Kennisgeving voornemen tot levering van perceel grond gelegen aan de Fred. Roeskestraat 55 te Amsterdam

Voornemen tot levering van een perceel grond

Adres: Fred. Roeskestraat 55, bekend als kavel C3 , hierna de Locatie.

Te leveren perceel: gemeente Amsterdam, sectie AB, nummer 3003.

Perceelgrootte: circa 519 m2

Het te leveren perceel staat op onderstaande kaart aangegeven.

De gemeente is van mening dat voor voormelde levering, op grond van de navolgende objectieve, toetsbare en redelijke criteria, slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt, zijnde de Staat der Nederlanden, hierna de Staat.

De Staat komt als enige serieuze gegadigde in aanmerking, om de volgende redenen.

De gemeente Amsterdam en de Staat zijn in 2014 een samenwerkingsovereenkomst aangegaan inzake de herhuisvesting van de rechtbank Amsterdam. Daarbij zijn afspraken gemaakt over –onder meer– de in het kader van de nieuwe huisvesting van de rechtbank en de toekomstige (her-)ontwikkeling van het in bedoelde samenwerkingsovereenkomst gedefinieerde plangebied noodzakelijke grondtransacties. In aanvulling op deze samenwerkingsovereenkomst zijn de gemeente en de Staat in februari 2021 een vaststellingsovereenkomst aangegaan, waarin nadere afspraken ten aanzien van het toekomstig gebruik en de toekomstige (her-)ontwikkeling van het plangebied zijn vastgelegd. Bedoelde –onderling samenhangende– afspraken bestaan onder meer uit:

  • a)

    de verplichting van de gemeente om de Locatie te verkopen en te leveren aan de Staat, teneinde de Staat in de gelegenheid te stellen om –ter afronding van een daartoe door de Staat te starten openbare uitgifteprocedure– de eeuwigdurende erfpacht te vestigen op de kavels C2 en C3 (de Locatie);

  • b)

    de verplichting van de Staat om de bloot-eigendom van de kavels C2 en C3 (de Locatie) te verkopen en te leveren aan de Gemeente, direct nadat de Staat de eeuwigdurende erfpacht heeft gevestigd. [De publicatie van de voorgenomen levering van de bloot-eigendom door de Staat aan de Gemeente kunt u hier vinden.]

De gemeente is derhalve op basis van voormelde onderling samenhangende afspraken gehouden de Locatie, kadastraal bekend gemeente Amsterdam, sectie AB, nummer 3003, om niet te leveren aan de Staat.

Kort geding en Vervaltermijn

Partijen die zich niet kunt verenigen met dit voornemen, dienen uiterlijk 20 dagen na publicatie van het voornemen in het Gemeenteblad een gerechtelijke procedure in kort geding aanhangig te hebben gemaakt bij de afdeling privaatrecht van de rechtbank Amsterdam door middel van het laten uitbrengen van een dagvaarding in kort geding aan het adres van de gemeente Amsterdam.

De termijn van 20 kalenderdagen is een vervaltermijn. Indien niet binnen deze termijn een kort geding aanhangig is gemaakt, kunnen er geen aanspraken jegens de gemeente ter zake de voorgenomen overdracht van de betreffende kavel worden gemaakt.

Naar boven