Ontwerpprojectplan Ruiner Aa

 

Het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijssel Delta maakt bekend dat het ontwerpprojectplan Ruiner Aa in ontwerp is vastgesteld op 31 januari 2023, op grond van artikel 5.4, eerste lid, van de Waterwet.

 

Aanleiding

 

Het watersysteem in het gebied rondom de Ruiner Aa is verouderd en voldoet niet meer aan de normen. We willen het daarom robuuster en toekomstbestendiger maken voor onder andere de landbouw. Dit betekent dat we water kunnen vasthouden en afvoeren op de momenten dat dit nodig is.

 

Locatie

 

Het projectgebied van de bovenloop van de Ruiner Aa ligt ingeklemd tussen de A28 in het westen en de spoorlijn Hoogeveen-Assen in het oosten. De kern Pesse ligt in het zuiden van het projectgebied en de kernen Spier en Wijster vormen in het noorden de projectgrens. Het projectgebied behoort tot het stroomgebied van de Wold Aa. De oorsprong van deze beek ligt ten zuiden van Wijster. De Wold Aa stroomt in zuidwestelijke richting, via Meppel, naar het Meppelerdiep. De Ruiner Aa is feitelijk de boven- en middenloop van de Wold Aa.

 

Plan

 

Dit ontwerpprojectplan beschrijft de maatregelen voor de Ruiner Aa. De opgaven bestaan uit het creëren van waterbergingen om droogte tegen te gaan, het plaatsen en aanpassen van stuwen om de doorstroming van water te verbeteren, het verbreden van watergangen om water beter te laten doorstromen en het oplossen van beheer- en onderhoudsknelpunten zodat watergangen beter onderhouden kunnen worden.

 

Procedure

 

Het ontwerpprojectplan ligt vanaf 1 maart 2023 gedurende een periode van zes weken ter inzage en kan digitaal worden ingezien via de links aan de linkerzijde van deze digitale bekendmaking. Er is ook een papieren versie van het ontwerpprojectplan beschikbaar op het kantoor van Waterschap Drents Overijsselse Delta.

 

Belanghebbenden en ingezetenen in het gebied van het waterschap kunnen gedurende de ter inzage leggingsperiode over dit ontwerpbesluit een zienswijze indienen. Dit kan schriftelijk, digitaal of mondeling. Schriftelijk indienen kan bij het dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijssel Delta, Postbus 60, 8000 AB Zwolle. Digitaal indienen kan via wdodelta.nl/zienswijze. Voor het mondeling naar voren brengen van een zienswijze kunt u een (bel)afspraak maken. U dient deze afspraak uiterlijk vóór 28 maart 2023 te maken. Hiervoor kunt u contact opnemen met omgevingsmanager Mattijs Wendt, telefoonnummer 088 – 2331200. Voor eventuele andere informatie kunt u eveneens contact opnemen met Mattijs Wendt.

 

Zwolle, 1 maart 2023

Naar boven