Kennisgeving voorbereiding en bekendmaking ter inzage legging ontwerp Chw-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2022’ en ontwerp-besluit ‘Hogere waarden geluid’

Kennisgeving

Op grond van artikel 1.3.1 lid 1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) maken burgemeester en wethouders bekend dat zij een bestemmingsplan voorbereiden op basis van de mogelijkheden die de Crisis- en herstelwet (Chw) biedt voor gronden gelegen in het centrum van Hilversum. Het plangebied wordt globaal begrensd door het Langgewenst, de Schoolstraat, het spoor, de Koninginneweg, de Stationsstraat en de Schapenkamp tot aan de kruising met de Prins Bernhardstraat. De bebouwing van Entrada, het UWV-gebouw en het stationsgebouw maken geen deel uit van het plangebied.

Bovengenoemd Chw-bestemmingsplan is in het stadium dat een ontwerp ter inzage kan worden gelegd met de mogelijkheid voor iedereen om te reageren. Tevens worden diverse onafhankelijke instanties geïnformeerd en uitgenodigd advies uit te brengen over het voornemen.

Bekendmaking

Aansluitend bij bovenstaande kennisgeving maken burgemeester en wethouders op grond van paragraaf 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat ten behoeve van de plannen voor het stationsgebied het ontwerp Chw-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2022’, en het bijbehorende ontwerp-besluit ‘Hogere waarden geluid’ ter visie worden gelegd.

Crisis- en herstelwet

Het ontwerp Chw-bestemmingsplan is opgesteld op basis van de mogelijkheden die de Crisis- en herstelwet (Chw) biedt. Bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2022’ is zo’n plan en betreft een zogenaamd ‘bestemmingsplan met verbrede reikwijdte’. Hilversum heeft met derde tranche 'Regeling uitvoering Crisis- en herstelwet' (ru Chw) toestemming gekregen om Chw-plannen vast te stellen. In de ru Chw is bepaald dat artikel 7g van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (Bu Chw) ook geldt voor Hilversum. Op grond hiervan kan Hilversum tot 2024 een 'bestemming met verbrede reikwijdte' vaststellen mits het ontwerp ter inzage is gelegd voor inwerkingtreding Omgevingswet (artikel 7g lid 5 Bu Chw).

In het geval van Chw-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2022’ kan de raad afzien van de verplichte vaststelling van een exploitatieplan (in verband met het verhalen van kosten) tegelijkertijd met het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, met dien verstande dat een exploitatieplan door burgemeester en wethouders kan worden vastgesteld bij een omgevingsvergunning voor het bouwen.

Plangebied

Het plangebied van het Chw-bestemmingsplan wordt globaal begrensd door het Langgewenst, de Schoolstraat, het spoor, de Koninginneweg, de Stationsstraat en de Schapenkamp tot aan de kruising met de Prins Bernhardstraat. De bebouwing van Entrada, het UWV-gebouw en het stationsgebouw maken geen deel uit van het plangebied.

Het ontwerp-besluit ‘Hogere waarden geluid’ heeft betrekking op bestaande woningen langs de Stationsstraat, Koninginneweg, De Paardengang, Huizerstraat, Schoolstraat, Honingstraat, Langgewenst, Naarderstraat en daarnaast op de nog nieuw te bouwen woningen die bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2022’ mogelijk maakt.

Het plan

De gemeente wil van het stationsgebied een welkome, aantrekkelijke en groene entree van Hilversum maken, waar de reiziger zijn weg goed kan vinden en waar het aangenaam toeven is. Het huidige gebrek aan oriëntatie, de betonnen kille uitstraling, het gebrek aan structurele fietsparkeerplekken op korte afstand van het station en de bereikbaarheid en doorstroming voor gemotoriseerd verkeer rondom het station zijn al jaren een ergernis voor velen en dient te worden verbeterd. De gemeente wil dit gebied aanpakken.

Daartoe is op 29 mei 2019 door de raad het stedenbouwkundig plan voor het stationsgebied vastgesteld dat de basis vormt voor het te ontwikkelen Chw-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2022’.

Dit ‘stedenbouwkundig plan’ zet in op het maken van een alzijdig station, een station dat aan alle kanten aantrekkelijk is. De rommelige achterkanten langs het spoor aan de centrumzijde maken plaats voor een levendig silhouet van groen en bebouwing met brede zichtlijnen vanaf oost. Tevens wordt de centrumring via de Koninginneweg om het Marktplein heen gelegd. De hiervoor noodzakelijke herontwikkeling van het gebied tussen de Koninginneweg-oost en het spoor biedt de mogelijkheid dit deel van het stationsgebied ook te transformeren. De plannen maken ongeveer 450 nieuwe woningen mogelijk en omvatten een moderne, overdekte fietsenstalling voor 5.000 fietsen.

Het stedenbouwkundig plan is planologisch-juridisch vertaald in een Chw-bestemmingsplan. Het doel van het Chw-bestemmingsplan is het tot stand brengen van een actueel planologische regeling die voorwaarden schept voor de gewenste ruimtelijke (her)ontwikkeling van het plangebied. Het Chw-bestemmingsplan is toetsingskader voor omgevingsvergunningaanvragen.

De bestemmingsplanprocedure wordt nu gestart door het ontwerp Chw-bestemmingsplan, inclusief het ontwerp-besluit ‘Hogere waarden geluid’, ter inzage te leggen voor het indienen van zienswijzen.

Hogere waarden geluid

  • 1.

    Onderdeel van de plannen voor het stationsgebied is het wijzigen van de verkeersstructuur. De binnenring die nu nog vanaf de Schapenkamp via de Stationsstraat op het Melkpad aansluit wordt in de toekomst vanaf de Schapenkamp via de Koninginneweg om het Marktplein heen gelegd richting Melkpad. Als gevolg van deze wijziging zal de geluidbelasting op de gevels van de panden langs de nieuwe centrumring toenemen.

  • 2.

    In het kader van het Chw-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2022’ is akoestisch onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat na het aanbrengen van een geluidreducerende wegdekverharding bij meerdere woningen de (voorkeurs)grenswaarde nog wordt overschreden. Voor deze woningen kan de gemeente Hilversum een zogenaamde hogere waarde vaststellen. Hetzelfde geldt voor de nieuw te bouwen woningen in het plangebied. Het college is voornemens deze hogere waarden als bedoeld in de Wet geluidhinder te verlenen. In verband hiermee wordt de hiervoor noodzakelijk procedure gestart en is een ontwerp-besluit ‘Hogere waarden geluid’ opgesteld.

Inzien

Op het stadskantoor

Het ontwerp Chw-bestemmingsplan ‘Stationsgebied 2022’ en de hierbij behorende stukken en het ontwerp-besluit ‘Hogere waarden geluid’ liggen met ingang van vrijdag 29 juli 2022 tot en met donderdag 8 september 2022 (zes weken) ter inzage in de Burgerleeskamer in het Stadskantoor, Oude Enghweg 23. Het Stadskantoor is iedere werkdag geopend tussen 08.30 - 17.00 uur en op donderdagavond tussen 17.00 - 19.30 uur. Tegen betaling van leges kan een afschrift verstrekt worden van de ter visie gelegde stukken.

Digitaal

De documenten zijn digitaal raadpleegbaar via de gemeentelijke website www.hilversum.nl (zie ‘bestuurlijke informatie’, vergadering College van B en W d.d. 19 juli 2022).

Daarnaast is het bestemmingsplan te vinden via de landelijke voorziening http://www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website kan het bestemmingsplan worden opgeroepen via het invullen van de locatie, de naam van het bestemmingsplan of het planid-nummer: NL.IMRO.0402.11bp09station2022-on01.

Zienswijze

Tijdens de periode dat de ontwerpen ter inzage liggen kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze met betrekking tot het ontwerp Chw-bestemmingsplan kenbaar maken. Daarnaast kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen op het ontwerp-besluit ‘Hogere waarden geluid’.

Schriftelijke zienswijzen kunnen digitaal of via de post worden ingediend. Digitaal dient u gebruik te maken van deze pagina https://hilversum.nl/bouwen-verbouwen/reageren-op-plannen-van-gemeente 

U kunt dan via DIGID of E-herkenning digitaal een zienswijze indienen.

Wij benadrukken dat het niet mogelijk is via een emailbericht te reageren!

 

Per post dienen reacties op het ontwerp Chw-bestemmingsplan te worden gericht aan de gemeenteraad van de gemeente Hilversum, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum.

Zienswijzen over het ontwerp-besluit ‘Hogere waarden geluid’ kunt u per post richten aan het college van B&W, eveneens Postbus 9900, 1201 GM Hilversum. 

Alle reacties worden toegevoegd aan de ter visie liggende stukken en zijn daarmee openbaar.

Informatie

Voor vragen of het inwinnen van informatie en het mondeling kenbaar maken van zienswijzen kunt u contact opnemen met de Afdeling Leefomgeving, bereikbaar per email via het adres stationshart@hilversum.nl of telefonisch via nummer 14035.

 

Hilversum, 28 juli 2022

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum

Naar boven