Verkeersbesluit voor het herinrichten van de Wadde en Groensvoorde te Waddinxveen

Ons kenmerk: Z/22/102243-237801

1. Aanleiding

De Wadde is een weg binnen de bebouwde kom waarop de maximumsnelheid nu 50 km/uur is. In het kader van verkeersveiligheid met betrekking tot de aanliggende basisschool en met betrekking tot de ambitie om wegen binnen de bebouwde kom te transformeren naar 30 km/uur wegen, wordt de Wadde en een gedeelte van de Groensvoorde getransformeerd worden en opgenomen worden in de omliggende 30 km/uur zone.

2. Vereiste verkeersbesluit

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op grond van de Mandaatregeling Waddinxveen 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd aan de beleidsadviseur verkeer.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

3. Motivering

De in te stellen maximumsnelheid van 30 km/uur is in overeenstemming met het wegbeeld ter plaatse. Met het oog op snelheidsbeperking en attentieverhoging is extra aandacht besteed aan oversteekplaatsen van voetgangers.

Maximumsnelheid 30 km/uur

De maximumsnelheid wordt 30 km/uur op de gehele Wadde. Voor alle wegen aansluitend op de Wadde, behalve Noordeinde, geldt momenteel een snelheidslimiet van 30 km/uur. De Wadde kan dus opgenomen worden in deze 30 km/uur zone.

Advies 15 km/uur kruising Wadde - Weidezoom

Hier doet zich veel overstekend verkeer voor door de aangelegen basisschool. Door 15 km/uur als adviessnelheid te geven wordt de automobilist nogmaals gewezen op het feit dat er rond deze kruising veel overstekende kinderen zijn. Ook creëert dit een veiliger gevoel voor zowel ouder als kind. Daarnaast maakt een snelheid van 15 km/uur het mogelijk om sneller te anticiperen op onverwacht overstekend verkeer.

Parkeerplaatsen

Parkeerplaatsen kunnen gerealiseerd worden doordat er ruimte gecreëerd wordt als gevolg van de versmalling van de Wadde. De versmalling benadrukt dat men zich in een 30 km/uur zone bevindt en biedt eveneens ruimte voor parkeerplaatsen. Dit zal bijdragen aan het verlagen van de hoge parkeerdruk in de omgeving.

Voetgangersoversteekplaatsen

Naast het bestaande VOP worden er in de omgeving twee extra VOP’s aangelegd. Het is belangrijk dit goed te benadrukken met passende bebording om de automobilist tijd te geven zich hierop te anticiperen en ervoor te zorgen dat voetgangers oversteken bij de hiervoor aangewezen plaatsen. Ook draagt dit bij aan het voorkomen van onverwacht overstekend verkeer.

4. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met verkeersadviseur van Politie, eenheid Den Haag, Dienst operationele ondersteuning, afdeling infrastructuur. Hij bracht hierover een grotendeels positief advies uit, maar gaf een negatief advies op bebording A04-15-F (“Adviessnelheid 15 km/h”) met de argumentatie dat het verschil tussen de maximumsnelheid en de adviessnelheid minimaal 20 km/h moet zijn. Er is daarom besloten deze borden, die nog wel te zien zijn in de bijbehorende tekening, niet te plaatsen.

5. Belangenafweging

De nieuwe weginrichting en maximumsnelheid is besproken met de aanliggende winkeliers en bewoners.

Eventuele zienswijzen die ingediend zouden worden, wegen niet op tegen het belang dat met dit besluit gemoeid is, nl. het waarborgen van de vrijheid van verkeer onder de voorwaarde van verkeersveiligheid.

De bekendmaking van de ter inzagelegging van het besluit met de daarop betrekking hebbende stukken en de mogelijkheid bezwaar te maken, worden gepubliceerd in de Staatscourant. Tevens wordt het verkeersbesluit gepubliceerd op de gemeentepagina van het Hart van Holland.

6. BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen:

  • 1)

    Het instellen van de maximumsnelheid op 30 km/uur op de Wadde, door het twee keer plaatsen van de borden A01-30-ZB (“zone 30”) en A02-30-ZE (“einde zone 30”) in tegengestelde richting op kruising Wadde – Noordeinde.

  • 2)

    Het benadrukken van voetgangersoversteekplaatsen op T-splitsing Wadde – Weidezoom doormiddel van bebording J21-OB1004 (“pas op voetgangers, schoolzone”).

  • 3)

    Het aanwijzen van Parkeerplaatsen langs de Wadde tussen kruising Wadde – Weidezoom en kruising Wadde – Groensvoorde doormiddel van vier keer bord E04 + OB502 (“Parkeerterrein + onderbord pijl links rechts”);

  • 4)

    Het aangeven van drie voetgangersoversteekplaatsen op de Wadde en Groensvoorde doormiddel van bebording BB21 + OB + LO2 (“verkeerszuil zwart geel + onderbord pas op voetgangers + voetgangersoversteekplaats”);

  • 5)

    Het verwijderen van overbodige borden als gevolg van de herinrichting. Dit betreft;

    • Vier keer BB22 + B02-RO (“verkeerszuil + rechts aanhouden”)

    • drie keer bord A01-30-ZB (“zone 30”)

    • drie keer bord A02-30-ZE (“einde zone 30”)

    • twee keer bord L02f (“voetgangersoversteekplaats”)

    • twee keer bord E01 (“verboden te parkeren”).

Bovenstaande conform de bij dit besluit behorende tekening.

Bovenstaande verkeersborden conform bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV1990).

[Deze kaarten zijn tevens als pdf document in de externe bijlage te downloaden.]

Waddinxveen, 22 juni 2022

Namens burgemeester en wethouders van Waddinxveen,

de beleidsadviseur verkeer,

J. van Oostrum

Dit besluit is elektronisch ondertekend en daarom niet voorzien van een fysieke handtekening.

N.B.

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kan door iedere belanghebbende tegen dit besluit een bezwaarschrift, binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit, worden ingediend.

Dit bezwaarschrift dient gemotiveerd te zijn en worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen, Postbus 400, 2740 AK Waddinxveen.

Wanneer een bezwaarschrift is ingediend, kan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank te Den Haag, sector Bestuursrecht, Prins Clauslaan 60, Postbus 20302, 2500 EH DEN HAAG (telefoonnummer (070) 3813111), op een daartoe strekkend verzoek van de indiener van het bezwaarschrift, een voorlopige voorziening treffen, indien de onmiddellijke uitvoering van het besluit voor betrokkene onevenredig met zich meebrengt.

Aan de indiening van laatstgenoemd verzoek zijn kosten verbonden. Nadere informatie kan worden verkregen bij de medewerker Juridisch Advies van de gemeente Waddinxveen (telefoonnummer 14 0182).

U kunt ook digitaal uw beroep- en verzoekschrift indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over DigiD als uw elektronische handtekening. Op de genoemde website treft u de precieze voorwaarden aan.

Van deze maatregel wordt op de gebruikelijke wijze een afkondiging gedaan.

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan:

  • a.

    de adviseur van Politie, eenheid Den Haag, Dienst operationele ondersteuning, afdeling infrastructuur;

  • b.

    cluster Communicatie ter publicatie;

Naar boven