Kennisgeving voornemen en participatie Herinrichting N270 Helmond – Deurne

De provincie Noord-Brabant heeft het voornemen om de veiligheid, doorstroming en leefbaarheid op en rond de provinciale weg N270 tussen Helmond en Walsberg te verbeteren. Ook is de weg toe aan groot onderhoud. Hiervoor is in 2021 een verkenning- en participatietraject gestart in de geest van de Omgevingswet. Dit traject heeft geresulteerd in een voornemen in de vorm van een voorkeursalternatief (VKA). Inmiddels is de Omgevingswet op 1 januari 2024 in werking getreden. Bij deze kennisgeving nodigen wij eenieder uit kennis te nemen van de verdere verkenning, het voorgenomen VKA en de nadere uitwerking hiervan.

Voornemen en opgaven

Tussen medio 2021 en 2023 is onderzocht op welke manier de veiligheid voor weggebruikers kan worden verbeterd, bijvoorbeeld door rijbaanscheidingen, overzichtelijkere kruisingen en veiliger oversteken voor fietsers en voetgangers; hoe de doorstroming kan worden verbeterd, bijvoorbeeld door verdubbeling van rijbanen, vergroting van de capaciteit van kruispunten, geavanceerde verkeersregelinstallaties en parallelwegen voor landbouwverkeer; en hoe de leefbaarheid kan worden verbeterd op gebied van geluid, landschap, ecologie en behoud van groen. Het betonnen wegdek zal sowieso worden vervangen door geluid reducerend asfalt.

Participatie

Vanaf 2021 is een uitgebreid participatieproces doorlopen met informatieavonden, ontwerpateliers en 1op1-gesprekken. Ook is de m.e.r.-procedure opgestart met een Notitie Reikwijdte en Detailniveau waarop eenieder zienswijzen heeft ingediend en adviezen zijn binnengekomen van de commissie m.e.r. en Brabant Advies (zie website). Iedereen heeft aanpassingen en/of mogelijke oplossingen aan kunnen dragen voor de opgaven. Uit het eerder onderzoek en het participatieproces is het voorliggende voorgenomen voorkeursalternatief voortgekomen. Het voorgenomen VKA is te vinden op de website van de provincie Noord-Brabant op www.brabant.nl/n270helmond-deurne.

Informatieavond 4 april

Op donderdagavond 4 april van 20.00 tot 22.00u vindt in Café zaal van der Putten, Milhezerweg 2 te Deurne, een Informatieavond plaats. De zaal is open om 19.30u. Tijdens de avond geven wij uitleg over de stand van het project, het voorgenomen voorkeursalternatief, de verdere mogelijkheden om inbreng te leveren en de procedure. Ook kunt u mondeling reageren op het voorgenomen VKA en het verdere participatieproces.

Hoe kunt u reageren?

Met ingang vanaf de datum van publicatie van deze kennisgeving tot en met 17 april 2024 kunt u reageren op het voorgenomen Voorkeursalternatief. U kunt uw reactie op volgende manieren geven:

  • 1.

    Per e-mail: stuur een mail naar N270Helmond-Deurne@brabant.nl 

  • 2.

    Per post: stuur uw brief naar Provincie Noord-Brabant, postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch, o.v.v. ‘Herinrichting N270 Helmond – Deurne’. Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan sturen wij u een ontvangstbevestiging.

  • 3.

    Mondeling: tijdens de Informatieavond op donderdag 4 april in Zalencentrum Van der Putten, Milhezerweg 2, Deurne.

Procedure

Bij de besluitvorming over het voornemen wordt de procedure van een provinciaal Projectbesluit doorlopen waarbij Gedeputeerde Staten het besluit nemen, zonder een daaraan voorafgaande voorkeursbeslissing. Daarbij wordt een vrijwillige m.e.r.-procedure doorlopen. Het ontwerp projectbesluit met MER zal eind dit jaar ter inzage worden gelegd. Op dat moment wordt de verkenningsfase beëindigd.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het project en/of de procedure? Stuur dan een e-mail naar N270helmond-deurne@brabant.nl of bel naar de omgevingsmanager A.M. Kwakkernaat via telefoonnummer 06 – 2247 3005.

's-Hertogenbosch, maart 2024

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Naar boven