Kennisgeving voornemen en participatie Verzwaring 150 > 380 kV-hoogspanningsverbinding Maasbracht-Graetheide, Provincie Limburg

Gedeputeerde Staten van Limburg maken bekend dat zij in hun vergadering van 9 april 2024 het volgende hebben besloten:

Kennisgeving voornemen en participatie Verzwaring 150 > 380 kV-hoogspanningsverbinding Maasbracht-Graetheide, Provincie Limburg

Om heel Zuid-Limburg, inclusief Chemelot, van elektriciteit te kunnen blijven voorzien, moet er een nieuw hoogspanningsstation worden gebouwd in Graetheide met een capaciteit van 380.000 volt (380kV). Daarnaast moet de bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen Maasbracht en Graetheide worden versterkt. Op dit moment start de Provincie Limburg, op verzoek van netbeheerder TenneT, een ruimtelijke procedure om de werkzaamheden versneld uit te kunnen voeren. Dit is nodig om zowel bestaande als nieuwe huishoudens van elektriciteit te kunnen blijven voorzien en om ervoor te zorgen dat zowel gebouwen als industrieën verder kunnen verduurzamen.

Wat houdt het project in?

Het elektriciteitsnet tussen Maasbracht en Graetheide wordt verzwaard. Dit gebeurt door de huidige 150 kV (kilo Volt)-verbinding grotendeels gelegen aan de westzijde van de A2 op te waarderen naar een 380 kV-verbinding. Daarnaast wordt er een nieuw 380 kV-station gebouwd bij het bestaande 150 kV-station Graetheide.

Wat doet de Provincie Limburg?

Gedeputeerde Staten van Limburg gaan voor dit project een projectbesluit nemen. Een projectbesluit is een besluit waarmee complexe projecten met een publiek belang mogelijk gemaakt kunnen worden. Het zorgen voor voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet is een publiek belang, waarbij naar aard en omvang allerlei (inpassings)vraagstukken spelen binnen de omgeving. Voor het nemen van een projectbesluit geldt een procedure. Deze is omschreven in de Omgevingswet. De projectprocedure start met deze kennisgeving voornemen en participatie. Hiermee informeren wij de omgeving over hoe wij de opwaardering van de bestaande hoogspanningsverbinding tussen Maasbracht en Graetheide gaan aanpakken en hoe u een bijdrage kunt leveren.

Binnen de projectprocedure kunnen wij besluiten tot gecoördineerde besluitvorming. Dat betekent dat de voor het project benodigde besluiten zoveel mogelijk dezelfde voorbereiding, totstandkoming en rechtsbescherming hebben. De procedurestappen voor de verschillende besluiten vinden dan gelijktijdig plaats.

Waarom is dit project nodig?

Vanwege de verduurzamingsplannen groeit het elektriciteitsverbruik van Chemelot (naar verwachting) van 270 megawatt (MW) in 2022 naar 1.069 MW in 2030 tot uiteindelijk 1.979 MW in 2050. Het elektriciteitsverbruik in heel Zuid-Limburg – inclusief Chemelot – groeit van 900 MW in 2020 naar 1.700 in 2030 en tot 3.200 MW in 2050. Deze hoeveelheid stroom kan niet worden geleverd via het bestaande 150 kV-net tussen Maasbracht en Graetheide. De maximale capaciteit van het bestaande net zal rond 2030 bereikt zijn. Een netverzwaring tussen Maasbracht en Graetheide is daarom noodzakelijk om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Dit is tevens de opgave waarvoor Provincie Limburg en TenneT zich in het kader van dit project gesteld zien. In het projectdocument Voornemen en Participatie ‘’Verzwaring 150>380 kV-hoogspanningsverbinding Maasbracht-Graetheide’’ leest u meer over de inhoud van het project en de onderliggende opgave.

Samenhang met andere projecten

Tegelijk met dit project loopt er nog een aantal andere projecten rondom Chemelot. Het gaat hierbij om:

  • versterken 150 kV-net Born-Graetheide;

  • versterken 150 kV-net Maasbracht-Born-Lutterade;

  • de uitbreiding van het bestaande 150 kV-station Graetheide met meerdere aansluitpunten voor grote klanten (klantvelden);

  • vernieuwing 380 kV-hoogspanningsstation Maasbracht;

  • het project Beter Benutten Maasbracht-Eindhoven;

  • het programma Verbindingen Aanlanding Wind op Zee (VAWOZ) 2031-2040;

  • de Delta Rhine Corridor (DRC);

  • de toekomstvisie Clauscentrale en

  • de verbreding van de Rijksweg A2.

Het projectdocument Voornemen en Participatie beschrijft hoe deze projecten samenhangen met het project ‘’Verzwaring 150 > 380 kV-hoogspanningsverbinding Maasbracht-Graetheide’’.

Verkenning

Met de verkenning wil Provincie Limburg nader inzicht krijgen in wat de opgave precies is en of er anderen relevante ontwikkelingen of belangen zijn voor de fysieke leefomgeving in relatie tot het project. Tijdens de verkenning wordt binnen de zoekgebieden onderzocht wat de meest geschikte locatie is voor het nieuwe hoogspanningsstation Graetheide en wat het meest geschikte tracé is voor de aansluiting van de opgewaardeerde hoogspanningsverbinding Maasbracht-Graetheide op het bestaande 380 kV- hoogspanningsstation Maasbracht. De mogelijke locatie- en tracéopties worden vergeleken aan de hand van de thema’s techniek, milieu en omgeving. Daarbij geldt dat de doorlooptijd, veiligheid en leveringszekerheid tijdens de bouw belangrijke afwegingscriteria zijn voor het tijdig kunnen realiseren van de noodzakelijke uitbreiding van het elektriciteitsnet in de provincie Limburg en hiermee tevens voor het oplossen van de netcongestie in de regio. In het projectdocument Voornemen en Participatie leest u meer over hoe en wanneer deze verkenning wordt uitgevoerd.

Voorkeursalternatief

Op basis van de analyse van de verschillende locatie- en tracéopties wordt door Gedeputeerde Staten een voorkeursalternatief (vka) gekozen. Ter voorbereiding op het projectbesluit wordt geen voorkeursbeslissing genomen als bedoeld in artikel 5.49 Omgevingswet. Het voorkeursalternatief wordt verder uitgewerkt en beschreven in een ontwerp-projectbesluit. Hierin worden onder andere de ligging van het tracé en de bijbehorende technische voorzieningen beschreven, de aansluiting op het 380 kV-hoogspanningsstation Maasbracht en de situering van het nieuw te realiseren 380 kV-station Graetheide. In het projectbesluit worden in elk geval wel de resultaten van de verkenning opgenomen en hoe inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen bij de voorbereiding zijn betrokken. Gedeputeerde Staten van Limburg zullen als bevoegd gezag het projectbesluit vaststellen.

Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk

Het project raakt de belangen van veel partijen, zoals burgers, grondeigenaren en -gebruikers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden, zoals gemeenten en het waterschap. Provincie Limburg en TenneT vinden het belangrijk dat al deze partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken bij het project. In het projectdocument Voornemen en Participatie staat nader beschreven hoe de verschillende partijen worden betrokken in de verschillende fasen van het project en wat de uitgangspunten zijn bij het kunnen meedenken over de opgave. De participatieaanpak kan, afhankelijk van de projectfase, zo nodig worden bijgesteld.

Informatie inloopavonden

U bent welkom bij de informatie inloopavonden die Provincie Limburg samen met TenneT organiseert. De inloopavonden vinden plaats op:

  • Maandag 13 mei 2024, 16.00-17.30 uur en van 19.00-21.00 uur in Baekerhoes, Kerkstraat 1, 6051 JG Maasbracht.

  • Dinsdag 14 mei 2024, 19.00-21.00 uur in Hotel Restaurant de Roosterhoeve, Hoekstraat 29, 6116 AW Roosteren.

  • Woensdag 15 mei 2024, 19.00-21.00 uur bij Hotel van der Valk Stein-Urmond, Mauritslaan 65, 6129 EL Urmond.

Er is geen plenaire presentatie. U kunt die avonden binnen de aangegeven tijden op ieder moment inlopen. Tijdens de informatiebijeenkomst krijgt u informatie over het project en over de procedure. Ook kunt u uw vragen stellen aan medewerkers van de Provincie Limburg en TenneT en desgewenst uw reactie schriftelijk kenbaar maken. Op de websites en in de nieuwsbrief van uw gemeente komt deze informatie ook te staan en ook is deze hier terug te vinden: https://www.limburg.nl/onderwerpen/energie-duurzaamheid/toekomstvast-elektriciteitsnet/ 

Wilt u reageren?

U kunt van donderdag 25 april 2024 tot en met woensdag 5 juni 2024 reageren op het hiervoor beschreven (project)voornemen en het bijbehorende projectdocument Voornemen en Participatie. In deze periode kunt u het document raadplegen op www.limburg.nl en www.officielebekendmakingen.nl. Ook ligt het document tijdens kantooruren ter inzage in:

  • de gemeentehuizen van Echt-Susteren, Maasgouw en Sittard-Geleen;

  • het Gouvernement, Limburglaan 10, Maastricht.

U kunt op drie manieren reageren:

  • Per post: u kunt uw reactie toezenden aan Gedeputeerde Staten van Limburg, t.a.v. Cluster Ruimte, Postbus 5700, 6202 MA, MAASTRICHT, onder vermelding van ‘Reactie voornemen en participatie Verzwaring hoogspanningsverbinding Maasbracht-Graetheide’.

  • Mondeling: u kunt uw reactie telefonisch kenbaar maken op werkdagen tijdens kantooruren via telefoonnummer 043 389 99 99. Via dit telefoonnummer kunt ut een afspraak maken voor uw reactie. Tevens kunt u een reactie geven tijdens een van onze inloopavonden.

  • Digitaal: via postbus@prvlimburg.nl t.a.v. Cluster Ruimte en onder vermelding van ‘Reactie voornemen en participatie Verzwaring hoogspanningsverbinding Maasbracht-Graetheide’.

    U moet uw reactie (als bijlage bij uw mail) ondertekenen en daarbij ook uw adres vermelden.

Digitale hulp nodig?

Provincie Limburg vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Niet iedereen is even handig met computers. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid. Deze informatiepunten vindt u in de bibliotheken. U kunt er makkelijk binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld voor het op de computer bekijken van documenten die bij dit project horen. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt.

Waarom publiceert de Provincie Limburg dit bericht?

Besluiten van de Provincie Limburg inzake bijvoorbeeld vergunningen en regelgeving kunnen van invloed zijn op uw leefomgeving. Door het publiceren van dit bericht laten wij u weten welke besluiten wij hebben genomen of van plan zijn te nemen.

Maastricht, d.d. 9 april 2024

Gedeputeerde Staten voornoemd

de voorzitter,

E.G.M. Roemer

secretaris,

D. Timmer

Bijlage 1 (Projectdocument Verzwaring 150 > 380 kV-hoogspanningsverbinding Maasbracht-Graetheide)

Naar boven