Wijziging Verordening Wet sociale werkvoorziening Rotterdam

De Raad van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het herziene voorstel van burgemeester en wethouders van 23 mei 2017 (raadsvoorstel nr. 17bb5493); raadsstuk 17bb5580;

 

gelet op artikel 2, derde lid, van de Wet Sociale werkvoorziening en artikel 149 van de Gemeentewet;

besluit vast te stellen:

 

Wijziging van de Verordening Wet sociale werkvoorziening Rotterdam

Artikel I Wijziging Verordening Wet sociale werkvoorziening Rotterdam

 

De Verordening Wet sociale werkvoorziening Rotterdam wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • a.

    begeleidingsorganisatie: een door een geïndiceerde aan te wijzen organisatie die geïndiceerden begeleidt naar een arbeidsplaats;

  • b.

    cliëntenraad: de cliëntenraad, bedoeld in artikel 2, derde lid, van de wet;

  • c.

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam;

  • d.

    doelgroep: groep personen, zoals omschreven in artikel 1, eerste lid van de wet;

  • e.

    geïndiceerden: de personen die blijkens een indicatiestelling of herindicatiebeschikking als bedoeld in artikel 11 van de wet tot de doelgroep behoren;

  • f.

    loonkostensubsidie: periodieke subsidie, als bedoeld in artikel 7, tweede lid, van de wet aan een werkgever gedurende het dienstverband van een werknemer, die valt onder de doelgroep, inhoudende het verschil tussen de loonwaarde van de werknemer en het wettelijk minimumloon;

  • g.

    loonwaarde: percentage van het wettelijk minimumloon voor de door een persoon, die tot de doelgroep behoort, verrichte arbeid in een functie, naar evenredigheid van de arbeidsprestatie van een gemiddelde werknemer in dezelfde functie die niet tot de doelgroep behoort;

  • h.

    loonwaardemeting: in het kader van een dienstverband op de werkplek meten van de loonwaarde volgens een objectieve, transparante, en betrouwbare methodiek;

  • i.

    wet: Wet sociale werkvoorziening.

B

In artikel 13, onder b, wordt ‘periodieke subsidie’ vervangen door:

loonkostensubsidie

C

Artikel 17 komt te luiden:

Artikel 17 Loonkostensubsidie

  • 1.

    Voor personen die behoren tot de doelgroep en waarbij sprake is van een arbeidsovereenkomst of een voornemen tot een arbeidsovereenkomst met een werkgever stelt het college de hoogte van de loonkostensubsidie vast op basis van een loonwaardemeting.

  • 2.

    De loonwaardemeting maakt gebruik van een methodiek, die in ieder geval voldoet aan de volgende eisen:

    • a.

      het meet de arbeidsprestatie van de werknemer;

    • b.

      de loonwaarde hangt niet af van degene die de methode hanteert;

    • c.

      het is betrouwbaar en transparant voor iedereen hoe de bepaling van de loonwaarde tot stand is gekomen.

  • 3.

    De loonkostensubsidie bedraagt niet meer dan 70% van het wettelijk minimumloon.

D

In het opschrift van artikel 19 wordt ‘de periodieke subsidie’ vervangen door:

een loonkostensubsidie

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 1 oktober 2017.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 7 september 2017.

De griffier,

J.M. van Midden

De voorzitter,

A.J.M. Laan, plv.

Toelichting

In de wet tot wijziging van de Participatiewet, de Wet tegemoetkomingen loondomein, de Wet financiering sociale verzekeringen en de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten in verband met stroomlijning van de loonkostensubsidie op grond van de Participatiewet en enkele andere wijzigingen (Stb. 2016, 444) is in de definitie van loonwaarde ‘het rechtens geldende loon’ vervangen door ‘het wettelijk minimumloon’. Deze wijziging in de Participatiewet leidt nu voor de Verordening Wet sociale werkvoorziening Rotterdam ook tot wijziging van de definitie van de loonwaarde om eenduidigheid in de uitvoering van de loonkostensubsidie richting werkgevers te regelen. Tevens worden enkele tekstuele zaken rechtgetrokken.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

De eerder onder g genoemde definitie van loonwaarde is aangepast. De loonwaarde wordt nu (weer) een percentage van het wettelijk minimumloon. Deze wijziging is ingegeven door de wijziging van de definitie van loonwaarde in de Participatiewet per 1 januari 2017, waarbij deze ook een percentage van het wettelijk minimumloon is geworden.

Om geen ongelijkheid te hebben bij het verstrekken van loonkostensubsidie voor verschillende doelgroepen (WSW, Participatiewet) wordt de definitie van loonwaarde gelijkluidend. Dit is voor zowel werkgevers als de uitvoering binnen de gemeente eenduidiger en eenvoudiger.

Daarnaast is de volgorde van belettering rechtgetrokken welke na de vorige wijziging niet meer klopte en is een definitie gegeven voor ‘doelgroep SW’.

B

Deze aanpassing is een vervolg op het in de Wijziging Verordening Wet sociale werkvoorziening 2008, artikel I, onderdeel B vervallen van artikel 1, onder d (periodieke subsidie). De terminologie ‘periodieke subsidie’ wordt nu vervangen door ‘loonkostensubsidie’.

C

Zie uitleg onder B inzake aanpassing terminologie ‘periodieke subsidie’ in ‘loonkostensubsidie’. Daarnaast is de tekst aangescherpt, maar inhoudelijk niet gewijzigd.

D

Zie de uitleg onder B.

Artikel II

Vanaf 1 oktober 2017 geldt bij de loonkostensubsidieverstrekking aan werkgevers voor personen uit de doelgroep van de WSW dezelfde definitie als bij personen uit de doelgroep van de Participatiewet omtrent loonwaarde op basis van het wettelijk minimumloon. Dit heeft voor de betreffende werkgevers een positief effect. Zij hebben recht op meer loonkostensubsidie vanaf 1 oktober 2017.

Dit gemeenteblad 2017, nummer 126, is uitgegeven op 11 september 2017 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halve Maanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven