(Deel)subsidieplafond EFRO Programma West-Nederland 2021-2027 - Campussen en fieldlab - vouchers

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, handelend in hoedanigheid van Beheerautoriteit van het Programma EFRO West-Nederland 2021-2027, gelet op de artikelen 4:25 en 4:26 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en artikel 5.2.2 van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies (REES 2021), maakt binnen de totaal voor de uitvoering van het Programma EFRO West-Nederland 2021– 2027 voor projecten beschikbare EFRO-bijdrage van € 200.333.745,00 het volgende (deel)subsidieplafond bekend:  

 

(Deel)plafond Kansen voor West III per 15 april 2024 [1]:

 

Prioritaire as 1 van het programma Kansen voor West III 2021-2027: Een slimmer Europa door de bevordering van een innovatieve en slimme economische transformatie:

 

 

  • 1.

    Voor prioritaire as 1 van het programma Kansen voor West III 2021-2027: Een slimmer Europa door de bevordering van een innovatieve en slimme economische transformatie een bedrag van €1.500.000 (inclusief de inzet van rijkscofinanciering is het totaalplafond €3.000.000) bedoeld voor projecten passend binnen specifieke doelstelling 1.1 Versterking van de onderzoeks- en innovatiecapaciteit en invoering van geavanceerde technologieën actielijn 1 Het vergroten van het aandeel innovatieve en vermarktbare producten, processen en diensten (valorisatie) en actielijn 3 Het versnellen van de implementatie van innovaties van het regionale programmadeel die passen binnen het vigerende regionale beleid van de provincie Zuid-Holland.

     

    Dit deelplafond is een afgeleide van het komen tot een economisch evenwichtig programma. Voor aanvragen die worden ingediend onder het plafond, als bedoeld onder 1, gelden de volgende voorwaarden:

     

  • a.

    Aanvragen kunnen worden ingediend met ingang van maandag 15 april 2024, vanaf 10.00 uur.

  • b.

    De beschikbaar gestelde middelen zijn uitsluitend bedoeld voor aanvragen die bijdragen aan de marktgerichte innovatiekracht van MKB-bedrijven gevestigd of actief in Zuid-Holland, door het beschikbaar stellen van kennis, faciliteiten en overige diensten die worden aangeboden door de fieldlabs en campussen gevestigd in Zuid-Holland, en die voldoen aan de voorwaarden gesteld in deze openstelling.

  • c.

    In afwijking van artikel 1.5, eerste lid van de Beleidsregel Programma EFRO West-Nederland 2021-2027, versie 3 bedraagt de subsidie niet maximaal 40% van de totale subsidiabele kosten, maar maximaal 50% voor pilotvouchers en vestigingsvouchers, en maximaal 100% voor adviesvouchers;

  • d.

    Subsidies kunnen slechts worden aangevraagd door campusorganisaties of fieldlabs die gevestigd zijn in Zuid-Holland én eerder financiering hebben ontvangen uit het programma Kansen voor West III, of door organisaties die vouchers uitgeven namens een groep fieldlabs die gevestigd zijn in Zuid-Holland en waarvan minimaal één fieldlab eerder financiering heeft ontvangen uit het programma Kansen voor West III.

  • e.

    Subsidies kunnen door de bundelaanvrager uitsluitend worden ingezet voor vouchers voor de of ten behoeve van MKB-bedrijven gevestigd of actief in Zuid-Holland, als bedoeld in Annex 1. Eenzelfde fieldlab kan geen onderdeel uitmaken van meerdere aanvragen tegelijkertijd.

  • f.

    Voor aanvragen geldt een maximaal subsidiebedrag van € 750.000, behalve voor aanvragen gedaan door een individueel fieldlab, waarvoor een maximaal subsidiebedrag geldt van € 250.000.

  • g.

    Subsidies worden verdeeld op volgorde van ontvangst van complete aanvragen en op basis van beoordeling van de aanvraag, met inachtneming van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies en in afwijking, dan wel de Beleidsregel Programma EFRO 2021-2027 West Nederland, de navolgende bepalingen omtrent de wijze van verdeling:

     

     

  • i.

    Eerst wordt beoordeeld of de binnengekomen aanvragen compleet zijn. Indien de aanvraag niet compleet is, dan wordt de aanvrager daarvan in kennis gesteld en wordt hem een termijn geboden om dit gebrek te herstellen. Met betrekking tot de verdeling geldt als datum van ontvangst van de aanvraag, de datum waarop de complete aanvraag binnenkomt. De onderlinge rangschikking van complete aanvragen die op één dag door de Beheerautoriteit zijn ontvangen, wordt vastgesteld door middel van loting. Op volgorde van deze aldus vastgestelde rangschikking worden de aanvragen vervolgens beoordeeld. Aanvragers kunnen een bundel vouchers aanvragen tot een maximaal subsidiebedrag, als bedoeld onder f. Voor de beoordeling van deze bundelaanvraag wordt advies ingewonnen van de Deskundigencommissie.

  • ii.

    In afwijking van artikel 2 lid 1, van Beleidsregel Programma EFRO 2021-2027 West Nederland, wordt geen advies bij de deskundigencommissie ingewonnen, maar worden voucheraanvragen door een apart samengestelde beoordelingscommissie op inhoud beoordeeld.

  • iii.

    Voor de beoordeling van de individuele voucheraanvragen stelt de bundelaanvrager een voldoende onafhankelijke beoordelingscommissie samen die de voucheraanvragen op inhoud beoordeelt. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de criteria genoemd in Annex 1 van de MKB-vouchers Campussen en Fieldlabs Zuid-Holland.

  • iv.

    De bundelaanvraag, waarvoor geldt dat integrale inwilliging daarvan zou leiden tot overschrijding van het desbetreffende plafond, kan gedeeltelijk worden ingewilligd en wel tot het bedrag dat onder het desbetreffende subsidieplafond nog maximaal beschikbaar is, tenzij van de Beheerautoriteit in redelijkheid niet gevergd kan worden dat daartoe wordt overgegaan. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als het resterende bedrag zo beperkt is dat niet verwacht kan worden dat de aanvrager zijn project met die middelen kan uitvoeren. De Beheerautoriteit treedt daarover in overleg met de bundelaanvrager. Indien de bundelaanvraag wordt ingewilligd, wordt de subsidie verleend onder de opschortende voorwaarde dat de desbetreffende bundelaanvrager genoegzaam aantoont dat de activiteit ook met de lager verleende subsidie kan worden verricht. Daartoe zal de Beheerautoriteit pas overgaan op het moment dat in redelijkheid kan worden verwacht dat de bundelaanvrager daartoe in staat zal zijn.

  • v.

    Aanvullende bepalingen verbonden voor het betreffende deelplafond zijn opgenomen in Annex 1.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Annex 1: Aanvullende bepalingen openstelling MKB-vouchers Campussen en Fieldlabs Zuid-Holland.

    Met de volgende punten in overweging genomen, is voor de Campussen en Fieldlabs Zuid-Holland dit deelplafond geopend, waarmee zij advies-, vestigings- en pilotvouchers kunnen aanvragen voor de of ten behoeve van MKB-bedrijven gevestigd of actief in Zuid-Holland.

    • -

      Het doel van deze openstelling is dat het innovatieve MKB laagdrempelig gebruik kan maken van de kennis, de faciliteiten en overige diensten die worden aangeboden door de fieldlabs en campussen in Zuid-Holland.

    • -

      Middels deze openstelling kunnen Zuid-Hollandse campussen, fieldlabs en overige organisaties die een bundelaanvraag indienen namens een groep fieldlabs, vouchers beschikbaar stellen aan het innovatieve MKB. Met behulp van een dergelijke voucher kan een MKB’er tegen een sterk gereduceerd tarief gebruik maken van de kennis, faciliteiten en/of diensten van een campus of fieldlab.

       

      1 Definities en afkortingen

      1.1 Fieldlab: een open en fysieke praktijkomgeving met een concrete gedeelde ‘asset’ (faciliteit, infrastructuur, database, toegang tot gebruikers), waarin onder meer (regionale) overheden, bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen (triple helix) kunnen samenwerken en nieuwe kennis kunnen ontwikkelen en toepassen.

      1.2 Campusorganisatie: organisatie die een campus vertegenwoordigt waarbij de campus gedefinieerd wordt als een exact ruimtelijk begrensd gebied waarin onderzoekers van kennisinstellingen en bedrijven intensief met elkaar samenwerken op het gebied van R&D en innovatie en waar een manifeste kennisdrager aanwezig is.

      1.3 Overige organisatie: organisatie die als bundelaanvrager optreedt en vouchers uitgeeft namens een groep fieldlabs die gevestigd zijn in Zuid-Holland en waarvan minimaal één fieldlab eerder financiering heeft ontvangen uit het programma Kansen voor West III.

      1.4 MKB-bedrijf: een onderneming die voldoet aan de definitie van midden- of kleinbedrijf (mkb), zoals opgenomen in aanbeveling van de Europese Commissie 2003/361/EG.

      1.5 Bundelaanvrager: een campusorganisatie, fieldlab of overige organisatie als bedoeld in lid 1 onder d van de openstelling MKB-vouchers Campussen en Fieldlabs Zuid-Holland, die subsidie aanvraagt bij het Programma EFRO 2021-2027 West-Nederland voor een bundel vouchers.

      1.6 Voucheraanvraag: een aanvraag voor een individuele voucher die wordt gedaan door een MKB-bedrijf bij de bundelaanvrager.

      1.7 Vouchernemer: een MKB-bedrijf waaraan de bundelaanvrager een voucher op basis van deze openstelling heeft verstrekt. 

       

      2 Doelgroep en doel

      2.1 Een voucher wordt door de bundelaanvrager slechts verstrekt indien de vouchernemer aan de volgende voorwaarden voldoet:

      a. De vouchernemer is een MKB-bedrijf die gevestigd of actief is in Zuid-Holland.

      b. De voucher wordt benut voor het gebruik maken van de kennis, faciliteiten en/of overige diensten die worden aangeboden door de bundelaanvrager bij of ten behoeve van de vouchernemer.

       

      2.2 Een adviesvoucher wordt door de vouchernemer gebruikt voor financiële ondersteuning voor de inzet van experts, het gebruik van faciliteiten of overige dienstverlening ten behoeve van de (door)ontwikkeling van een innovatie en/of groei van zijn/haar onderneming.

      2.3 Een vestigingsvoucher wordt door de vouchernemer gebruikt voor financiële ondersteuning voor betaling van de huur en de inrichting van een kantoor of lab op de betreffende campus.

      2.4 Een pilotvoucher wordt door de vouchernemer gebruikt voor de financiële ondersteuning voor inzet experts en/of het gebruik van faciliteiten om een innovatie te testen, te valideren of door te ontwikkelen.

      2.5 Vouchers kunnen slechts gebruikt worden door ondernemingen die voldoen aan de voorwaarden van de de-minimisverordening.

      2.6 Een onderneming kan maximaal eenmaal in aanmerking komen voor ieder type voucher.

       

      3 Aanvraagprocedure vouchers

      3.1 Voucheraanvragen kunnen door een MKB-bedrijf worden gedaan bij de bundelaanvrager.

      3.2 Bij elke voucheraanvraag worden de volgende documenten ingediend: een recente door de bundelaanvrager opgestelde offerte, een MKB-verklaring, een de-minimisverklaring en een projectplan (volgens standaard format beschikbaar gesteld door de bundelaanvrager).

       

      4 Steunbedrag

      4.1 Dit deelplafond bedraagt in totaal € 3.000.000 (EFRO en rijkscofinanciering) dat in de vorm van subsidies, aan de in dit deelplafond beschreven doelgroep, kan worden verstrekt in overeenstemming met deze openstelling.

      4.2 Een adviesvoucher  bedraagt maximaal 100% van de goedgekeurde begroting, met een maximaal subsidiebedrag van € 15.000 (zegge: vijftienduizend euro).

      4.3 Een vestigingsvoucher bedraagt maximaal 50% van de goedgekeurde begroting, met een maximaal subsidiebedrag van € 15.000 (zegge: vijftienduizend euro).

      4.4 Een pilotvoucher bedraagt maximaal 50% van de goedgekeurde begroting, met een maximaal subsidiebedrag van € 50.000 (zegge: vijftigduizend euro).

       

      5 Subsidiabele kosten en uitbetaling

      5.1 Voor de vouchers komen slechts kosten voor subsidie in aanmerking op grond van een door de beoordelingscommissie goedgekeurde begroting die bij de voucheraanvraag is overlegd.

      5.2 Op basis van de verleningsbeschikking aan de bundelaanvrager kan de Beheerautoriteit een voorschot van maximaal 50% van de subsidie aan de bundelaanvrager verstrekken.

      5.3 Bij de verantwoording wordt in een rapportage toegelicht welke activiteiten met de voucher zijn gefinancierd en wat de resultaten zijn. Deze rapportage wordt door de vouchernemer conform een door de bundelaanvrager beschikbaar gesteld verplicht format, “Rapportage MKB-vouchers Campussen en Fieldlabs Zuid-Holland”, aangeleverd en ondertekend door de vouchernemer en door de bundelaanvrager.

       

      6 Beoordelingsprocedure en toewijzing

      6.1 Voor de beoordeling van voucheraanvragen stelt de bundelaanvrager een voldoende onafhankelijke beoordelingscommissie samen die de aanvragen op inhoud beoordeeld. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de criteria genoemd in deze openstelling onder artikel 6.2 van Annex 1.

       

      6.2 De bundelaanvrager beoordeelt elke ingediende aanvraag op compleetheid. Complete aanvragen worden ter advisering aan de beoordelingscommissie voorgelegd. Op vaste be- oordelingsmomenten beoordelen zij of de aanvragen passen binnen de inhoudelijke kaders van deze openstelling op basis van de volgende beoordelingscriteria:

      - De passendheid van het plan/idee en aanpak binnen prioriteit 1, actielijnen 1 en 3, van het Programma EFRO 2021-2027 West-Nederland;

      - Of sprake is van inzet voor of ten behoeve van een MKB-bedrijf gevestigd of actief in Zuid-Holland;

      - De kwaliteit en begroting van het plan/idee en aanpak door het MKB-bedrijf en de dienstverlening die via de bundelaanvrager wordt verkregen.

       

      7 Aanvang- en realisatietermijn

      7.1 De uiterste datum voor de besteding van een voucher is 1 juli 2027.

      7.2 De bundelaanvrager dient elke 6 maanden, startend 6 maanden na de datum van de verleningsbeschikking een voortgangsrapportage in met daarbij alle tot dan toe verstrekte vouchers. Daarbij kan volstaan worden met aanlevering van het door bundelaanvrager en vouchernemer ondertekende verslag over de uitvoering van de voucher (Rapportage MKB-vouchers Campussen en Fieldlabs Zuid-Holland) en de beoordeling door de beoordelingscommissie. Dit geeft, na acceptatie door de subsidieverlener, recht op betaling van het voor die voucher in deze openstelling bepaalde bedrag, daarbij rekening houdend met eventueel eerder uitbetaalde voorschotten.

      7.3 Verzoek tot vaststelling van de totale bundel door de bundelaanvrager wordt ingediend uiterlijk 1 oktober 2027.

       

       

      8 Overige bepalingen

      8.1 Deze openstelling sluit op 1 juli 2026 of zoveel eerder als het (deel) subsidieplafond is bereikt.

       

      Rotterdam, 13 maart 2024

       

      Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam, in de hoedanigheid van Beheerautoriteit van het Programma Kansen voor West III,

       

      Namens deze,

       

      R.A.C.J. Simons

      Wethouder Haven, Economie, Horeca en Bestuur (wijken en kleine kernen)

       

       

       

      Voetnoot;

      [1] Voor alle hier opgenomen (deel)plafonds geldt dat aanvragen getoetst worden aan het van toepassing verklaarde deel van het Programma EFRO West-Nederland 2021 – 2027. Indien er sprake is van extra vigerend beleid voor een (deel)plafond dan wordt dit voor het betreffende (deel)plafond kenbaar gemaakt op de website www.kansenvoorwest.nl.

Naar boven