Projectplan legger waterkeringen

Besluit van het college van dijkgraaf en heemraden

 

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland heeft op 10 mei 2022 het projectplan “Projectplan legger waterkeringen” vastgesteld.

 

Daarbij is gelet op:

  • artikel 5.4 van de Waterwet;

  • artikel 5 van de Participatie- en inspraakverordening Waterschap Rivierenland 2020;

  • afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

  • Artikel 6 van het Delegatiebesluit 2011.

Tegen het ontwerpbesluit projectplan leggers zijn dusdanig veel zienswijzen ingediend tegen de voorgestelde wijzigingen legger wateren dat deze uit procedure zijn genomen. Er wordt een nieuw ontwerpbesluit voor de wijzigingen legger wateren voorbereid.

Tegen de wijzigingen legger waterkeringen zijn geen zienswijzen ingediend. Het college heeft daarom besloten om het projectplan leggers alleen vast te stellen voor zover het plan betrekking heeft op de wijzigingen legger waterkeringen. De alinea’s uit het Projectplan leggers die betrekking hadden op de legger wateren, te weten: “Gebruik BGT”, “Herwaardering van wateren” en “Data-kwaliteitsverbeteringen wateren” zijn uit het Projectplan leggers verwijderd.

 

Projectbeschrijving

Voor de aanpassing van de normatieve toestand in de legger waterkeringen, moet de beheerder een projectplan vaststellen. Daartegen staat voor belanghebbenden bestuursrechtelijke rechtsbescherming open. Het is juridisch niet mogelijk om een waterstaatswerk direct in de legger op te nemen, zonder dat de aanleg of wijziging is voorafgegaan door een waterstaatkundig besluit dat de basis biedt voor de aanleg of wijziging van het waterstaatswerk. In dit geval gaat het om het vaststellen van de bestaande situatie. Daarbij heeft de aanleg of wijziging van het waterstaatswerk al plaatsgevonden, maar de publiekrechtelijke grondslag daarvoor ontbreekt. Deze aanpassingen staan beschreven in dit Projectplan legger waterkeringen alsof het gaat om een uitgevoerd werk.

 

Doel

In alle gevallen gaat het om een bestaande situatie die we door dit Projectplan legger waterkeringen "als ware het een uitgevoerd werk" opnemen in de legger. De locatie van de wijzigingen voor de waterkeringen staat in dit document.

 

Herwaardering van waterkeringen

De waterkeringen bij de Afgedamde Maas (Well - Wilhelminasluis & Land van Altena tussen Bergse Maasdijk en Wilhelminasluis) en de Oude Maasdijk zijn afgewaardeerd van primaire waterkeringen naar regionale waterkeringen. De Bernse Maasdijk is afgewaardeerd van primaire kering naar overige waterkering. De Meidijk en de Slaperdijk Kesteren-Bontemorgen zijn afgewaardeerd van regionale waterkeringen naar overige waterkeringen.

 

Toevoeging van enkele zomerkades en kwelkades aan de legger waterkeringen

Een aantal zomerkades die tot nu toe waren opgenomen op de keurkaart zijn nu daadwerkelijk opgenomen als overige kering in de legger waterkeringen. Dit betreft de zomerkades Beuningse Uiterwaard; Everdingen; Heeseltsche Uiterwaard; Huissensche Waarden; Kersbergsche Uiterwaard; Middelwaard; Polder Vianen en Winssense waarden.

Een aantal kwelkades is opgenomen als overige kering in de legger waterkeringen. Om niet méér beperkingen in het gebruik op te leggen dan nodig is, hebben deze kades geen beschermingszone. Het betreft de kwelkades: De Drie Waaijen; De Steen; Deest; Duivelswaai; Het Wiel en Moespotsche Waai.

 

Datakwaliteitsverbeteringen waterveiligheid

Het verbeteren van de datakwaliteit leidt in sommige gevallen tot leggerwijzigingen. De datakwaliteit wordt doorlopend gecontroleerd en verbeterd waar mogelijk. Het gaat hier om wijzigingen die uit bestekstekeningen, verbeterde revisiedata of interne meldingen komen. Het gaat alleen om kunstwerken. Er worden geen zoneringen of profielen gewijzigd.

 

Nadeelcompensatie

Indien een belanghebbende ten gevolge van dit besluit schade lijdt of zal lijden, die redelijkerwijs niet of niet geheel te zijnen laste behoort te blijven en ten aanzien waarvan de vergoeding niet of niet voldoende anderszins is verzekerd, kan op grond van artikel 7.14 van de Waterwet een verzoek om schadevergoeding worden ingediend. Dit verzoek moet worden ingediend bij het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland, Postbus 599, 4000 AN Tiel.

 

Toetsing Waterwet

De toepassing van de Waterwet is op grond van artikel 2.1 van de Waterwet gericht op: voorkoming en waar nodig beperking van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste, in samenhang met bescherming en verbetering van de chemische en ecologische kwaliteit van watersystemen en vervulling van maatschappelijke functies door watersystemen.

 

Wijzigingen zijn beoordeeld door de toezichthouder die verantwoordelijk is voor het betreffende gebied. De toezichthouder heeft op basis van ervaring beoordeeld of de bestaande situatie volstaat. Criterium hierbij was of deze nieuwe situatie nadelige consequenties heeft voor de kans op wateroverlast of waterschaarste. Daarbij is ook gekeken of er gevolgen waren voor de waterkwaliteit door beperking van de doorstroming. De gevallen waarbij de bestaande situatie kon worden gelegaliseerd, zijn opgenomen in de leggers en in de waterschapsverordening.

 

Procedure

Het projectplan is op grond van de Participatie- en inspraakverordening van het waterschap voorbereid via de openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Aldus besloten in de vergadering van het college van dijkgraaf en heemraden d.d. 10 mei 2022

de secretaris-directeur,

ir. Z.C. Vonk

de dijkgraaf,

prof. dr. J.C. Verdaas

 

Beroep

Tegen de gedeeltelijke vaststelling van het projectplan leggers kan van 21 juli 2022 tot en met 31 augustus 2022 beroep worden ingesteld bij de rechtbank Gelderland, Team Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Degenen die beroep in kunnen stellen, zijn:

  • belanghebbenden die een zienswijze tegen het ontwerpbesluit naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dat zij tegen het ontwerpbesluit geen zienswijze naar voren hebben gebracht.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten: naam en adres, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, en de gronden van het beroep. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank Gelderland via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Het behandelen van het beroep brengt kosten met zich mee (griffierecht).

 

Voorlopige voorziening

Het indienen van beroep heeft geen schorsende werking. Het projectplan treedt in werking op 21 juli 2022. Om dit te verhinderen kan, indien beroep wordt ingesteld, ook een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, Team Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank Gelderland via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Ook de behandeling van dit verzoek brengt kosten met zich mee (griffierecht).

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over het projectplan? Dan kunt u contact opnemen met de heer R. Müller, adviseur gegevens en Omgevingswet, van het Team Kennis en Advies Hydrologie van de afdeling Omgeving en Beleid, bereikbaar onder telefoonnummer (0344) 649 212.

Naar boven