Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 6 - 2020

Commissaris van de Koning Wim van de Donk bezoekt gemeente Bladel

Woensdag 29 januari heeft Commissaris van de Koning Wim van de Donk een werkbezoek gebracht aan de gemeente Bladel. Samen met burgemeester Remco Bosma heeft hij een kijkje genomen bij Kempenplus en enkele carnavalswagenbouwers in Hapert.

Na het ontvangst ging de commissaris in gesprek met de verschillende fractievoorzitters over onderwerpen die belangrijk zijn voor de gemeente Bladel en voor de provincie Noord-Brabant. Zo hebben ze onder andere gesproken over mobiliteit, duurzame energie en de bestuurlijke daadkracht van de provincie. Met een gele schoolbus maakten ze vervolgens het rondje door de gemeente. Van de Donk: ‘Het is mooi om weer hier te zijn, het laatste werkbezoek is alweer even geleden.’

Kempenplus

Bij Kempenplus kreeg het gezelschap een rondleiding langs de verschillende afdelingen van het bedrijf. Kempenplus is een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt om terug aan het werk te gaan. Dit kan door training en coaching of door mensen te helpen met het zoeken naar (vrijwilligers)werk. De commissaris en de burgemeester gingen het gesprek aan met mensen die er werken en door de organisatie ondersteund worden. Dit zorgde voor mooie en emotionele momenten. ‘Ik was zeer onder de indruk van het concept, van de samenwerking, maar ook van de mensen die daar werken. Je ziet daar teamleiders, maar ook mensen die daar heel dankbaar werk verrichten, de mensen die net iets meer hulp nodig hebben om op de arbeidsmarkt een plaatsje te vinden. Daar wordt dus werk voor gezocht en er is ook extra begeleiding. De arbeidsmarkt is heel belangrijk; we kunnen niemand aan de kant laten staan en los van de economie is dit ook sociaal van belang,’ aldus de commissaris.

Carnavalswagenbouwers

Na een interessante tour bij Kempenplus reed de bus verder naar Hapert, waar ze op bezoek gingen bij carnavalsvereniging Ge Kekt Mer. Onder het genot van koffie en worstenbrood werd de carnavalswagen bewonderd. Van de Donk gaf aan dat hij carnaval zeer belangrijk vindt: ‘Overal in Brabant vindt men tenten of bouwloodsen en doet men het samen. Ik geniet daar altijd van, want dan zie je waar dat creatieve vandaan komt. Je ontwerpt namelijk zo’n wagen, maar het is ook techniek. Meisjes en jongens van elf à twaalf jaar leren daar lassen en ze leren samenwerken. Ook leren ze dat er voor iedereen wat te doen is, ze leren op tijd komen, ze leren verantwoordelijkheid nemen en ik vind dat echt heel belangrijk. Het is ook mooi om het leven te vieren, het is een mooi feest, maar dat wagenbouwen, daar geniet ik elke keer van.’ De bouwers zelf kunnen dat waarschijnlijk alleen maar beamen.

Hoe de carnavalswagen er precies uitziet, blijft nog even een verrassing, maar het wordt zeker de moeite om straks naar de optocht te komen kijken!

Geslaagde dag

Al met al was het een geslaagde dag. De gemeente heeft de commissaris enkele dingen kunnen laten zien van al het moois dat de gemeente Bladel te bieden heeft. De commissaris kon dat beamen: ‘De gemeente Bladel is een van die prachtige gemeenten in de Kempen, die Bladels en Kempisch is en dat vind ik een hele mooie combinatie. Ik denk dat Bladel een geweldige, krachtige gemeente is waar sociale gemeenschappen nog echt heel belangrijk zijn. Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen voor de toekomst: de toekomst van het platteland en de toekomst van de energievoorziening. Ik heb hier een burgemeester en wethouders aangetroffen die ook echt klaar zitten om allerlei plannen te maken met de gemeenteraad van Bladel, ook in de context van de Kempengemeenten. Dat is fijn om te zien.’

Om de dag af te sluiten werd er nog een foto gemaakt bij de trofee van ‘Boom van het jaar’ voor de Heksenboom. Zo kan Wim van de Donk ook helpen om van de Heksenboom de mooiste boom van Europa te maken! (Vergeet niet in februari te stemmen via www.treeoftheyear.org).

 

Gemeentelijke onderscheiding voor Gerard Paasschens

Gerard Paasschens kreeg op 25 januari 2020 de gemeentelijke vrijwilligersonderscheiding en bijbehorende sierspeld uitgereikt. Hij ontving deze uit handen van burgemeester Bosma.

De gemeentelijke vrijwilligersonderscheiding werd toegekend voor zijn vele en langdurige vrijwilligerswerk. Gerard is zeer betrokken bij de TIP (voormalig VVV). Al 40 jaar zet hij zich in voor de organisatie. Ook de bibliotheek, het CDA en de gemeentelijke commissie financiën konden op zijn inzet rekenen.

Hij is 14 jaar voorzitter geweest en is mede verantwoordelijk voor de mooie locatie waar de TIP nu is gevestigd. Nog altijd is hij werkzaam bij de TIP. Hij controleert de kas en houdt de uren bij van de overige vrijwilligers. Daarnaast geeft hij bezoekers informatie. Gerard is dus iemand is die zich al geruime tijd inzet voor de Blaalse samenleving. Deze medaille heeft hij zeker verdiend!

 

Overzichtskaarten AED’s vanaf nu beschikbaar

Vanaf deze week zijn via www.bladel.nl/AED overzichtskaarten te vinden van waar zich AED’s bevinden in de gemeente Bladel. Er zijn overzichtskaarten per dorpskern beschikbaar. Belangrijk om te weten is dat in geval van reanimatie de dichtstbijzijnde burgerhulpverleners worden gealarmeerd. Deze burgerhulpverleners ontvangen via hun mobiele telefoon de exacte locatie van de AED en een code om een eventueel slot op de AED te ontgrendelen. In verband met de privacywetgeving publiceren wij geen exacte adressen van de AED’s.

Bent u AED eigenaar?

Het registreren van uw AED kan levens redden. Meld uw AED aan via www.hartslagnu.nl. U kunt hier aangeven of de AED 24/7 beschikbaar is, of alleen tijdens bepaalde (openings)tijden. Uw AED is dan alleen zichtbaar voor de dichtstbijzijnde burgerhulpverleners in geval van reanimatie. Samen kunnen we de dekking van het netwerk in de gemeente Bladel in stand houden.

 

Beloning voor jongeren die een carnavalswagen bouwen

Jaarlijks wordt er een budget beschikbaar gesteld voor de jeugdige carnavalswagenbouwers. Het gemeentebestuur vindt het namelijk belangrijk dat er binnen de gemeente zinvolle activiteiten zijn die jongeren aanspreken. Het bouwen van een carnavalswagen is een van de activiteiten waarbij veel jongeren betrokken zijn. Om onze waardering voor zowel de activiteit als het uiteindelijke resultaat te laten blijken, is er voor het jaar 2020 een waarderingsbudget van maximaal € 9.000,- beschikbaar gesteld. Dit bedrag wordt beschikbaar gesteld voor alle carnavalswagenbouwers in de gemeente Bladel die voldoen aan de volgende criteria:

• Een jeugdige carnavalsgroep moet minimaal uit 10 jongeren bestaan van tussen de 0 en 21 jaar en daarvan moet minimaal 75% in de gemeente Bladel woonachtig zijn;

• De carnavalswagen of loopgroep met wagen moet minimaal de afmetingen van een personenauto hebben;

• Er moet minimaal aan 1 optocht in de gemeente Bladel deelgenomen worden;

• De hoogte van de subsidie hangt af van het aantal optochten waaraan wordt deelgenomen binnen de gemeente Bladel. Bij deelname aan 1 optocht wordt € 200,- beschikbaar gesteld, bij deelname aan 2 optochten € 350,- en bij deelname aan 3 optochten € 450,-;

• Na afloop van carnaval dient er per optocht waaraan is deelgenomen een bewijs van deelname en een foto van de wagen te worden overlegd aan de gemeente;

• Wanneer aan alle bovengenoemde voorwaarden wordt voldaan, wordt per carnavalsgroep nog eens € 100,- extra subsidie verstrekt om te besteden aan de milieustraat;

• Mocht het aantal aanvragen dusdanig hoog zijn en het subsidieplafond van € 9.000,- zou overschreden moeten worden, dan wordt de subsidie naar ratio verdeeld.

Bij de aanvraag voegt u de NAW-gegevens en het rekeningnummer van de carnavalsgroep toe en een opgave van het aantal jongeren (met leeftijd en woonplaats) die gedurende de bouw en voorbereiding van de carnavalswagen mee hebben gewerkt. Daarnaast zien wij bij de aanvraag graag worden toegevoegd het aantal optochten waar de carnavalsgroep voornemens is aan deel te nemen.

De aanvraag stuurt u naar de afdeling Ontwikkeling t.a.v. Niek van Boekel van de gemeente Bladel (Postbus 11, 5530 AA Bladel of digitaal naar info@bladel.nl). De aanvraag moet worden ingediend vóór 15 februari 2020.

In week 8 zal er een ontvangstbevestiging worden verstuurd met daarin de mededeling of u wel of niet recht heeft op de subsidie en de eventuele hoogte ervan. De uitkering en de vaststellingsbeschikking ontvangt u vervolgens na ontvangst van een foto van de wagen/loopgroep en een bewijs van deelname per optocht in de gemeente Bladel waaraan is deelgenomen.

 

Samenwerkingsmanifest voor aantrekkelijke Kempen

De samenwerkingspartners van het Huis van de Brabantse Kempen ondertekenden 23 januari 2020 een manifest om intensiever te gaan samenwerken. Het gaat economisch goed met de regio. De partners willen de economische groei in de Kempen structureel blijven ondersteunen door hun samenwerking te intensiveren zodat ook in de toekomst onze Kempenregio een aantrekkelijke regio blijft om in te wonen, te werken en te recreëren. Met het ondertekenen van dit manifest spreken alle partijen af mee te denken en doen.

In het manifest komen de volgende thema’s aan bod:

• Het boeien, binden en blijvend ontwikkelen van talenten op alle niveaus in de Kempen regio;

• De ontwikkeling van de slimme maakindustrie door een aantrekkelijk regionaal vestigingsklimaat te creëren;

• Het ontwikkelen van diversificatie binnen de slimme maakindustrie;

• Het bereikbaar houden van (economische) toplocaties door het ontwikkelen van vernieuwende, duurzame vervoersconcepten. Daarbij wordt ingezet op verschillende vormen van duurzaam vervoer in de reisgedragsverandering van werknemers;

• Het creëren van een ‘inclusieve’ arbeidsmarkt door het verhogen van de arbeidsparticipatie en het verbeteren van de aansluiting van arbeidspotentieel.

De Brabantse Kempen is een belangrijk onderdeel van Brainport Eindhoven en heeft zich in een hoog tempo samen met het stedelijk gebied ontwikkeld tot economische topregio. In deze regio zijn slimme, (toeleverende) maakbedrijven sterk vertegenwoordigd. Door hun innovatieve kracht zijn zij mede verantwoordelijk geweest voor die economische groei. Die groei heeft de Brainportregio gemaakt tot de tweede economie van Nederland.

De maakindustrie gaat een nieuw tijdperk in en verandert radicaal door de introductie van nieuwe technologieën en verdere digitalisering. Hierdoor komen de Kempische ondernemers voor nieuwe uitdagingen te staan. Het vinden van goed geschoold personeel is daar een belangrijke onderdeel van.

De samenwerkingspartners zijn: Gemeente Bergeijk, Gemeente Bladel, Gemeente Reusel-De Mierden en Gemeente Eersel, het Kempisch Ondernemers Platform, KempenPlus, Pius X-College, Rythovius College en Brainport Eindhoven. Zij zijn vertegenwoordigd in de programmaraad Slimme Maakregio de Kempen, de netwerkorganisatie van het Huis van de Brabantse Kempen. Samen hebben zij de ambitie om de slimme maakindustrie in de Kempen nog slimmer te maken door gezamenlijk op te trekken.

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

Werk: Herinrichting Ganzestraat en Nieuwstraat in Hapert

Periode: week 20-2019 t/m week 12-2020

Uitvoering: Aannemingsbedrijf van der Zanden

Werk: Werkzaamheden voetpaden Marktstraat in Bladel

Periode: week 1 t/m 13 - 2020

Uitvoering: Wegenbouw Steevens B.V.

Naar boven