Verordening tot 2e wijziging van de Verordening Leerlingenvervoer gemeente Tiel 2015

 

De raad van de gemeente Tiel,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d............

 

 

overwegende dat de aanpassing van de Verordening Leerlingenvervoer gemeente Tiel 2015 en het intrekken van de Eerste wijzigingsverordening Verordening Leerlingenvervoer gemeente Tiel 2015 in verband met het besluit van de raad daartoe noodzakelijk zijn.

 

 

besluit :

 

vast te stellen de volgende wijzigingsverordening: Verordening tot 2e wijziging van de Verordening leerlingenvervoer gemeente Tiel 2015.

Artikel I  

 

De Verordening Leerlingenvervoer gemeente Tiel 2015 wordt als volgt gewijzigd:

 

In de artikelen 11, eerste lid, onder b, 12, eerste lid, onder d, 14, vijfde lid, 15, zesde lid, 17b, eerste lid, en 18, eerste lid, onder d wordt “lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap” vervangen door: lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of psychische handicap.

 

In paragraaf 1 Algemene bepalingen

 

Artikel 1, aanhef en onder s wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 1. Begripsomschrijving

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • s

    Vervoersvoorziening:

     

    • 1.

      bekostiging van de goedkoopst mogelijke wijze van openbaar vervoer voor de leerling en zo nodig diens begeleider;

       

    • 2.

      aanbieding van aangepast vervoer dat de gemeente verzorgt of doet verzorgen; of

       

    • 3.

      gehele of gedeeltelijke bekostiging van de door het college noodzakelijk geachte vervoerkosten van de leerling en zo nodig diens begeleider.

 

In paragraaf 2 Bepalingen omtrent het vervoer van leerlingen van scholen voor primair onderwijs

 

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 12. Bekostiging vervoersvoorziening in de vorm van aangepast vervoer

 

  • 1.

    Het college verstrekt een vervoersvoorziening in de vorm van aangepast vervoer aan de ouders van de leerling die een school zoals bedoeld onder artikel 9 bezoekt, indien:

     

    • a.

      aanspraak bestaat op bekostiging zoals bedoeld in de artikelen 10 of 11 en de leerling met gebruikmaking van openbaar vervoer naar school of terug, meer dan anderhalf uur onderweg is en de reistijd met aangepast vervoer tot 50% of minder van de reistijd per openbaar vervoer kan worden teruggebracht;

       

    • b.

      aanspraak bestaat op bekostiging zoals bedoeld in de artikelen 10 of 11 en openbaar vervoer ontbreekt, tenzij de leerling naar het oordeel van het college al dan niet onder begeleiding gebruik kan maken van het vervoer per fiets;

       

    • c.

      aanspraak bestaat op bekostiging zoals bedoeld in artikel 11 en door de ouders ten behoeve van het college genoegzaam wordt aangetoond dat begeleiding van de leerling door henzelf of anderen onmogelijk is dan wel tot ernstige benadeling van het gezin zal leiden en een andere oplossing niet mogelijk is.

       

    • d.

      de leerling, naar het oordeel van het college, gelet op zijn structurele lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of psychische handicap niet in staat is – ook niet onder begeleiding –van openbaar vervoer gebruik te maken.

       

  • 2.

    Indien begeleiding in het aangepast vervoer vereist is, vergoedt het college geen andere kosten dan de vervoerskosten welke verbonden zijn aan de begeleiding van de leerling in het aangepast vervoer.

In paragraaf 3 Bepalingen omtrent het vervoer van leerlingen van scholen voor voortgezet onderwijs

 

Artikel 18 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Het college verstrekt een vervoersvoorziening in de vorm van aangepast vervoer aan de ouders van de leerling die een school zoals bedoeld onder artikel 16 bezoekt, indien:

     

    • a.

      aanspraak bestaat op bekostiging zoals bedoeld in artikel 17b en de leerling met gebruikmaking van openbaar vervoer naar school of terug, meer dan anderhalf uur onderweg is en de reistijd met aangepast vervoer tot 50% of minder van de reistijd per openbaar vervoer kan worden teruggebracht;

       

    • b.

      aanspraak bestaat op bekostiging zoals bedoeld in artikel 17b en openbaar vervoer ontbreekt, tenzij de leerling naar het oordeel van het college onder begeleiding gebruik kan maken van het vervoer per fiets;

       

    • c.

      aanspraak bestaat op bekostiging zoals bedoeld in artikel 17b en door de ouders ten behoeve van het college genoegzaam wordt aangetoond dat begeleiding van de leerling door henzelf of anderen onmogelijk is dan wel tot ernstige benadeling van het gezin zal leiden en een andere oplossing niet mogelijk is; of

       

    • d.

      de leerling, naar het oordeel van het college, gelet op zijn structurele lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of psychische handicap niet in staat is – ook niet onder begeleiding – van openbaar vervoer gebruik te maken.

       

  • 2.

    Indien begeleiding in het aangepaste vervoer vereist is, vergoedt het college geen andere kosten dan de vervoerskosten welke verbonden zijn aan de begeleiding van de leerling in het aangepaste vervoer.

Artikel II  

Deze verordening treedt in werking op 1 april 2018, met dien verstande dat de verordening vastgesteld op 17 juni 2015 van toepassing blijft op de aanvragen voor het schooljaar 2017/2018.

Artikel III  

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening tot 2e wijziging van de Verordening Leerlingenvervoer gemeente Tiel 2015.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 28 maart 2018.

de griffier, de voorzitter,

Toelichting

Wijziging artikelen 11, eerste lid, onder b, 12, eerste lid, onder d, 14, vijfde lid, 15, zesde lid, 17b, eerste lid, en 18, eerste lid, onder d

 

In navolging van de Wet tot wijziging van diverse wetten op het terrein van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in verband met het aanbrengen van enkele verbeteringen in de wetsbepalingen met betrekking tot passend onderwijs (Variawet passend onderwijs en kwaliteit (v)so) wordt de Verordening Leerlingenvervoer Tiel 2015 gewijzigd. Dit alles om buiten twijfel te stellen dat ook leerlingen die vanwege een psychische handicap niet zelfstandig kunnen reizen in aanmerking kunnen komen voor een tegemoetkoming in de kosten van het leerlingenvervoer. Centraal staat het feit dat de leerling vanwege een handicap niet in staat is om zelfstandig naar school te reizen; de aard van de handicap is daarbij ondergeschikt. Er is daarom ook geen sprake van een uitbreiding van de doelgroep, maar het betreft een verduidelijking om misverstanden te voorkomen.

 

 

Wijziging artikel 1 sub s

Door deze wijziging vervalt de verantwoordelijkheid voor de inkoop van aangepast vervoer door de ouders via het Persoonsgebonden (vervoers-)budget.

 

Vervoersvoorziening

 

In de verordening wordt het begrip ‘vervoersvoorziening’ gehanteerd. Dat houdt in dat er niet altijd sprake is van een kostendekkende betaling. Zo is ook een voorziening mogelijk in de vorm aangepast vervoer, dat de gemeente verzorgt of doet verzorgen.

 

Het college bepaalt in welke vorm de voorziening wordt verstrekt. Het vervoer dient echter te allen tijde passend te zijn.

 

Uitgangspunt van de regeling is bekostiging van het openbaar vervoer. Wanneer de leerling door zijn structurele handicap geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer, zelfs niet met begeleiding, komt hij in aanmerking voor aangepast vervoer.

 

Als ouders aangeven hun kind zelf te willen vervoeren dienen ze hiervoor toestemming te vragen aan het college. De bekostiging van het vervoer is vervolgens gebaseerd op de vervoersvoorziening waar de ouders voor in aanmerking komen. Het college kan toestemming weigeren op grond van de kosten.

 

Wijziging artikel 12 en 18

Deze wijziging van de artikel 12 en 18 van de Verordening betreft de verwerking van het besluit van de raad om weer zelf aangepast vervoer te (laten) verzorgen.

Deze wijziging betreft daarom een technische aanpassing op basis van genoemd besluit van de raad.

 

 

De verordening is beleidsinhoudelijk niet (verder) gewijzigd.

Naar boven