Verordening Rekenkamercommissie Land van Cuijk 2014

 

Onderwerp:

Wijziging van de Verordening Rekenkamercommissie Land van Cuijk 2014 en de Samenwerkingsovereenkomst Rekenkamercommissie Land van Cuijk en verhoging bijdrage per inwoner.

 

Nummer:

7g.

 

De raad van de gemeente Boxmeer;

 

gelezen het voorstel van de agendacommissie namens het presidium van 26 november 2018;

 

gelet op gelet op de plaatsgevonden evaluatie van het functioneren van de Rekenkamercommissie Land van Cuijk;

 

gelet op Hoofdstuk IVb Gemeentewet (de rekenkamerfunctie), Verordening Rekenkamercommissie Land van Cuijk 2014, samenwerkingsovereenkomst Rekenkamercommissie Land van Cuijk 2014;

 

B E S L U I T :

 

I. De Samenwerkingsovereenkomst Rekenkamercommissie Land van Cuijk met ingang van 1 januari 2019 als volgt aan te passen:

 

Artikel 8 toevoeging navolgende zinsneden:

Inzake een onderzoek welke op alle vijf gemeenten betrekking heeft, heeft het regieteam het mandaat om binnen de kaders van de vastgestelde onderzoeksopdracht met de Rekenkamercommissie zowel inhoudelijk als procedureel overleg te voeren met het oog op een efficiënte doorlooptijd van het onderzoek. De formele bevoegdheid tot het nemen van besluiten over het betreffende onderzoek blijft bij de gemeenteraden.

 

II. De Verordening Rekenkamercommissie Land van Cuijk 2014 met ingang van

1 januari 2019 als volgt aan te passen:

 

- de leden 7 t/m 10 van artikel 3.5 worden geschrapt;

- toegevoegd wordt:

 

 

Artikel 3.6 Hoor en wederhoor

  • 1. De Rekenkamercommissie stelt gelijktijdig:

  • a. de betrokkenen in de gelegenheid hun zienswijze kenbaar te maken op de feitelijke weergave zoals verwoord in de conceptrapportage. Betrokkenen zijn degenen wier taakuitvoering (mede) voorwerp van onderzoek is of is geweest. De Rekenkamercommissie bepaalt wie verder als betrokkenen worden aangemerkt.

  • b. burgemeester en wethouders in de gelegenheid om hun zienswijze op de conceptrapportage inclusief de conclusies en aanbevelingen kenbaar te maken.

  • 2. De termijn voor het kenbaar maken van de zienswijzen als bedoeld onder 1a en 1b bedraagt vier weken, tenzij hiervan in de onderzoeksopzet wordt afgeweken.

  • 3. In het definitieve rapport zullen de binnengekomen bestuurlijke zienswijzen integraal (in een bijlage) worden opgenomen, gevolgd door een nawoord van de Rekenkamercommissie waarin zij aangeeft wat zij met het wederhoor/commentaar heeft gedaan.

  • 4. Na vaststelling door de Rekenkamercommissie wordt het onderzoeksrapport zo spoedig mogelijk aan de raad aangeboden, onder gelijktijdige toezending van een afschrift aan het college en betrokkenen.

  • 5. De Rekenkamercommissie heeft de mogelijkheid om na verstrijken van de onder 2. bedoelde termijn het rapport zonder ontvangen zienswijze(n) aan de raad aan te bieden. In dat geval wordt hiervan bij de aanbieding uitdrukkelijk melding gemaakt.

Artikel 3.7 Behandeling rapport

  • 1. De raad bespreekt de onderzoeksresultaten op basis van het rapport en de conclusies en aanbevelingen, aan de hand van een raadsvoorstel.

  • 2. De raad neemt een besluit over het rapport op basis van het raadsvoorstel.

 

Artikel 3.8 Aansprakelijkheid

De leden van de Rekenkamercommissie worden door de deelnemende gemeenten gevrijwaard tegen alle aanspraken van derden die direct of indirect, middellijk of onmiddellijk uit de uitvoering van de functie als lid van de Rekenkamercommissie voortvloeien. De leden van de Rekenkamercommissie zijn alleen aansprakelijk voor eventuele schade tijdens de uitvoering van een onderzoek indien er sprake is van opzet en/of grove schuld van de leden van de Rekenkamercommissie zelf.

 

3. Het budget van de Rekenkamercommissie Land van Cuijk met ingang van 1 januari 2019 te verhogen met € 0,05 per inwoner, ten behoeve van uitbreiding ambtelijke administratieve ondersteuning, dit ten laste te brengen van de post onvoorzien en de begroting 2019 dienovereenkomstig te wijzigen.

 

 

Aldus besloten door de raad van de gemeente Boxmeer

in zijn openbare vergadering van 13 december 2018.

De raad voornoemd,

de griffier,

A.W.J.M. Cornelissen MMC

de voorzitter,

K.W.T. van Soest

Naar boven