Gemeente Heerhugowaard - Gedoogbeschikking detailhandel levensmiddelen Goede Vrijdag en Eerste Paasdag 2020

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard

besluiten:

een openstelling van alle winkels, gevestigd binnen de gemeentegrenzen van Heerhugowaard, die primair levensmiddelen verkopen te gedogen

op

vrijdag 10 april 2020 (Goede Vrijdag) tussen 19:00 uur en 22:00 uur en zondag 12 april 2020 (Eerste Paasdag) tussen 6:00 uur en 22:00 uur.

Dit betekent dat op deze genoemde dagen en tijden niet zal worden gehandhaafd wegens een overtreding van de Winkeltijdenwet en Verordening Winkeltijden Heerhugowaard 2013.

Motivering openbare orde, volksgezondheid en veiligheid:

Momenteel zit heel Nederland midden in een crisis welke wordt veroorzaakt door het coronavirus (COVID-19). Dit is een zeer uitzonderlijke situatie. Vanuit de Rijksoverheid zijn strenge maatregelen getroffen ter bestrijding van het coronavirus. Een van deze maatregelen is dat minimaal 1,5 meter afstand moet worden gehouden tussen personen. Om deze maatregel te kunnen naleven wordt een bepaald aantal bezoekers in winkels toegelaten. Met name bij winkels die primair voorzien in levensmiddelen kan dit lange wachttijden opleveren.

Middels deze gedoogbeschikking wordt de kans op besmetting van het coronavirus verlaagd. Door niet handhavend op te treden tegen een openstelling van winkels die primair voorzien in levensmiddelen, kan de klantenstroom worden verspreid over extra openingsdagen en -tijden. Door meer openstellingsuren kan de 1,5 meter maatregel beter worden nageleefd en lange wachttijden worden voorkomen. Het doel is om de volksgezondheid te beschermen en het coronavirus in te dammen.

Deze gedoogbeschikking geldt alleen voor winkels welke primair voorzien in levensmiddelen.

Tegen alle andere winkels die vallen onder de Winkeltijdenwet wordt bij een openstelling op Goede Vrijdag na 19:00 uur en Eerste Paasdag handhavend opgetreden. In de belangenafweging van deze gedoogbeschikking is rekening gehouden met de financiële gevolgen door deze coronacrisis voor andere winkeliers, niet zijnde verstrekkers van levensmiddelen. Echter, het algemene belang dat gediend is bij het indammen van het coronavirus weegt zwaarder dan het toelaten van een openstelling op Goede Vrijdag na 19:00 uur en Eerste Paasdag voor alle winkels. Een openstelling van alle winkels op Goede Vrijdag na 19:00 uur en Eerste Paasdag draagt niet bij aan het indammen van het coronavirus.

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard

de secretaris,

A.S. Meijer

de burgemeester,

A.B. Blase

 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit dan kunt u bezwaar maken. Uw bezwaarschrift kunt u richten aan burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard. Dit bezwaarschrift stuurt u binnen zes weken na verzenddatum van dit besluit naar: Postbus 390, 1700 AJ Heerhugowaard. In het bezwaarschrift moeten ten minste zijn vermeld:

  • -

    uw naam, adres;

  • -

    een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • -

    de reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing;

  • -

    de datum waarop u het bezwaarschrift geschreven heeft;

  • -

    uw handtekening.

Daarnaast verzoeken wij u om in het bezwaarschrift een telefoonnummer en e-mailadres te vermelden.

Voorlopige voorziening

De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u bezwaar gemaakt. Als u van mening bent dat een beslissing op uw bezwaarschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw bezwaarschrift is beslist.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. Het verzoek stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR te Haarlem. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Naar boven