Nadere uitwerking artikel 3 lid 1 en 2 van de 'Beleidsregel toestemmingverlening en toedeling ontwikkelingsruimte programmatische aanpak stikstof Limburg segment 2'

Op 23 januari 2017 heeft Gedeputeerde Staten van Limburg de ‘Beleidsregel toestemmingverlening en toedeling ontwikkelingsruimte programmatische aanpak stikstof Limburg 2017 segment 2’ bekend gemaakt in het Provinciaal blad.

 

In artikel 3, eerste en tweede lid van deze beleidsregel, is het volgende opgenomen:

 

  • 1.

    Aan een project of andere handeling wordt bij een toestemmingsbesluit niet meer dan 3 mol stikstof per hectare per jaar aan ontwikkelingsruimte toegedeeld per PAS-programmaperiode. Ingeval het project of de andere handeling betrekking heeft op een inrichting als bedoeld in artikel 1.1. eerste lid, van de Wet milieubeheer, bestemd voor het kweken, fokken, mesten, houden, verhandelen, verladen of wegen van dieren; geldt de waarde van 3 mol stikstof per hectare per jaar per PAS-programmaperiode in cumulatie met andere projecten of handelingen met betrekking tot dezelfde inrichting, met inbegrip van projecten en handelingen in de PAS-programmaperiode die ingevolge artikel 2.12, eerste en tweede lid, van de Bnb zijn uitgezonderd van het verbod van artikel 2.7, tweede lid, van de wet.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid wordt aan een project of andere handeling bij een toestemmingsbesluit niet meer dan 1 mol stikstof per hectare per jaar aan ontwikkelingsruimte toegedeeld per PAS-programmaperiode, indien de aanvraag voor het toestemmingsbesluit is ontvangen nadat via het Provinciaal Blad of op een andere geschikte wijze kennis is gegeven van het feit dat volgens AERIUS Register ten aanzien van een hectare van een voor stikstof gevoelige habitat in het desbetreffende Natura 2000-gebied meer dan 75% van de bij aanvang van de bij PAS-programmaperiode beschikbare ontwikkelingsruimte is toegedeeld. De tweede zin van het eerste lid is daarbij van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat daarbij een waarde geldt van 1 mol stikstof per hectare per jaar per PAS-programmaperiode.

     

Naar aanleiding van het gestelde in artikel 3, tweede lid van de beleidsregel maken Gedeputeerde Staten van Limburg bekend dat voor de volgende Limburgse Natura 2000-gebieden meer dan 75% van de bij aanvang van de bij PAS-programmaperiode beschikbare ontwikkelingsruimte is toegedeeld. Het betreft de gebieden ‘Savelsbos’, ‘Bemelerberg & Schiepersberg’, ‘Maasduinen’, ‘Geuldal’, ‘Geleenbeekdal’, ‘Boschhuizerbergen’, ‘Sint Jansberg’ en ‘Roerdal’. Aan aanvragen voor projecten of andere handelingen met een effect op de genoemde gebieden, wordt niet meer dan 1 mol stikstof per hectare per jaar aan ontwikkelingsruimte toebedeeld. Bovenstaande is van toepassing na bekendmaking in het Provinciaal blad. 

 

Gedeputeerde Staten voornoemd

De voorzitter,

Dhr. drs. Th.J.F.M. Bovens

Secretaris,

Dhr. drs. G.H.E. Derks

Naar boven