Derde wijziging reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente zuidplas

De raad van de gemeente Zuidplas;

 

gelezen het voorstel van het 9 mei 2018;

 

gelet op artikel 16 van de Gemeentewet;

 

besluit vast te stellen de volgende regeling:

 

DERDE WIJZIGING VAN HET REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN EN ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE ZUIDPLAS

Artikel I Wijziging reglement

Het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de Gemeente Zuidplas wordt als volgt gewijzigd.

 

  • A.

    Artikel 7. Onderzoek geloofsbrieven; beëdiging; benoeming wethouders wordt als volgt gewijzigd:

    • a.

      In het zesde lid wordt in de eerste volzin “het eerste lid” en in de tweede volzin “het tweede lid” vervangen door respectievelijk “het tweede lid” en “het derde lid”.

    • b.

      Na het zesde lid worden twee leden toegevoegd, luidende:

      • 7.

        Voorafgaand aan het onderzoek als bedoeld in het zesde lid vullen de kandidaten een integriteitsvragenlijst in, waarover de voorzitter en griffier doorspreken met de kandidaten.

      • 8.

        Over de uitkomsten van deze gesprekken informeert de voorzitter het fractievoorzittersoverleg.

 

  • B.

    Artikel 74. Fractieadviseurs en onderzoek geloofsbrieven wordt als volgt gewijzigd:

    • a.

      Het derde en vierde lid worden in een nieuw derde lid samengevoegd. Dit derde lid komt te luiden:

      • 3.

        Bij benoeming van fractieadviseurs stelt de raad overeenkomstig artikel 7 een commissie in, bestaande uit drie leden van de raad. De commissie onderzoekt de geloofsbrieven en de daarop betrekking hebbende stukken van de nieuw te benoemen fractieadviseurs. De artikelen 10,11,12, 13 en 15, eerste lid van de Gemeentewet zijn van overeenkomstige toepassing op een fractieadviseur.

    • b.

      Het vijfde lid wordt vernummerd tot het vierde lid.

    • c.

      Na het vierde lid worden drie leden toegevoegd, luidende:

      • 5.

        Alvorens hun functie te kunnen uitoefenen, leggen de fractieadviseurs in de vergadering, in handen van de voorzitter, naar analogie van artikel 14 van de Gemeentewet de eed (verklaring en belofte) af.

      • 6.

        De in artikel 15, derde lid Gemeentewet bedoelde gedragscode geldt eveneens de fractieadviseurs.

      • 7.

        Het fractieadviseurschap eindigt:

        • a.

          wanneer de fractieadviseur niet meer voldoet aan de vereisten zoals vermeld in het tweede en derde lid;

        • b.

          bij opzegging door de fractieadviseur;

        • c.

          bij opzegging door de voorzitter van de fractie die de fractieadviseur heeft voorgedragen;

        • d.

          op de dag met ingang waarvan de leden van de raad in oude samenstelling aftreden.

 

  • C.

    Aan de toelichting op artikel 7. Onderzoek geloofsbrieven; beëdiging; benoeming wethouders wordt, de volgende tekst toegevoegd:

    Integriteit staat bij de gemeente(raad) hoog in het vaandel. Het is belangrijk regels en afspraken te hebben met betrekking tot integriteit. Deze liggen onder meer vast in de gedragscodes als bedoeld in de artikelen 15, 41c en 69 van de Gemeentewet. In deze artikelen is voorgeschreven dat de gemeenteraad gedragscodes vaststelt respectievelijk voor de leden van de raad, de wethouders en de burgemeester. Regels zijn belangrijk, maar wat nog belangrijker is, is het bewustzijn van integer gedrag. Politieke ambtsdragers moeten alert zijn op integriteit en dilemma’s die zich hierbij voor kunnen doen.

    Met name dat laatste heeft ertoe geleid, dat in 2017 met de fractievoorzitters is afgesproken dat burgemeester en griffier een gesprek met alle kandidaat-wethouders hebben waarbij aan de hand van een vooraf ingevulde vragenlijst bij het onderwerp wordt stilgestaan. Het is belangrijk voorafgaand aan een benoeming van een politieke ambtsdrager te kijken naar de persoon van de politieke ambtsdrager en diens directe omgeving. Vandaar het bepaalde in het zevende lid. Uitgangspunt van deze vragenlijst is om vooral vooraf over mogelijke dilemma's en schendingen met elkaar te kunnen praten. Waar liggen mogelijke valkuilen? Hoe houden we elkaar scherp? Hoe helpen wij elkaar daarbij? Zomaar een paar aspecten die tijdens het gesprek de revue kunnen passeren.

    Op deze wijze kan de burgemeester mede inhoud geven aan de opdracht die de wetgever de burgemeester gegeven heeft in artikel 170 van de Gemeentewet, waarvan het tweede lid bepaalt: “De burgemeester bevordert de bestuurlijke integriteit van de gemeente.”

 

  • D.

    Aan de toelichting op artikel 74. Fractieadviseurs en onderzoek geloofsbrieven wordt de volgende tekst toegevoegd:

    Raadsleden leggen alvorens hun functie uit te oefenen, conform artikel 14 van de Gemeentewet de eed (of verklaring en belofte) af. Met de bepaling in het vijfde lid wordt deze voor raadsleden in de wet opgenomen regel ook van toepassing verklaard op de fractieadviseurs, met dien verstande dat bij het afleggen van de eed (of verklaring en belofte) in de eedsformule de passage “lid van de raad” gelezen wordt: “fractieadviseur”. Daarom spreekt het vijfde lid over “naar analogie van artikel 14 van de Gemeentewet”. Het afleggen van de eed (of verklaring en belofte) door fractieadviseurs onderstreept het gewicht van het fractieadviseurschap. Bovendien leggen raadsleden, collegeleden en ambtenaren een eed dan wel verklaring en belofte af. Dan is het logisch dat ook de fractieadviseurs dit ook doen.

    In het zesde lid is bepaald dat de gedragscode die de raad voor zijn leden vaststelt, ook voor de fractieadviseurs geldt.

    Het zevende lid stelt regels omtrent de beëindiging van het fractieadviseurschap.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Zuidplas in de openbare vergadering van

15 mei 2018.

K.J.G. Kats,

voorzitter

P. van Vugt,

griffier

Naar boven