Kennisgeving voorgenomen aan- en verkoop percelen in Sterksel

Het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant (hierna: het college) en Groen Ontwikkelfonds Brabant (hierna GOB) maken hierbij bekend dat zij het voornemen hebben om een gedeelte van het perceel, kadastraal bekend gemeente Heeze, sectie H, nummer 1738, groot ca. 5.00.61 ha, te verkopen aan een plaatselijk agrarisch ondernemer voor de getaxeerde waarde. Het overige gedeelte van het perceel (ca. 0.63.62 ha) blijft in eigendom van de Provincie Noord-Brabant.

Het college is van mening dat bij deze verkoop geen mededingingsruimte door middel van een openbare selectieprocedure hoeft te worden geboden, omdat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van de grond. De criteria die de Provincie/GOB daarbij in aanmerking neemt zijn de volgende:

1. Opgave Provincie/GOB

In de Interim Omgevingsverordening is op perceelsniveau vastgelegd waar de Provincie Noord-Brabant het Natuur Netwerk Brabant (hierna: NNB) en Ecologische Verbindingszones (hierna: EVZ) wil realiseren. Provincie Noord-Brabant heeft daarvoor middelen en gronden ter beschikking gesteld aan het Groen Ontwikkelfonds Brabant. Samen met partijen zoals ondernemers, particulieren, gemeenten, waterschappen en organisaties zoekt het Groen Ontwikkelfonds Brabant naar mogelijkheden om het NNB en EVZ’s te realiseren. In onderhavig geval ruilen verschillende partijen grond, waardoor nieuwe natuur wordt ontwikkeld in het NNB.

Daarnaast is de Sterkselse Aa aangewezen als oppervlaktewaterlichaam in de zin van de Kaderrichtlijn Water (hierna: KRW) en is er de opgave om de waterkwaliteit in dit waterlichaam te verbeteren.

2. Doel van de verkoop

Het doel van de grondverkoop is de gelijktijdige aankoop door Provincie Noord-Brabant / Groen Ontwikkelfonds Brabant van landbouwgronden van de betreffende agrarisch ondernemer, gelegen nabij de Beukenlaan te Sterksel en binnen of aangrenzend aan het Natuurnetwerk Brabant (NNB) en de EVZ Sterkselse Aa, kadastraal bekend gemeente Heeze, sectie H, nummers 614 (gedeeltelijk), 616 (gedeeltelijk), 527 en 529, samen groot 5.35.79 ha. Middels deze ruiling kan op de door de Provincie Noord-Brabant / Groen Ontwikkelfonds Brabant te verwerven percelen nieuwe natuur in het NNB ontwikkeld worden. Tevens kunnen voor de te verwerven percelen de doelen vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW) worden gerealiseerd. De betrokken partijen zijn op elkaar aangewezen voor de in dit kader te sluiten overeenkomst, aangezien hiermee NNB- en EVZ-gronden verkregen kunnen worden en herinrichting en vernatting van de percelen mogelijk wordt gemaakt, en tevens de KRW-doelen worden behaald.

Eén serieuze gegadigde

Gezien de ligging (in het NNB), kwaliteit en omvang van de genoemde gronden is de betreffende agrariër de enige serieuze gegadigde voor verkoop c.q. ruiling om de beoogde beleidsdoelstellingen (realiseren NNB conform interim Omgevingsverordening) te realiseren. De ruiling geschiedt marktconform.

Vervaltermijn reactie – Kort Geding

Eenieder die meent dat hij, met inachtneming van voornoemde criteria, als een serieuze gegadigde ook voor de aankoop van het perceel in aanmerking komt, dient binnen 20 kalenderdagen na publicatie van deze aankondiging een kort geding tegen de provincie Noord-Brabant / Groen Ontwikkelfonds Brabant aanhangig te maken bij de Rechtbank Oost-Brabant, Leeghwaterlaan 8, 5223 BA 's-Hertogenbosch. Het instellen van een kort geding geschiedt door middel van een tijdige betekening van een dagvaarding door een deurwaarder.

Bij gebreke van een tijdig kort geding vervalt het recht tegen het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De Provincie/Het Groen Ontwikkelfonds Brabant en betrokkene zouden immers onredelijk worden benadeeld, indien pas na deze termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

Dit voornemen wordt gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl en de website van het Groen Ontwikkelfonds Brabant.

Naar boven