Vestiging voorkeursrecht gebied Zuidplaspolder te Waddinxveen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen maakt op grond van artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij op 24 oktober 2023 op grond van het bepaalde in artikel 6 van de Wvg heeft besloten om voorlopig de hierna te melden gronden aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn.

Gebied

De gronden die voorlopig door het college zijn aangewezen zijn gelegen in het gebied ‘Zuidplaspolder’ te Waddinxveen en zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende grondplantekening met de daarbij behorende lijst van eigenaren en zakelijk gerechtigden. Aan de gronden wordt een natuur en recreatie bestemming toegedacht.

Inwerkingtreding

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders treedt in werking één dag na publicatie in het Gemeenteblad, te weten 26 oktober 2023 en vervalt van rechtswege na drie maanden of zoveel eerder als een besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing ingevolge artikel 3, 4 of 5 Wvg in werking treedt.

Terinzagelegging

Het collegebesluit ligt tezamen met bijbehorende bijlagen, bevattende het kadastrale overzicht en een lijst met daarop de aangewezen percelen, hun grootte, de namen van de eigenaren en rechthebbenden van de daarop rustende beperkte rechten alsmede het concept raadsvoorstel en -besluit met ingang van 26 oktober 2023 gedurende zes weken ter inzage.

De stukken liggen ter inzage op het gemeentehuis van Waddinxveen aan de Beukenhof 1 te Waddinxveen, in te zien op de computer in de hal, en zijn digitaal te raadplegen en in te zien via het digitale publicatieblad op officielebekendmakingen.nl (Gemeenteblad). De documenten hangen als ‘Bekijk documenten’ aan deze publicatie (zie linker kolom).

Gevolgen van de vestiging

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en andere rechthebbenden op de aangewezen gronden, wanneer deze die gronden respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Waddinxveen te koop moeten aanbieden. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Zienswijzen tegen voorgenomen besluit gemeenteraad

Gelijktijdig met de vestiging van het voorlopig voorkeursrecht heeft het college de gemeenteraad voorgesteld om binnen drie maanden na de vestiging van het voorlopig voorkeursrecht een besluit tot aanwijzing van de gronden op basis van artikel 3, 4 of 5 van de Wvg te nemen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de gemeenteraad te nemen besluit tot aanwijzing van gronden worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), in de gelegenheid gesteld om tot uiterlijk 22 november 2023 schriftelijk of mondeling hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit naar voren te brengen.

De zienswijzen kunnen schriftelijk worden gericht aan de raad van de gemeente Waddinxveen, Postbus 400, 2740 AK Waddinxveen. Indien een belanghebbende zijn/haar zienswijze aan de gemeenteraad mondeling kenbaar wenst te maken, dient dit te geschieden bij mevrouw C. Boels. Hiervoor kan contact opgenomen worden telefonisch of per e-mail, bereikbaar via 14 0182 en/of c.boels@waddinxveen.nl.

Bezwaar tegen voorlopig voorkeursrecht college

Naast het indienen van zienswijzen bij de gemeenteraad kunnen belanghebbenden ook rechtstreeks bezwaar maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders tot voorlopige aanwijzing van gronden op basis van het bepaalde in artikel 6 van Wvg. Belanghebbenden kunnen gedurende een termijn van zes weken (ingaande de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt in het Gemeenteblad) tot uiterlijk 6 december 2023 bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen tegen voormeld besluit een bezwaarschrift indienen. In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: de naam en het adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaarschrift (de motivering). Het bezwaarschrift dient te zijn gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen, Postbus 400, 2740 AK Waddinxveen.

Indien belanghebbenden ervoor kiezen om bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders en dit besluit vervalt omdat een besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing en vestiging van het voorkeursrecht in werking is getreden, dan wordt het bezwaar ingevolge artikel 6 lid 3 van Wvg mede geacht te zijn gericht tegen het besluit van de gemeenteraad tot (definitieve) aanwijs op basis van artikel 3, 4 of 5 van de Wvg.

Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend kan tevens een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag, sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Heeft u vragen?

Laat het ons gerust weten. U kunt hiervoor tijdens kantoortijden contact opnemen met mevrouw C. Boels op telefoonnummer 14 0182 of via e-mail c.boels@waddinxveen.nl.

Besluit

  • 1.

     Er wordt op grond van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) een voorlopige aanwijzing voorkeursrecht gevestigd op na te melden percelen in het gebied ‘Zuidplaspolder’ te Waddinxveen. De aan te wijzen gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn, zijn aangegeven op de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte grondplantekening d.d. 11 oktober 2023 (bijlage1) en op de percelenlijst, waarop zijn vermeld de percelen waarop de aanwijs betrekking heeft, de grootte en de namen van de eigenaren en de rechthebbenden van de daarop rustende beperkte rechten, een en ander naar de rechtstoestand van (volledig bijgewerkt t/m) 6 oktober 2023 (bijlage 2);

  • 2.

    Er wordt aan de onder 1 bedoelde aangewezen percelen de bestemming ‘natuur en recreatie’ toegedacht, in aansluiting op de door de raad op 12 oktober 2022 vastgestelde Omgevingsvisie Waddinxveen 2050, welke visie tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet kwalificeert als een structuurvisie als bedoeld in artikel 2.1 Wet ruimtelijke ordening.

  • 3.

    De raad wordt voorgesteld om de onder 1 bedoelde percelen op grond van artikel 4 van de Wvg aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn conform het bij dit besluit behorende concept raadsvoorstel en raadsbesluit (bijlage 3);

  • 4.

    Er wordt op grond van artikel 87 van de Gemeentewet en artikel 5.1 lid 2 sub b van de Wet open overheid geheimhouding opgelegd op het collegevoorstel met bijlagen en het conceptraadsvoorstel en raadsbesluit totdat het besluit tot het voorlopig aanwijzen van de percelenrechtskracht heeft.

  • 5.

    Er wordt ingevolge artikel 4:11, onder a en c van de Awb, geen toepassing gegeven aan artikel 4.8 van de Awb (voorbereidingsprocedure).

Kadastrale- en persoonsgegevens Wvg Zuidplaspolder

Lijst van op grond van artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten (voorlopig) aangewezen percelen gelegen binnen het gebied Zuidplaspolder in de kadastrale Gemeente Waddinxveen waarop de artikelen 10 t/m 24, 26 en 27 van de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing zijn.

Deze lijst behoort bij het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen, d.d. 24 oktober 2023, ingevolge artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) tot voorlopige aanwijzing van de hierna vermelde percelen gelegen binnen het gebied Zuidplaspolder als gronden waarop de artikelen 10 t/m 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn.

De aangewezen percelen zijn eveneens aangegeven op de bij het collegebesluit behorende tekening/kaart. De gegevens zoals die in de lijst zijn opgenomen zijn ontleend aan de Dienst voor het kadaster en de openbare registers d.d. 6 oktober 2023.

Perceelnummer

Grootte

(vierkante meters)

Grootte van het ingevolge de Wvg aangewezen gedeelte

Eigenaren

Zakelijke rechthebbende

Huidige bestemming

volgens bestemmingsplan

C 6624

80.684 m2

Geheel

Wayland Developments B.V.

OASEN N.V. (opstalrecht nuts)

Agrarisch

STEDIN NETBEHEER B.V. (opstalrecht nuts)

C 6620

138.028 m2

Geheel

Wayland Developments B.V.

OASEN N.V. (opstalrecht nuts)

Agrarisch

C 6626

21.137 m2

Geheel

Wayland Developments B.V.

Gemeente Waddinxveen (opstalrecht nuts)

Agrarisch

C 6622

1.843 m2

Geheel

Wayland Developments B.V.

Geen

Agrarisch

C 6621

23.462 m2

Geheel

De heer A.J. van der Breggen

OASEN N.V. (opstalrecht nuts)

Agrarisch

C 6623

21.857 m2

Geheel

De heer A.J. van der Breggen

Geen

Agrarisch

C 6675

24.837 m2

Geheel

De heer A.J. van der Breggen

Gemeente Waddinxveen (opstalrecht nuts)

Agrarisch

C 6625

29.966 m2

Geheel

Mevrouw A.J.F. van der Breggen

OASEN N.V. (opstalrecht nuts)

Sport

STEDIN NETBEHEER B.V. (opstalrecht nuts)

C 1867

5.336 m2

Geheel

Mevrouw A.J.F. van der Breggen

Gemeente Waddinxveen (opstalrecht nuts)

Sport

C 2915

2.090 m2

Geheel

Mevrouw A.J.F. van der Breggen

Gemeente Waddinxveen (opstalrecht nuts)

Sport

C 2914

2.319 m2

Geheel

Mevrouw A.J.F. van der Breggen

Gemeente Waddinxveen (opstalrecht nuts)

Sport

C 1848

4.260 m2

Geheel

Mevrouw A.J.F. van der Breggen

Gemeente Waddinxveen (opstalrecht nuts)

Sport

C 6676

160 m2

Geheel

Mevrouw A.J.F. van der Breggen

Gemeente Waddinxveen

(opstalrecht nuts)

Sport

C 6677

263 m2

Geheel

Mevrouw A.J.F. van der Breggen

Gemeente Waddinxveen (opstalrecht nuts)

Sport

Waddinxveen, 25 oktober 2023

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen

Naar boven