Gewijzigde Verordening en Reglement van Orde Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit en daarmee gewijzigde Bouwverordening

[Dit besluit zal in 2 verschillende publicaties verwerkt worden. In dit Gemeenteblad zullen beslispunten onder I en II verwerkt worden.]

 

 

De Raad van de gemeente Sittard-Geleen,

 

Gezien het voorstel van het college van 23 - 09 - 2019 juncto 05 – 11 - 2019, gemeenteblad , nummer ,

 

 

b e s l u i t :

 

gelezen het voorstel van (burgemeester en wethouders) van 23 september juncto 05 november 2019,

 

 

gelet op de artikelen 108 en 149 van de Gemeentewet, artikel 8 van de Woningwet en artikel 9.1, lid 1, sub a van de Erfgoedwet j˚ artikel 15 van de Monumentenwet 1988;

 

 

besluit:

 

  • I.

    Aan artikel 3 van de Verordening regelende de instelling, samenstelling en de bevoegdheden van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit 2012 een lid 8 toe te voegen met de tekst:

    Een lid onthoudt zich van actieve en passieve deelname aan de meningsvorming, beraadslagingen en besluitvorming in het geval het betreffende lid (een) vastgoedpositie(s) in Sittard-Geleen heeft en/of bij (vastgoed)ontwikkelingen in Sittard-Geleen betrokken is, die verband houden met de advisering door de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit.”

 

  • II.

    Artikel 3, lid 5 van de Verordening regelende de instelling, samenstelling en de bevoegdheden van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit 2012 te wijzigen in:

     

    • a.

      De Voorzitter en de leden van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit die zijn aan te merken als de leden van de Welstandscommissie, worden op voordracht van het college door de raad voor een periode van ten hoogste drie jaar benoemd. Zij kunnen op voordracht van het college door de raad éénmaal worden herbenoemd voor een periode van ten hoogste drie jaar mits zij naar het oordeel van de raad naar behoren functioneren.

    • b.

      De leden van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit die zijn aan te merken als de leden van de Monumentencommissie, worden op voordracht van het college door de raad voor een periode van ten hoogste drie jaar benoemd. Zij kunnen op voordracht van het college door de raad tweemaal worden herbenoemd voor een periode van ten hoogste drie jaar mits zij naar het oordeel van de raad naar behoren functioneren.

    • c.

      De raad kan in voorkomende gevallen de benoeming van het door haar benoemde lid of benoemde leden van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit voortijdig beëindigen wanneer het betreffende commissielid of de betreffende commissieleden naar het oordeel van de raad niet naar behoren functioneren.

 

  • III.

    artikel 5 van het Reglement van Orde op de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit 2012 te wijzigen in:

     

    • 1.

      Omwille van de continuïteit van de advisering worden de leden van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit benoemd en herbenoemd in een alternerend systeem.

    • 2.

      Benoemingen van de leden van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit die zijn aan te merken als de leden van de Welstandscommissie, gelden voor de termijn, zoals opgenomen in artikel 12 b lid 4 van de Woningwet, zijnde tweemaal een termijn van maximaal drie jaar.

    • 3.

      Benoemingen van de leden van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit die zijn aan te merken als de leden van de Monumentencommissie, gelden voor de termijn van maximaal drie jaar. Zij kunnen op voordracht van het college door de raad tweemaal worden herbenoemd voor telkens een periode van ten hoogste drie jaar mits zij naar het oordeel van de raad naar behoren functioneren.

    • 4.

      De voorzitter en de leden treden af na afloop van de benoemingstermijn. Een rooster van aftreden wordt bijgehouden.

 

  • IV.

    De wijzigingen onder I t/m III eveneens als wijziging op de gewijzigde Bouwverordening Sittard-Geleen 2012 (incl. 15e wijziging MBV) aan te merken nu de Verordening regelende de instelling, samenstelling en de bevoegdheden van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit en het Reglement van Orde op de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit als Hoofdstuk 9 resp. Bijlage 9 deel uitmaken van genoemde Bouwverordening.

 

  • V.

    Deze wijzigingen in werking te laten treden op de dag na de openbare bekendmaking van dit besluit.

 

  • VI.

    De heer ir. St. Goth voor een periode van drie jaar te benoemen als voorzitter van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit;

    mevrouw ir. L. Piovan voor een periode van drie jaar te benoemen als lid van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit;

    de dames ir. A. Marx en ir. N. Maurer-Lemmens voor een periode van twee jaar te benoemen als lid van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit;

    de heer drs. A.M.P.P. Janssen voor een periode van drie jaar te herbenoemen als lid van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit, waarbij de datum van herbenoeming gelijk is aan de datum van inwerkingtreding van de gewijzigde Bouwverordening, waarin de Verordening regelende de instelling, samenstelling en de bevoegdheden van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit en het Reglement van Orde op de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit zijn opgenomen.

Aldus besloten door de raad der gemeente Sittard-Geleen in zijn vergadering van

07 - 11 - 2019

De griffier

drs. J. Vis drs.

De voorzitter

G.J.M. Cox

Naar boven