(Deel)subsidieplafond EFRO Programma West-Nederland 2021-2027 Innovatieprogramma Energie & Klimaat Zuid-Holland

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, handelend in hoedanigheid van Beheerautoriteit van het Programma EFRO West-Nederland 2021-2027, gelet op de artikelen 4:25 en 4:26 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en artikel 5.2.2 van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies (REES 2021), maakt binnen de totaal voor de uitvoering van het Programma EFRO West-Nederland 2021– 2027 voor projecten beschikbare EFRO-bijdrage van € 200.333.745,00 het volgende (deel)subsidieplafond bekend:

 

(Deel)plafond Kansen voor West III per 15 april 2024[1]:

 

Prioritaire as 1 van het programma Kansen voor West III 2021-2027: Een slimmer Europa door de bevordering van een innovatieve en slimme economische transformatie:

 

 

  • 1.

    Voor prioritaire as 1 van het programma Kansen voor West III 2021-2027: Een slimmer Europa door de bevordering van een innovatieve en slimme economische transformatie een bedrag van € 675.000,- (inclusief de inzet van provinciale cofinanciering is het totaalplafond € 1.800.000,-) bedoeld voor projecten passend binnen specifieke doelstelling 1.1 Versterking van de onderzoeks- en innovatiecapaciteit en invoering van geavanceerde technologieën actielijn 1 Het vergroten van het aandeel innovatieve en vermarktbare producten, processen en diensten (valorisatie) en actielijn 3 Het versnellen van de implementatie van innovaties van het regionale programmadeel die passen binnen het vigerende regionale beleid van de provincie Zuid - Holland.

     

    Dit deelplafond is een afgeleide van het komen tot een economisch evenwichtig programma.

    Voor aanvragen die worden ingediend onder het plafond, als bedoeld onder 1, gelden de volgende voorwaarden:

 

  • a.

    Aanvragen kunnen worden ingediend met ingang van maandag 15 april 2024, vanaf 10.00 uur.

  • b.

    De beschikbaar gestelde middelen zijn uitsluitend bedoeld voor aanvragen die gericht zich zijn op innovaties passend binnen het Innovatieprogramma Energie & Klimaat van Zuid-Holland.

  • c.

    In afwijking van artikel 1.5, eerste lid van de Beleidsregel Programma EFRO 2021-2027 West Nederland, versie 3 bedraagt de subsidie niet maximaal 40% van de geaccepteerde begroting, maar 50% voor 1) toepassingsstudies, 2) fieldlab testing of 3) real life testing;

  • d.

    De middelen kunnen uitsluitend worden ingezet voor aanvragen als bedoeld in Annex 1.

  • e.

    Subsidies worden verdeeld op volgorde van ontvangst van complete aanvragen en op basis van beoordeling van de aanvraag, met inachtneming van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies en in afwijking, dan wel aanvulling op de Beleidsregel Programma EFRO 2021-2027 West Nederland, de navolgende bepalingen omtrent de wijze van verdeling:

     

    • i.

      Eerst wordt beoordeeld of de binnengekomen aanvragen compleet zijn. Indien de aanvraag niet compleet is, dan wordt de aanvrager daarvan in kennis gesteld en wordt hem een termijn geboden om dit gebrek te herstellen. Met betrekking tot de verdeling geldt als datum van ontvangst van de aanvraag, de datum waarop de complete aanvraag binnenkomt. De onderlinge rangschikking van complete aanvragen die op één dag door de Beheerautoriteit zijn ontvangen, wordt vastgesteld door middel van loting. Op volgorde van deze aldus vastgestelde rangschikking worden de aanvragen vervolgens beoordeeld.

    • ii.

      In afwijking van artikel 2 lid 1, van Beleidsregel Programma EFRO 2021-2027 West Nederland, vindt beoordeling niet plaats op basis van de aldaar genoemde beoordelingscriteria. Beoordeling vindt plaats op basis van de criteria genoemd in Annex 1.

    • iii.

      In afwijking van artikel 2 lid 1, van Beleidsregel Programma EFRO 2021-2027 West Nederland, wordt geen advies bij de deskundigencommissie ingewonnen, maar worden aanvragen door een apart samengestelde beoordelingsgroep op inhoud beoordeeld.

    • iv.

      Indien de beoordeling van een aanvraag leidt tot een subsidieafwijzing, wordt de eerstvolgende aanvraag in behandeling genomen.

    • v.

      De aanvraag, waarvoor geldt dat integrale inwilliging daarvan zou leiden tot overschrijding van het desbetreffende plafond, kan gedeeltelijk worden ingewilligd en wel tot het bedrag dat onder het desbetreffende subsidieplafond nog maximaal beschikbaar is, tenzij van de Beheerautoriteit in redelijkheid niet gevergd kan worden dat daartoe wordt overgegaan. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als het resterende bedrag zo beperkt is dat niet verwacht kan worden dat de aanvrager zijn project met die middelen kan uitvoeren. De Beheerautoriteit treedt daarover in overleg met de aanvrager. Indien de aanvraag wordt ingewilligd, wordt de subsidie verleend onder opschortende voorwaarde dat de desbetreffende aanvrager genoegzaam aantoont dat de activiteit ook met de lager verleende subsidie kan worden verricht. Daartoe zal de Beheerautoriteit pas overgaan op het moment dat in redelijkheid kan worden verwacht dat de aanvrager daartoe in staat zal zijn.

    • vi.

      Aanvullende bepalingen verbonden voor het betreffende deelplafond zijn opgenomen in Annex 1.

       

       

       

      Annex 1: Aanvullende bepalingen openstelling Kansen voor West

       

      Innovatieprogramma Energie & Klimaat in Zuid-Holland

       

      Met de volgende punten in overweging genomen, is voor midden- en kleinbedrijf (mkb) met een innovatieve technologische oplossing, dit deelplafond geopend, waarmee mkb ondernemers subsidie kunnen aanvragen:

      • -

        De doelstelling is innovatie stimuleren gericht op het versterken en uitbouwen van een duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem in lijn met de doelstelling van het innovatieprogramma Energie&Klimaat.

      • -

        De provincie Zuid-Holland heeft de ambitie zich te ontwikkelen tot een veerkrachtige, innovatieve en concurrerende regio en om een leidende positie op dit onderwerp in te nemen.

      • -

        Middels deze openstelling kan voor mkb een grotere toegankelijkheid worden bewerkstelligd van de beschikbare innovatie- en kennisinfrastructuur in Zuid-Holland.

         

         

        1. Definities en afkortingen

         

        • 1.1

          Innovatieprogramma Energie&Klimaat in Zuid-Holland: Het innovatieprogramma, dat wordt geleid door InnovationQuarter, en wordt uitgevoerd in samenwerking met programmapartners provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en TNO. Het programma biedt toegang tot faciliteiten, expertise en relevant netwerk voor innovatieve ondernemers die zich bezighouden met technologische vernieuwing gericht op het versterken en uitbouwen van een duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem.

        • 1.2

          Mkb-bedrijf: een onderneming die voldoet aan de definitie van midden- en kleinbedrijf (mkb), zoals opgenomen in aanbeveling van de Europese Commissie 2003/361/EG. Ook wel “de begunstigde”.

        • 1.3

          Toepassingsstudie: een studie gericht op het bepalen van de voorwaarden, knelpunten en potentie van de innovatie in/voor Zuid-Holland en het voorbereiden van een fieldlab of real life testing van de innovatie.

        • 1.4

          Fieldlab testing: een project waarin de aanvrager een prototype ontwikkelt én test in een field lab omgeving.

        • 1.5

          Real life testing : een project waarin de aanvrager een innovatie in de praktijk test en valideert.

           

           

          2. Doelgroep en doel

           

        • 2.1

          Een subsidie wordt slechts verstrekt indien de aanvrager aan de volgende voorwaarden voldoet:

        • a.

          de aanvrager is een mkb onderneming die (deels of geheel) gevestigd is in de provincie Zuid-Holland en/of aantoonbare samenwerkingsrelaties met het ecosysteem in Zuid-Holland heeft. In geval van fieldlab testing (bij voorkeur met) een van de innovatie-faciliteiten/fieldlabs in Zuid-Holland.

        • b.

          de projectactiviteiten van de aanvrager dragen bij aan de realisatie van het innovatieprogramma Energie&Klimaat in Zuid-Holland.

        • 2.2

          Een subsidie voor een toepassingsstudie wordt door de aanvrager gebruikt als financiële ondersteuning voor de kosten die de aanvrager maakt om de voorwaarden, knelpunten en potentie van de innovatieve toepassing in Zuid-Holland te bepalen en een fieldlab of real life testing voor te bereiden.

        • 2.3

          Een subsidie voor fieldlab testing wordt door de aanvrager gebruikt als financiële ondersteuning voor de kosten die de aanvrager maakt om een prototype te ontwikkelen en te testen in een (bij voorkeur in Zuid-Holland gevestigde) fieldlab omgeving.

        • 2.4

          Een subsidie voor real life testing wordt door de aanvrager gebruikt als financiële ondersteuning voor de kosten die de aanvrager maakt om een innovatie in de praktijk te testen en valideren.

        • 2.5

          Subsidie kan slechts gebruikt worden door ondernemingen die voldoen aan de voorwaarden van de de-minimisverordening.

        • 2.6

          Een onderneming kan gedurende de looptijd van de openstelling maximaal eenmaal in aanmerking komen voor ieder type aanvraag, zijnde een toepassingsstudie, een fieldlab testing en een real life testing.

           

           

          3. Procedure

           

        • 3.1

          Aanvragen kunnen met ingang van 15 april 2024, digitaal worden ingediend via www.efro-webportal.nl.

        • 3.2

          Voor de subsidie geldt een getrapte aanvraagprocedure. Eerst vindt een intakegesprek en analyse plaats met het programmamanagement Energie&Klimaat (InnovationQuarter) om te toetsen of de fase van de ondernemer en het projectidee passen bij het innovatieprogramma Energie&Klimaat. InnovationQuarter kan een akkoord voor indiening afgeven, welke bij het indienen van de formele aanvraag toegevoegd kan worden.

        • 3.3

          Bij elke aanvraag worden de volgende bescheiden ingediend;

        • a.

          een projectplan en -begroting ondertekend door de aanvrager en projectpartners, te vinden op Aanvraag documenten Kansen voor West 3;

        • b.

          een door de mkb onderneming getekende de-minimis verklaring en mkb verklaring, te vinden op Aanvraag documenten Kansen voor West 3.

        • 3.4

          Aanvragen mogen worden ingediend door een intermediair mits deze door de onderneming is gemachtigd. Bij de aanvraag wordt dan een machtigingsformulier bijgevoegd, te vinden op Aanvraag documenten Kansen voor West 3.

           

           

          4. Steunbedrag

           

        • 4.1

          Dit deelplafond bedraagt in totaal € 1.800.000,- (EFRO en provinciale cofinanciering) dat in de vorm van subsidies, aan de in dit deelplafond beschreven doelgroep, kan worden verstrekt in overeenstemming met deze openstelling.

        • 4.2

          Een subsidie voor een toepassingsstudie bedraagt ten minste € 25.000,- (zegge vijfentwintigduizend euro) en ten hoogste € 50.000,- (zegge: vijftigduizend euro), zijnde 50% van de geaccepteerde begroting.

        • 4.3

          Een subsidie voor een fieldlab testing project bedraagt ten minste € 25.000,- (zegge vijfentwintigduizend euro) en ten hoogste € 100.000,- (zegge: honderdduizend euro), zijnde 50% van de geaccepteerde begroting.

        • 4.4

          Een subsidie voor een real life testing project bedraagt ten minste € 25.000,- (zegge vijfentwintigduizend euro) en ten hoogste € 100.000,- (zegge: honderdduizend euro), zijnde 50% van de geaccepteerde begroting.

           

           

          5. Subsidiabele kosten en betaling

           

           

        • 5.1

          Voor de subsidie komen slechts kosten in aanmerking, waarvoor een door de beoordelingsgroep goedgekeurde aanvraag is overlegd.

        • 5.2

          Op basis van de verleningsbeschikking verstrekt de Beheerautoriteit een voorschot van 50% van de Kansen voor West-bijdrage.

        • 5.3

          Bij de verantwoording wordt in de eindrapportage toegelicht welke activiteiten met de subsidie zijn gefinancierd en wat de resultaten zijn. Deze rapportage wordt door de begunstigde conform een door de Beheerautoriteit beschikbaar gesteld verplicht format “Eindrapportage Subsidie Energie&Klimaat”, te vinden op de website onder del link Aanvraag documenten Kansen voor West 3, aangeleverd en ondertekend door de begunstigde en de betrokken projectpartners.

        • 5.4

          Kosten die worden gemaakt ten behoeve van het indienen van de aanvraag en het indienen van het verzoek tot vaststelling zijn niet subsidiabel.

           

           

          6. Beoordelingsprocedure en toewijzing

           

           

        • 6.1

          De beheerautoriteit beoordeelt elke ingediende aanvraag op compleetheid. Complete aanvragen worden ter advisering aan de beoordelingsgroep voorgelegd. Deze beoordeelt of de aanvragen passen binnen de inhoudelijke kaders van deze openstelling op basis van de volgende beoordelingscriteria:

        • a.

          Passend binnen het innovatieprogramma Energie&Klimaat – unieke technologie voor de gekozen markt, passend bij de scope van het innovatieprogramma, zicht op het klantprobleem, vertrouwen in technische en economische haalbaarheid

        • b.

          Toegevoegde waarde voor Zuid-Holland – relevantie voor het ecosysteem, te verwachten CO2 reductie, te verwachten groei van de onderneming

        • c.

          Kwaliteit van het project – kwaliteit van de aanvraag, het projectteam, planning en begroting

        • 6.2

          Bij toekenning van een subsidie dienen een samenvatting van het project en de betrokken projectpartners openbaar gemaakt te worden op de programmapagina van Energie&Klimaat.

           

           

          7. Aanvang- en realisatietermijn

           

        • 7.1

          Het project, waarvoor de subsidie is verstrekt, dient binnen 12 maanden na ontvangst van de verleningsbeschikking te worden afgerond, uiterlijk voor 31 mei 2027.

        • 7.2

          Verzoek tot vaststelling wordt ontvangen uiterlijk 3 maanden na de opgeven einddatum van het project, uiterlijk 31 augustus 2027.

           

           

          8. Overige bepalingen

           

        • 8.1

          Deze openstelling vervalt op 1 april 2026 of zoveel eerder als het (deel) subsidieplafond is bereikt met dien verstande dat vanaf die datum geen aanvragen meer kunnen worden ingediend.

           

           

          Rotterdam, 13 maart 2024

           

          Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam, in de hoedanigheid van Beheerautoriteit van het Programma Kansen voor West III,

           

          Namens deze,

           

          R.A.C.J. Simons

          Wethouder Haven, Economie, Horeca en Bestuur (wijken en kleine kernen)

           

           

           

          Voetnoot;

          [1] Voor alle hier opgenomen (deel)plafonds geldt dat aanvragen getoetst worden aan het van toepassing verklaarde deel van het Programma EFRO West-Nederland 2021 – 2027. Indien er sprake is van extra vigerend beleid voor een (deel)plafond dan wordt dit voor het betreffende (deel)plafond kenbaar gemaakt op de website www.kansenvoorwest.nl.

Naar boven