Bekendmaking terinzagelegging Ontwerpprojectplan Oirsbeek fase 1 (maatregelen 2020) met bijbehorend ontwerpbesluit tot wijziging van de legger

Van 14 juli tot en met 24 augustus 2020 ligt het Ontwerp Projectplan Oirsbeek fase 1 tijdens kantooruren ter inzage in het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond. Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2019. Het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger ligt eveneens tijdens voornoemde termijn ter inzage. Voor het inzien van de stukken dient vooraf een afspraak te worden gemaakt via onderstaand informatienummer.

Toelichting

Waterschap Limburg is voornemens om maatregelen van gebiedsproject Oirsbeek, onderdeel van het programma Water in Balans, uit te voeren. Op grond van artikel 5.4. van de Waterwet dient het waterschap voor deze ingreep een Projectplan Waterwet op te stellen. De geplande maatregelen hebben tot doel om ernstige overlast bij hevige regenval in de kern van Oirsbeek (gemeente Beekdaelen) te verminderen en zullen worden uitgevoerd in overeenstemming met het bepaalde in het projectplan. Op 8 november 2018 is door Waterschap Limburg, gemeente Beekdaelen, Natuurmonumenten, Stichting Limburgs Landschap, provincie Limburg en Limburgse Land en Tuinbouwbond een samenwerkingsovereenkomst (SOK) ondertekend om samen de wateroverlast in Oirsbeek ten tijde van hevige regenbuien te verminderen. Voor de aanpak wordt het 4-knoppenprincipe van Water in Balans aangehouden:

- knop 1: water langer vasthouden in het landelijk gebied;

- knop 2: afkoppelen verhard oppervlak door de gemeente;

- knop 3: vergroten waterberging binnen het watersysteem en

- knop 4: schade beperken eigen woning.

Het waterschap is verantwoordelijk voor de uitvoering van de maatregelen van knop 3. In de SOK Oirsbeek is voor het waterschap de ambitie vastgelegd om vóór 2025 circa 8.000 m3 extra berging te realiseren binnen het projectgebied. In fase 1 worden 3 bestaande regenwaterbuffers vergroot, waarmee 22% van de 8.000 m3 wordt gerealiseerd. Deze regenwaterbuffers liggen nabij of aan de wegen Hulterweg, Douvenderweg en Vaart in Oirsbeek. Uitvoering van fase 1 is voorzien voor december 2020. De overige m3 worden in fase 2 gerealiseerd, hiervoor vindt op dit moment de grondverwerving en planvorming plaats. Onder voorbehoud van grondverwerving kan de uitvoering nog voor de zomer van het volgende jaar beginnen.

Voorlichtingsbijeenkomst

Om het ontwerpprojectplan nader toe te lichten wordt een voorlichtingsbijeenkomst gehouden op 22 juli 2020 in de vorm van een webinar. U kunt deze via een livestream volgen via https://event.aviso.nu/water-in-balans en online uw vragen stellen. Dit webinar duurt van 19.00 tot circa 19.45. We raden u aan de officiële documenten voor die tijd te bekijken. Ook kunt u op deze webpagina in aanloop naar de 22ste eventuele vragen achterlaten. Voor deze online bijeenkomst hoeft u zich niet aan te melden. Bent u verhinderd op 22 juli? Geen probleem; u kunt de bijeenkomst op een later moment terugkijken. Op platform Met Elkaar zullen we hierover nader informeren.

Zienswijzen

Belanghebbenden kunnen gedurende bovenvermelde termijn schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen over het ontwerpprojectplan en het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger. Een schriftelijke zienswijze dient u te richten aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken met de omgevingsmanager, Ellen te Boekhorst via telefoonnummer 06-83099169. Na afloop van de inspraakfase zullen de ontwerpbesluiten, samen met eventueel ontvangen zienswijzen, ter besluitvorming aan het bestuur worden voorgelegd.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager, Ellen te Boekhorst via telefoonnummer: 06-83099169 of via het e-mailadres: e.teboekhorst@waterschaplimburg.nl. De ontwerpbesluiten zijn ook in te zien in de linkerkolom bij deze bekendmaking.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg

ir. E.J.M. Keulers MMO, secretaris-directeur

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven