Aanwijzingsbesluit groene kaart gemeente Heemskerk 2020

 

2 juni 2020

 

Inhoudsopgave

 

Artikel 1 Begripsomschrijving 5

Artikel 2 Doelstelling 5

Artikel 3 Aanwijzing 5

Artikel 4 Groene kaart 5

Artikel 5 Inwerkingtreding 5

Artikel 6 Citeertitel 5

 

 

 

Geregistreerd onder nummer BIVO/2019/30500

Wettelijke grondslag:

Artikel 4:10, onder d, van de Algemene plaatselijke verordening

Artikel 1 Begripsomschrijving

In dit aanwijzingsbesluit wordt verstaan onder:

  • -

    bomen;

  • -

    groene kaart;

  • -

    hakhout;

  • -

    houtopstand;

  • -

    vellen;

  • -

    weg;

dat wat daaronder wordt verstaan in de Algemene plaatselijke verordening.

Artikel 2 Doelstelling

De groene kaart is de door het college vastgestelde kaart van waardevolle bomen die alleen geveld mogen worden met een vergunning. De waardevolle bomen van particuliere eigenaren zijn in 2007 op de groene kaart opgenomen. Alle bomen van de gemeente zijn nu ook beoordeeld als waardevol of als niet waardevol. Waardevolle bomen houden de bescherming van de omgevingsvergunning terwijl de overige bomen van de gemeente zonder vergunning geveld mogen worden.

Door het opnemen van waardevolle bomen op de groene kaart is de exacte locatie van de waardevolle bomen bekend. Dan is ook duidelijk voor welke boom een omgevingsvergunning nodig is om die boom te vellen.

Artikel 3 Aanwijzing

Een boom wordt met de vermelding ‘waardevol’ op de groene kaart opgenomen op grond van het aantal verzamelde punten in de verzameltabel, als bedoeld in artikel 13 van de Beleidsregel groene kaart gemeente Heemskerk 2020.

Artikel 4 Groene kaart

  • 1.

    Op de groene kaart gemeente Heemskerk 2020 zijn de bomen opgenomen die individueel beoordeeld zijn als waardevol en alleen met een omgevingsvergunning mogen worden geveld:

    • a.

      bomen in eigendom van particulieren, privé bomen, met een paarse stip;

    • b.

      bomen in eigendom van de gemeente, met een donkergroene stip.

  • 2.

    Op de groene kaart zijn in lichtgroen gekleurde vlakken opgenomen bomen in eigendom van anderen dan in het vorige artikellid onder a en b genoemd, zoals bijvoorbeeld (zorg)instellingen, de Kerk, het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord- Holland en Woonopmaat. Bomen in deze lichtgroene vlakken zijn niet individueel als waardevol of als niet- waardevol beoordeeld. Bomen in een lichtgroen vlak mogen alleen met een omgevingsvergunning worden geveld.

    Een lichtgroen vlak wordt alleen toegepast als het gaat om grotere percelen waarin zich meerdere bomen bevinden.

  • 3.

    Afzonderlijke (solitaire) bomen van anderen dan in het eerste artikellid onder a of b genoemd worden met een paarse stip als waardevol op de groene kaart opgenomen. Ook deze bomen mogen alleen met een omgevingsvergunning geveld worden.

  • 4.

    Niet waardevolle bomen van de gemeente zijn als overige boom, met een bruine stip, op de groene kaart gemeente Heemskerk 2020 vermeld. Voor het vellen van deze bomen is geen omgevingsvergunning nodig.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Dit aanwijzingsbesluit treedt in werking op de achtste dag na de datum van bekendmaking.

Artikel 6 Citeertitel

Dit aanwijzingsbesluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit groene kaart.

Aldus vastgesteld in de B&W vergadering

van 21 april 2020

burgemeester en wethouders van Heemskerk,

de secretaris, de burgemeester,

Toelichting op het Aanwijzingsbesluit groene kaart gemeente Heemskerk 2020

 

Algemeen

Inleiding

Voor 2007 was voor het vellen van iedere boom een vergunning nodig. Dit is tamelijk arbeidsintensief. Een vergunning heeft weinig meerwaarde omdat in de meeste gevallen de vergunning werd verleend. Dit stelsel is in 2007 vervangen door de vergunning tot het vellen van een boom te koppelen aan de groene kaart.

De groene kaart is een kaart waarop alle waardevolle bomen in de gemeente zijn opgenomen. Waardevolle bomen mogen alleen met een vergunning worden geveld. Bomen die niet of als niet waardevol op de groene kaart staan mogen zonder vergunning worden geveld.

Er gelden twee randvoorwaarden om een waardevolle boom op de groene kaart op te nemen. Een boom moet op de standplaats geen onoverkomelijk gevaar opleveren en niet VTA (Visual tree assessment) zijn afgekeurd. (Visual tree assessment of ook wel Boom Veiligheids Controle is een methode om bomen te onderzoeken op eventuele gebreken die kunnen leiden tot breuk. Volgens deze methode kunnen gebreken ontdekt worden aan de hand van een visuele controle van de boom)

 

Huidige groene kaart

Alle bomen van particuliere eigenaren zijn in 2007 beoordeeld als waardevol of niet- waardevol. De waardevolle bomen zijn als zodanig op de groene kaart gezet.

Alle bomen van de gemeente zijn in 2007 vergunningplichtig verklaard. Dit betekent dat voor het vellen van iedere gemeenteboom een vergunning nodig is.

Het aanvragen en het verlenen van een vergunning voor het vellen van gemeentebomen is tijdrovend. De meerwaarde van de vergunning is gering omdat de vergunning bijna altijd wordt verleend.

Het is dan ook wenselijk om de groene kaart te wijzigen waarbij alleen voor het vellen van waardevolle gemeentebomen een vergunning nodig is.

 

Wijziging Aanwijzingsbesluit groene kaart

Alle bomen van de gemeente zijn nu beoordeeld als waardevol of niet- waardevol. Om dat te bepalen zijn dezelfde criteria gebruikt als voor de beoordeling van de bomen van particuliere eigenaren. Het criterium straat - of laanboom is toegevoegd en heeft alleen betrekking op bomen van de gemeente.

De groene kaart is op onderstaande punten gewijzigd:

  • a.

    een aantal bomen is verloren gegaan door ouderdom, kap of een bepaalde boomziekte. Deze bomen staan niet meer op de groene kaart;

  • b.

    een aantal bomen is door de gemeente aangeplant en is op de groene kaart opgenomen;

  • c.

    in de voortuin van de woning aan de Ravelstraat nr.8 en in de voortuin van de woning aan de Gerrit van Assendelftstraat nr. 50 is een waardevolle boom aan de groene kaart toegevoegd. In de tuin van de woning aan de Braillestraat nr.3 zijn twee waardevolle bomen aan de groene kaart toegevoegd;

  • d.

    de kegelvormige lindes langs de gracht aan de achterzijde van kasteel Assumburg zijn opgenomen in het lichtgroene vlak, voor kap is een omgevingsvergunning nodig, nabij het kasteel;

  • e.

    alle bomen van de gemeente staan nu op de groene kaart als waardevol of als overige boom.

Bomen in eigendom van anderen dan particuliere eigenaren of van de gemeente, zoals bijvoorbeeld de kerk, (zorg)instellingen, het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord- Holland en woningbouwverenigingen of - stichtingen, zijn niet individueel beoordeeld als waardevol of niet waardevol. Beoordeling is wel wenselijk maar de instellingen willen de kosten van de inventarisatie niet betalen en de gemeente heeft hier geen budget voor. Als deze bomen zich bevinden op een perceel van enige omvang zijn deze bomen opgenomen in een lichtgroen vlak op de groene kaart. Solitaire bomen in eigendom van anderen dan particuliere eigenaren of de gemeente zijn evenmin beoordeeld als waardevol of niet waardevol. Voor het vellen van al deze bomen, zowel solitaire bomen als bomen die zich in een lichtgroen vlak bevinden, is een omgevingsvergunning nodig zodat de waarde van de betreffende boom kan worden afgewogen tegen het belang dat is gediend met het vellen van deze boom.

Deze bomen zijn op de groene kaart opgenomen omdat deze bomen anders zonder vergunning mogen worden geveld. Het gaat om bomen die waardevol kunnen zijn, maar dat zal pas blijken bij de beoordeling van de aanvraag omgevingsvergunning tot het vellen van de boom. Hoe waardevoller de boom, hoe zwaarder het maatschappelijk belang moet zijn om tot het vellen van de boom te kunnen overgaan.

 

Beleidsregel groene kaart

Bij de wijziging van de groene kaart zijn de volgende criteria gebruikt:

  • 1.

    monumentale waarde;

  • 2.

    natuurwaarde;

  • 3.

    flora - en faunawaarde;

  • 4.

    cultuurhistorische betekenis;

  • 5.

    straat - of laanboom;

  • 6.

    ecologische waarde;

  • 7.

    dendrologische (leer van de houtig opgaande gewassen) waarde;

  • 8.

    locatie in combinatie met de functie van een boom.

De criteria zijn dezelfde als gebruikt bij de beoordeling van bomen van particuliere eigenaren in 2007.

Het criterium onder 5, straat - of laanboom, is alleen van toepassing op bomen van de gemeente.

 

Meer informatie over deze criteria staat in de Beleidsregel groene kaart gemeente Heemskerk 2020, BIVO/2019/276043.

 

Artikelsgewijs

Alleen artikel 2 is van een toelichting voorzien omdat de wettekst van de overige artikelen voldoende duidelijk is.

 

Artikel 2 Doelstelling

Doelstelling van de groene kaart is om op een afbeelding van de gemeente de bomen te vermelden die alleen met een omgevingsvergunning mogen worden geveld. Door het opnemen van de boom met een gekleurde stip, of door het opnemen van de boom in een lichtgroen gekleurd vlak op de kaart, is duidelijk of het een waardevolle boom is of een niet waardevolle boom. Door het opnemen van waardevolle bomen op de groene kaart wordt duidelijk welke boom waardevol is en welke niet.

 

Naar boven