Kennisgeving voornemen projectbesluit herinrichting Reuseldal-zuid

Provincie Noord-Brabant gaat samen met Waterschap De Dommel de mogelijkheden verkennen om de natuur in het beekdal van de Reusel, tussen Hooge Mierde en Reusel, die van invloed is op het Natura 2000-gebied Kempenland-West, te verbeteren. Met deze kennisgeving informeren wij u over de start van het project Herinrichting Reuseldal-zuid en de opgaven die worden verkend. Ook leest u hoe u een reactie kunt geven op het voornemen om de verkenning uit te voeren.

Waarom is dit project nodig?

Uit de (voormalige PAS-) Gebiedsanalyse en de recente Natuurdoelanalyse voor het Natura 2000-gebied Kempenland-West blijkt dat de natuur in enkele deelgebieden nog niet overal op orde is en de kwaliteit achteruit is gegaan. Het is zeer urgent dat natuurherstel- en verbetermaatregelen worden getroffen om te zorgen dat vochtige beekbegeleidende bossen en hoogveenbossen behouden blijven. Ook is er een verbetering van de grondwatersituatie nodig. Daarnaast is dit van belang voor de habitats van “drijvende waterweegbree”, “kleine modderkruiper” en “beek met waterplanten”. Deze opgaven, vanuit Natura 2000, en de oplossingen hiervoor, worden in het project verder verkend.

Behalve voor de Natura2000-doelen zijn ook herstel- en verbetermaatregelen nodig voor overige opgaven en doelen binnen het projectgebied met het oog op de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), het Natuurnetwerk Brabant (NNB), Natte Natuurparel (NNP) en het Waterbeheerprogramma 2022 - 2027. Ook deze opgaven worden meegenomen in de verkenning.

Wat ging vooraf?

Op 25 april 2013 is het gebied Kempenland- West aangewezen als Natura 2000-gebied. De provincie hiervoor op 5 april 2018 een Natura 2000-beheerplan vastgesteld. Op basis van dit besluit hebben we het te onderzoeken projectgebied in kaart gebracht. Bekijk hiervoor (Externe link: www.dommel.nl/reuselzuid). Het gebied ligt in de gemeente Reusel-De Mierden. Noordelijk van dit project is het beekdal recent ingericht in het kader van het project Reusel De Mierden Noord.

Provinciale Staten hebben op 19 juli 2022 de Nota grondbeleid 2022 vastgesteld. Hierin staat dat de samenwerkingspartners er alles aan moeten doen om de noodzakelijke Natura 2000 doelen in het gebied te halen. Ze kunnen hiervoor volledig schadeloosstelling (VSS) met als sluitstuk onteigening inzetten.

Gebiedsgerichte Aanpak (GGA)

Het project Herinrichting Reuseldal-zuid valt binnen het werkgebied van de zogenoemde gebiedsgerichte aanpak (GGA) Kempenland-West. In deze aanpak werken gemeenten, natuurbeheerders, ZLTO, provincie en waterschap samen aan een combinatie van opgaven. Het project herinrichting Reuseldal-zuid draagt bij aan het behalen van de doelen van de GGA. Bovendien is het nemen van natuurherstel- en verbetermaatregelen zeer urgent, om de achteruitgang van de kwaliteit van de natuurwaarden in het Natura 2000-gebied te stoppen.

Verkenning, wat gaan we doen?

De provincie verkent samen met Waterschap De Dommel mogelijke oplossingen voor behoud, herstel en verbetering van de natuur in en nabij het projectgebied. Met de verkenning worden de opgaven uitgewerkt. Ook geeft de verkenning inzicht in de mogelijke oplossingen voor die opgaven en wordt onderzocht of een milieueffectrapportage-procedure (mer) zal worden gevolgd om alle milieu-informatie te verzamelen. Wij verwachten dat de verkenning eind 2025 is afgerond. Iedereen kan nu kansen, aandachtspunten en belangen in het gebied en mogelijke oplossingen doorgeven. Denk hierbij aan:

  • ideeën over mogelijke oplossingsrichtingen, zoals het zelf uitvoeren van natuurdoelen, grondruil of grondaankoop.

  • specifieke informatie over onder andere bodem, water, grondgebruik, natuur, milieu, bebouwing, archeologie, cultuurhistorie, landschap of andere waarden/belangen in het gebied;

  • ontwikkelingen, zoals andere initiatieven in de omgeving, die u voor deze fase al wilt meegeven;

Door u aangedragen oplossingen worden in de verkenning meegenomen. De ideeën en oplossingen moeten gericht zijn op het verbeteren van de genoemde natuurdoelen. We moeten de oplossingen wel technisch kunnen uitvoeren en het moet ook passen binnen de regels van de wet. Belangrijk is dat het bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit. Daarnaast moet er ook voldoende geld zijn om de oplossingen te kunnen uitvoeren. Voor dit projectbesluit wordt geen voorkeursbeslissing als bedoeld in artikel 5.49 van de Omgevingswet genomen.

Onder het kopje Reageren op het voornemen projectbesluit leest u op welke manier u een reactie kunt geven op het voornemen.

Projectbesluit

We werken de verkenning verder uit in een projectbesluit voor het projectgebied. Ook een eventuele MER krijgt een plek in de besluitvorming. Het projectbesluit zal eerst in ontwerp ter inzage worden gelegd. Hierop kunt u afzonderlijk reageren. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant nemen het uiteindelijke besluit.

Participatie

Via een participatieproces willen waterschap en provincie de kwaliteit van de oplossingsrichtingen en het besluitvormingsproces verbeteren. Over de wijze waarop, waarover, op welke momenten en waar informatie beschikbaar komt, volgt nog een separate kennisgeving.

Reageren op het voornemen projectbesluit

Heeft u aandachtspunten en ideeën die u ons wilt meegeven? Dan horen wij die graag. U kunt deze aangeven tot en met 2 februari 2025, via het sturen van een e-mail naar: reuselzuid@dommel.nl of schriftelijk door uw reactie te sturen naar: Provincie Noord-Brabant, t.a.v. project Herinrichting Reuseldal-zuid, Postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch. Wilt u s.v.p. uw brief ondertekenen en uw adres vermelden?

Provincie Noord-Brabant en waterschap De Dommel bekijken uw reactie. Met de reacties en de uitkomsten van de verkenning werken we naar een projectbesluit.

Informatie en contact

Meer informatie over het project en alle bijbehorende documenten vindt u via Externe link: www.dommel.nl/reuselzuid. Heeft u vragen over het project en/of de procedure? Stuur dan een bericht naar het projectteam van het project Herinrichting Reuseldal-zuid via e-mail: reuselzuid@dommel.nl

Naar boven