Voornemen tot verkoop onroerend goederen aan de Jan Sluijterslaan 2, Ternatestraat 16 en Venkelstraat 99 te Haarlem

De gemeente Haarlem heeft het voornemen om de onroerende goederen aan de Jan Sluijterslaan 2, kadastraal bekend gemeente Haarlem HLM02, sectie P, nummer 3406 (geheel), ter grootte van ongeveer 1.700 m², de Venkelstraat 16, kadastraal bekend gemeente Haarlem HLM02, Q, nummer 3091 (gedeeltelijk), ter grootte van ongeveer 1.239 m², Ternatestraat 16, kadastraal bekend gemeente Haarlem STN01, B, 7368 (geheel), ter grootte van ongeveer 1.441 m² te verkopen aan Hero Kindercentra, een en ander zoals schetsmatig nader aangeduid op de bijgaande tekeningen.

De voorgenomen verkoop geschiedt onder meer ten behoeve van het afstoten van niet-strategisch vastgoed van de gemeente en het bestendigen op langere termijn van de functie van kinderopvang op deze drie locaties. De gemeente is van mening dat Hero Kindercentra aan te merken is als de enige serieuze gegadigde voor deze verkoop. Ter onderbouwing van dat standpunt voert zij het volgende aan:

  • 1.

    Hero Kindercentra (dan wel haar rechtsvoorganger(s)) huurt sinds 1992 de locatie aan de Jan Sluijterslaan 2, sinds 1993 de locatie aan de Ternatestraat 16 en sinds 2005 de locatie aan de Venkelstraat 99. De huur voor genoemde drie de locaties is voor onbepaalde tijd en de gemeente ziet ook geen redenen om de huur te beëindigen.

  • 2.

    Hero Kindercentra heeft in de loop der jaren vele investeringen in voornoemde panden gedaan.

    Zij heeft een bedrijfsmodel waarbij financiering van investeringen wenselijk is. Mede vanwege de financierbaarheid van investeringen wordt een eigendomspositie geprefereerd boven een huursituatie.

  • 3.

    In de Omgevingsvisie 2045 is benoemd dat de gemeente Haarlem een versterkt sociaal weefsel ambieert met een sterk sociaal-maatschappelijk voorzieningenaanbod. Dit betekent dat het aanbod aan kinderopvangen in voldoende mate moet aansluiten bij het inwonersaantal van Haarlem, waarbij in ogenschouw moet worden genomen dat het inwonersaantal de komende jaren zal toenemen. De gemeente Haarlem heeft in haar coalitieakkoord 2022 – 2026 ‘Actie!’ dan ook tot doel om het tekort aan kinderopvang te verkleinen. Echter, in haar strategisch portefeuilleplan vastgoed 2023 heeft de gemeente vastgelegd dat het geen kerntaak is om kinderopvang actief te huisvesten in haar eigen vastgoedportefeuille.

Vanwege de reeds bestaande positie die Hero op deze locaties heeft, mede in relatie tot genoemde investeringen door Hero in het vastgoed en het hierboven omschreven gemeentelijke beleid, is de gemeente van mening dat Hero op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria is te beschouwen als de enige serieuze gegadigde voor de verkoop als hiervoor omschreven.

Vervaltermijn

Mocht u van mening zijn dat u ook in aanmerking behoort te komen tot de voor omschreven verkoop, dan dient u als belanghebbende uiterlijk binnen twintig kalenderdagen na publicatie, uiterlijk 1 april 2024, een reactie te richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlem, Postbus 511, 2003 PB Haarlem, ter attentie van Kees Mense (afdeling Vastgoed).

Indien geen reactie wordt ontvangen binnen de gestelde termijn, dan vervalt het recht om tegen de voorgenomen verkoop op te komen en/of daarop enige vorm van schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren. De gemeente Haarlem en de betrokken partij zouden onredelijk worden benadeeld als na voornoemde termijn alsnog tegen het voornemen en het aangaan van de verkoop wordt opgekomen.

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Naar boven