Kennisgeving terinzagelegging voorkeursrechtbeschikking met bijlagen ten behoeve van voorlopige vestiging gemeentelijk voorkeursrecht op gronden in of nabij zoekgebied Oldebroek Oost

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek geeft hierbij conform artikel 16.32b Omgevingswet (‘Ow’) kennis van de ter inzagelegging van haar voorkeursrechtbeschikking d.d 23 april 2024 om op grond van artikel 9.1 lid 2 van de Omgevingswet (Ow) een voorlopig voorkeursrecht te vestigen op gronden in of nabij zoekgebied Oldebroek Oost.

Inwerkingtreding

De voorkeursrechtbeschikking van het college van burgemeester en wethouders is in werking getreden op het tijdstip van inschrijving in de openbare registers van het Kadaster (24 april 2024)

Terinzagelegging

De voorkeursrechtbeschikking van het college van burgemeester en wethouders ligt met de daarbij behorende documenten, bevattende in ieder geval een grondtekening, de kadastrale aanduidingen van de onroerende zaken waarop het voorkeursrecht wordt gevestigd, hun grootte, de in de beschikking opgenomen onroerende zaken, alsook het voorstel aan de gemeenteraad tot het nemen van een voorkeursrechtbeschikking, ter inzage. Deze stukken liggen ter inzage in het gemeentehuis , Raadhuisplein 1 in Oldebroek. 

U kunt de voorkeursrechtbeschikking van het college van burgemeester en wethouders en met de daarbij behorende documenten, bevattende in ieder geval een grondtekening, de kadastrale aanduidingen van de onroerende zaken waarop het voorkeursrecht wordt gevestigd, hun grootte, ook digitaal bekijken via het digitale publicatieblad op officielebekendmakingen.nl. De documenten hangen als ‘Bekijk documenten’ aan deze publicatie (zie linker kolom)

Gevolgen van de vestiging

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en beperkt gerechtigden op de aangewezen onroerende zaken, wanneer deze die onroerende zaken respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Oldebroek te koop moeten aanbieden. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten hebben reeds een aangetekende brief ontvangen over de inhoud van de voorkeursrechtbeschikking en de gevolgen hiervan.

Bezwaar tegen beschikking college en voorlopige voorziening

Belanghebbenden kunnen rechtstreeks bezwaar maken tegen de voorkeursrechtbeschikking bij het bestuursorgaan dat de beschikking heeft genomen. Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kunnen zij gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag nadat de beschikking bekend is gemaakt, aldus bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek, Raadshuisplein 1, 8096 CP Oldebroek een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient voor 6 juni 2024 te zijn ingediend.

Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend en tevens van mening is dat spoed is vereist, kan een voorlopige voorziening (b.v. schorsing) vragen aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, Afdeling Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Daarvoor is in het algemeen griffierecht verschuldigd.

Indien belanghebbenden ervoor kiezen om bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders tot voorlopige vestiging en dit voorlopig voorkeursrecht vervalt omdat een besluit van de gemeenteraad tot vestiging van een definitief voorkeursrecht in is gegaan, dan wordt het bezwaar ingevolge artikel 16.32c lid 1 Ow mede geacht te zijn gericht tegen het besluit van de gemeenteraad op basis van artikel 9.1 lid 1 Ow.

Zienswijzen tegen voorgenomen beschikking gemeenteraad

Gelijktijdig met het vestigen van het voorlopig voorkeursrecht heeft het college van burgemeester en wethouders moet de gemeenteraad binnen drie maanden een voorkeursrechtbeschikking te nemen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van de door de gemeenteraad te nemen beschikking tot vestiging van het voorkeursrecht worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 van de Awb, in de gelegenheid gesteld om binnen vier weken (dus uiterlijk 22 mei 2024 schriftelijk of mondeling hun zienswijzen ten aanzien van de voorgenomen voorkeursrechtbeschikking naar voren te brengen.. Een schriftelijke zienswijze kan schriftelijk gericht worden aan de raad van de gemeente van Oldebroek, Raadhuisplein 1, 8096 CP Oldebroek.. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u vooraf een afspraak te maken via telefoonnummer 0525 63 82 00.

Uw vragen

Meer informatie over het vestigen van voorkeursrecht is te vinden op:

https://iplo.nl/thema/ruimtelijke-ontwikkelingen/instrumenten-grondbeleid/voorkeursrecht-algemeen/

Heeft u verder nog vragen? Belt u dan gerust naar mevrouw Martine Emming en/ of Bart Schakelaar . Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 0525 63 82 00 of stuur een mail naar grondzaken@oldebroek.nl.

Oldebroek, 24 april 2024

Naar boven