Kennisgeving beleidsvoornemen tot het instellen van een uitstootvrije zone voor pleziervaartuigen in het centrum per 1 januari 2025

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

Geef uw mening over het beleidsvoornemen om per 1 januari 2025 een uitstootvrije zone voor pleziervaartuigen in te stellen in het centrum

Kennisgeving 

Door vieze lucht in de stad leeft de gemiddelde Amsterdammer ruim 11 maanden korter en rookt deze ongeveer 4,4 sigaretten per dag mee. Daarom werkt de gemeente aan het verder verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. Ook wil de gemeente de CO2-uitstoot - en daarmee de effecten van de klimaatverandering - verminderen en geluidshinder tegengaan. De gemeente Amsterdam neemt daarvoor verschillende maatregelen. Het instellen van een uitstootvrije zone voor pleziervaartuigen in het centrum per 1 januari 2025 is één van die maatregelen.

Dit betekent dat alleen vaartuigen met elektrische of handmatige aandrijving en hybride vaartuigen, als deze uitstootvrij varen toegang hebben tot de uitstootvrije zone. Voor alle vaartuigen geldt dat zij moeten beschikken over een geldig vaarvignet. Voor bepaalde vaartuigen geldt een overgangsregeling. Booteigenaren die binnenhavengeld (BHG) betalen en een geldig BHG-vignet hebben (BHG-vignethouders), behouden toegang tot 2030, als zij op 1 december 2024 in het bezit zijn van dit vignet en gedurende de overgangsperiode aangifte voor BHG blijven doen. Booteigenaren met een doorvaartvignet (doorvaartvignethouders) vallen gedurende de looptijd van het vignet onder de overgangsregeling mits het vignet is aangeschaft vóór 1 oktober 2024. Verandert het vaartuig van eigenaar, dan is men verplicht een nieuw BHG- of doorvaartvignet aan te schaffen en valt deze niet meer onder de overgangsregeling. Ook voor vaartuigen die zijn opgenomen in het register van de FVEN (Federatie Varend Erfgoed Nederland) komt een mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen.

De omvang van de zone is het centrumgebied. Dit is het gebied binnen én inclusief de Singelgracht, ten zuiden van het spoor. Daarbij gelden de volgende uitzonderingen:

  • De doorgaande vaarroute Kostverlorenvaart (Kostverlorenvaart – Kattensloot – Westerkanaal) en Amstelroute (Amstel – Nieuwe Herengracht – Oosterdok oostzijde) zodat doorgaand verkeer voor het centrum nog mogelijk is;

  • De westelijke Singelgracht van Kattensloot tot de Hugo de Grootgracht;

  • De Oostelijke Eilanden en de Nieuwe Vaart;

  • Het rak in de westelijke Singelgracht lopend van Kattensloot tot de Hugo de Grootgracht.

Waar kan ik de stukken inzien?

Het college van burgemeester en wethouders heeft de maatregel beschreven in het beleidsvoornemen tot instelling van een uitstootvrije zone pleziervaart in het centrum per 1 januari 2025.

Dit beleidsvoornemen met bijlagen ligt vanaf 22 april tot en met 10 juni 2024 ter inzage:

Geef uw mening 

Iedereen, zowel Amsterdammers als niet-Amsterdammers, kan vanaf 22 april tot en met 10 juni 2024 zijn mening geven (zienswijze indienen) over het beleidsvoornemen:

  • 1.

    Digitaal: via het webformulier op www.amsterdam.nl/inspraak

  • 2.

    Per post:

    Zienswijzen kunnen onder vermelding van ‘zienswijze beleidsvoornemen uitstootvrije zone pleziervaart 2025´ worden gestuurd aan:

    College van burgemeester en wethouders van Amsterdam

    t.a.v. Ruimte en Duurzaamheid, Team Uitstootvrije Mobiliteit

    Postbus 2758 

    1000 CT Amsterdam

  • 3.

    Mondeling: tijdens één van de vier inloopavonden die in mei en juni worden georganiseerd. Hieronder vindt u een overzicht van de data en locaties:

  

Vragen?

Voor vragen kunt u kijken op www.amsterdam.nl/uitstootvrijvervoer, bellen naar 14 020 of mailen naar milieuzone@amsterdam.nl.

Amsterdam, 18 april 2024

Burgemeester en Wethouders van Amsterdam

Naar boven