Voorlopige aanwijzing op basis van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten

Burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Groningen maken op grond van artikel 7, lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij op 27 2023 op grond van het bepaalde in artikel 6 van de Wvg hebben besloten om enkele percelen grond nabij Steendam, omsloten door de Damsterweg, de Roegeweg en de golfclub Duurswold, voorlopig aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn.

 

 

Ligging, huidig gebruik en toegedachte bestemming

Het voorkeursrecht (Wvg) wordt gevestigd op de volgende percelen:

  • Perceel kadastraal bekend gemeente Slochteren, sectie S, nummer 1272, groot 54.615 m², eigendom van J.E. Hofman en A. Pot

  • Perceel kadastraal bekend gemeente Slochteren, sectie S, nummer 1275, groot 51.565 m², eigendom van J.E. Hofman en A. Pot

  • Perceel kadastraal bekend gemeente Slochteren, sectie S nummer 2293 groot 30430 m²; eigendom van Entjes Exploitatie B.V.

     

In het collegeprogramma is opgenomen dat we de integrale dorpsplannen van Steendam en Tjuchem ondersteunen. Een uitvloeisel daarvan is de ruimtelijke visienota “Stee van Tjuch en Dam in het Schildmerenlaand”. We zijn al gestart met de voorbereidingen voor de uitvoering ervan.

 

Een van de gedachte ontwikkellocaties voor cultuur, recreatie en natuur nabij Steendam is de locatie omsloten door de Damsterweg, de Roegeweg en de golfclub Duurswold. Deze percelen zijn thans in gebruik conform de vigerende overwegend agrarische bestemming. De (niet-agrarische) toegedachte bestemming is cultuurbestemming met daarbij behorende functies zoals water, wegen, parkeren en groen en wijkt hiermee af van het huidige gebruik.

 

Gevolgen

Het besluit van burgemeester en wethouders treedt in werking één dag na publicatie in het gemeenteblad; te weten op 15 juli 2023. Het besluit van burgemeester en wethouders heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht als bedoeld in artikel 10 van de Wvg van toepassing is. De vestiging van een voorkeursrecht (aanwijzing) op grond van de Wvg houdt namelijk in dat de eigenaren en beperkt gerechtigden van onroerende zaken binnen het aangewezen gebied ̶ wanneer zij hun (recht op de) onroerende zaak willen vervreemden ̶ deze eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Een aantal rechtshandelingen is uitgezonderd van deze verplichting, zoals verkoop aan bepaalde familieleden of executieverkoop (artikel 10 lid 2 Wvg). De eigenaren en rechthebbenden ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

 

Ter inzagelegging

Het besluit van burgemeester en wethouders d.d. 11 juli 2023 ligt samen met het ontwerpraadsbesluit en -voorstel en bijbehorende stukken, en de daarvan deel uitmakende kadastrale kaart en een lijst met daarop de kadastrale aanduiding van de in de aanwijzing opgenomen percelen, de grootte, alsmede de naam van de eigenaren en beperkt gerechtigden met ingang van 17 juli 2023 gedurende vier weken voor eenieder kosteloos ter inzage in het gemeentehuis te Hoogezand. U kunt ook telefonisch een afspraak maken via 0598-373737.

Tevens kunnen de stukken worden geraadpleegd via de gemeentelijke website www.midden-groningen.nl, nieuws en publicaties. Tegen betaling zijn kopieën of afdrukken van de stukken verkrijgbaar.

Zienswijzen

Binnen drie maanden dient de gemeenteraad een besluit tot aanwijzing te nemen ter bestendiging van het voorkeursrecht. De voorbereiding van dit raadsbesluit wordt nu gelijktijdig gestart en in dit kader kunnen belanghebbenden hun zienswijzen kenbaar maken. Op grond van artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van vier weken, ingaande op 17 juli 2023 en eindigende op 14 augustus 2023, hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit schriftelijk, dan wel mondeling, naar voren te brengen.

 

De zienswijze kan schriftelijk gericht worden aan de gemeenteraad van de gemeente Midden-Groningen, Postbus 75, 9600 AB Hoogezand. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kan contact worden opgenomen met de heer R. Senechal.

 

Bezwaar, beroep, voorlopige voorziening

Naast de mogelijkheid om tegen het voorgenomen besluit van de gemeenteraad zienswijzen naar voren te brengen, staat er tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders bezwaar en beroep open. Gedurende een termijn van zes weken, vanaf 17 juli 2023 tot en met 27 augustus 2023 kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente.

 

In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: de naam en het adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaarschrift (de motivering). Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Groningen, Postbus 75, 9600 AB Hoogezand.

 

Als de gemeenteraad een definitief besluit inzake het voorkeursrecht neemt, kunnen belanghebbenden eveneens bezwaar maken tegen dat raadsbesluit. Indien belanghebbenden ervoor kiezen om nu reeds bezwaar te maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders tot voorlopige aanwijzing, dan wordt dat bezwaarschrift, zodra het besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing in werking is getreden, op grond van artikel 6, lid 3 Wvg aangemerkt als te zijn gericht tegen het besluit van de raad tot (definitieve) aanwijzing. Met deze regeling wordt voorkomen dat een belanghebbende tweemaal bezwaar dient te maken. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet.

 

 

Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend kan tevens een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland, Postbus 781, 9700 AT Groningen. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

 

 

Naar boven