Provincie Overijssel - Vaststelling en terinzagelegging addendum Natura 2000-beheerplan De Wieden en Weerribben

Besluit: Gedeputeerde Staten d.d. 19 maart 2024

Kenmerk: 2024-007786

Inlichtingen bij: Peter Sanders

Telefoon: 038 – 499 89 05 / 06 10 81 77 69

E-mail: p.sanders@overijssel.nl

 

Kennisgeving

 

Gedeputeerde Staten van Overijssel,

 

Hebben vastgesteld:

 

Het addendum voor het Natura 2000-beheerplan De Wieden en Weerribben. Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben ingestemd met dit addendum. Het Vollenhovermeer is onderdeel van Natura 2000-gebied De Wieden en ligt in de provincie Flevoland.

 

Aanleiding

De provincie Overijssel heeft voor de Natura 2000-gebieden De Wieden en Weerribben een beheerplan vastgesteld. In een beheerplan staan onder andere de natuurherstelmaatregelen die genomen moeten worden om de natuur in het Natura 2000-gebied te herstellen en te versterken. In het Natura 2000-beheerplan staan ook onderzoeksmaatregelen, om te bepalen welke aanvullende natuurherstelmaatregelen genomen moeten worden. Als er tijdens de looptijd van het Natura 2000-beheerplan, aanvullende maatregelen nodig zijn voor het herstellen en versterken van de natuur in het Natura 2000-gebied, kunnen Gedeputeerde Staten het Natura 2000-beheerplan tussentijds wijzigen. Dit kan met een addendum. Gedeputeerde Staten hebben besloten om met het addendum aanvullende herstel- en onderzoeksmaatregelen aan het Natura 2000-beheerplan toe te voegen voor:

• Het verbeteren van de waterkwaliteit. Uit een uitgevoerde onderzoekmaatregel volgt dat door een te hoge fosfaatconcentratie in het oppervlaktewater binnen enkele jaren een onherstelbare situatie kan ontstaan. Natuurdoelen kunnen dan niet meer worden gerealiseerd. Er zijn zeven locaties waar met maatregelen de fosfaatconcentratie van het oppervlaktewater, dat De Wieden en Weerribben in komt, verlaagd moet worden. Dit addendum bevat een onderzoeksmaatregel om een keuze te maken voor de eerste twee locaties waar maatregelen uitgevoerd kunnen worden. Ook wordt een keuze gemaakt voor de toe te passen methode.

• De grote karekiet. De aantallen van de grote karekiet nemen nog steeds af. Dit addendum bevat natuurherstelmaatregelen om de leefomgeving van de grote karekiet snel te verbeteren en te behouden. Hiervoor moeten rietkragen en stevig oud riet hersteld worden.

• Bestrijding van invasieve exoten. Invasieve exoten zijn planten of dieren die buiten hun oorspronkelijke leefgebied voorkomen en schade veroorzaken. Het is noodzakelijk om deze soorten snel te verwijderen en de verspreiding ervan te voorkomen, om de lokale flora en fauna in het Natura 2000-gebied te beschermen.

 

Het Natura 2000-beheerplan voor De Wieden en Weerribben is op te vragen bij het Overijssel loket (zie contactgegevens hieronder) en tot 1 april 2024 digitaal beschikbaar via Beheerplan-De-Wieden-en-Weerribben.pdf (bij12.nl).

 

 

Vaststelling Nota van Antwoord

Het ontwerp-addendum heeft van 10 november 2023 tot en met 21 december 2023 ter inzage gelegen. Gedeputeerde Staten hebben ook de Nota van Antwoord vastgesteld. In deze Nota van Antwoord is een reactie gegeven op de zienswijze die is ingediend tegen het addendum. De indiener van de zienswijze wordt per brief op de hoogte gebracht.

 

Het addendum en de Nota van Antwoord liggen ter inzage

Het addendum en de Nota van Antwoord liggen zes weken ter inzage met ingang van vrijdag 29 maart 2024tot en met donderdag 9mei 2024. Het addendum en de Nota van Antwoord kunt u inzien via www.overijssel.nl/loket/ter-inzage of in het provinciehuis (Luttenbergstraat 2 in Zwolle).

 

 

Als u het niet eens bent met dit besluit kunt u naar de rechter

U kunt in beroep als u belanghebbende bent. Ook als u geen belanghebbende bent, maar wel een zienswijze hebt ingediend, kunt u beroep instellen.

 

Stuurt u dan een beroepschrift naar de Rechtbank Overijssel. De rechter kijkt dan of wij een juist besluit hebben genomen.

 

Uw beroepschrift is een brief die aan een aantal eisen moet voldoen

De wet stelt eisen aan uw beroepschrift. Die eisen zijn:

  • 1.

    U zegt met welk besluit u het niet eens bent. U doet een kopie van ons besluit bij uw beroepschrift zodat de rechtbank weet om welk besluit het gaat.

  • 2.

    U zegt waarom u het niet eens bent met dit besluit.

  • 3.

    U zet uw naam, adres, handtekening en de datum op uw beroepschrift.

  • 4.

    U verstuurt het beroepschrift op tijd. U moet het beroepschrift versturen binnen zes weken na de datum waarop wij het besluit ter inzage gelegd.

     

Uw beroepschrift kunt u op 2 manieren versturen

  • 1.

    Met de post naar: Rechtbank Overijssel, Afdeling bestuursrecht, postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

  • 2.

    Via internet. U gebruikt daarvoor het digitaal beroepschriftformulier van de rechtbank. Het formulier vindt u op www.rechtspraak.nl.

     

Voor de behandeling van uw beroep betaalt u een bedrag. De hoogte van dit bedrag kunt u vinden op de hiervoor genoemde website. De rechter kan beslissen dat wij dat bedrag aan u moeten vergoeden. Voor vragen belt u met de Informatiebalie Rechtbank Overijssel: 088 - 361 5555.

 

Wat als u niet kunt wachten tot er een nieuw besluit is genomen?

Ook als u beroep instelt bij de rechtbank treedt ons besluit gewoon in werking. Dat kan gevolgen voor u hebben. U kunt de rechtbank dan vragen een voorlopige beslissing te nemen, door een zogeheten ‘voorlopige voorziening’ aan te vragen. Dit is een aparte procedure die loopt naast de door u gestarte beroepsprocedure. Voor de behandeling van uw verzoek om een voorlopige voorziening betaalt u een bedrag. De rechter kan beslissen dat wij dat bedrag aan u moeten vergoeden. Voor vragen belt u het hierboven vermelde telefoonnummer.

 

Contact

Voor vragen kunt u terecht bij het Overijssel loket:

Telefoon : 038 499 88 99

E-mail : overijsselloket@overijssel.nl

Open : maandag - vrijdag 8.30–17.00 uur

 

Gedeputeerde Staten voornoemd.

 

Naar boven