Vaststelling Natura 2000-beheerplannen Vecht- en Beneden-Reggegebied en Buurserzand & Haaksbergerveen

Vaststelling twee Natura 2000-beheerplannen

Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel hebben de beheerplannen en de Nota’s van Antwoord vastgesteld voor de Natura 2000-gebieden Vecht- en Beneden-Reggegebied en Buurserzand & Haaksbergerveen.

Aan de hand van de vastgestelde beheerplannen wordt de vergunningverlening voor nieuwe activiteiten eenvoudiger. Voor bestaande activiteiten is nu duidelijk wat wel of niet vergunningvrij is.

De beheerplannen treden op 8 augustus 2017 in werking voor een periode van 6 jaar.

Zienswijzen

Beide ontwerp-beheerplannen hebben van 9 februari tot en met 23 maart 2015 ter inzage gelegen. Hierop zijn diverse zienswijzen ingediend. De zienswijzen zijn gebundeld en per gebied beantwoord in een Nota van Antwoord.

Wijzigingen beheerplan

De definitieve beheerplannen zijn gewijzigd ten opzichte van de ontwerpplannen. Enerzijds zijn er wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van ingediende zienswijzen. Anderzijds zijn de plannen ambtshalve gewijzigd vanwege voortschrijdende inzichten of actualiteiten. De belangrijkste aanpassingen ten opzichte van het ontwerp-beheerplan zijn toegelicht in hoofdstuk 3 van de Nota van Antwoord.

Terinzagelegging

U kunt de beheerplannen en de Nota’s van Antwoord van 7 augustus tot en met 18 september 2017 inzien in het provinciehuis van Overijssel, Luttenbergstraat 2 in Zwolle. U kunt zich tijdens reguliere openingstijden melden bij de receptie. Het beheerplan en de Nota van Antwoord zijn blijvend beschikbaar via de internetsites:

Beroep

Beroep staat gedurende de termijn van terinzagelegging van 6 weken open voor belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerp-beheerplan of belanghebbenden die het niet eens zijn met het definitieve plan door een wijziging ten opzichte van het ontwerp. Dit beroep kan echter alleen worden ingesteld tegen specifieke onderdelen van het beheerplan.

Beroep staat volgens de Wet natuurbescherming alleen open tegen de beschrijvingen van projecten of andere handelingen (zoals bedoeld in artikel 2.9 Wet natuurbescherming) die worden gerealiseerd of verricht overeenkomstig het beheerplan waarbij is beoordeeld (bij projecten middels een passende beoordeling) dan wel rekening is gehouden met de mogelijke gevolgen voor het Natura 2000-gebied. Voor die handelingen fungeert het beheerplan als een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Hierbij kan gedacht worden aan activiteiten die via het beheerplan (voor wat betreft de Wet natuurbescherming) vergunningvrij worden gemaakt. Ook is beroep mogelijk tegen de beoordeling van de bestaande activiteiten. Beroep is niet mogelijk tegen de elementen in het beheerplan die beschrijvingen bevatten van het (op uitvoering gerichte) beleid, zoals de beschrijving van de instandhoudingsmaatregelen of de fasering/prioritering van de uitvoering.

De beroepstermijn start op 8 augustus 2017 en duurt tot en met 18 september 2017. Indien u in beroep wenst te gaan, stuurt u een beroepschrift naar de rechtbank van het arrondissement waar de gemeente waar u woont onder valt. Zie voor de onderverdeling van gemeenten over de verschillende rechtbanken (arrondissementen): www.rechtspraak.nl/organisatie-en-contact/organisatie/rechtbanken.

Uw beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres

  • de datum

  • een omschrijving van het besluit waartegen uw beroep is gericht

  • een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kan verenigingen

  • de eventuele onderbouwing waarom u eerder geen zienswijze heeft kunnen indienen

  • uw handtekening

Naar boven