Vijfde Besluit droogte 2020: instellen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater

 

 

Gebied 16 - Woensdrechtse Kil

25 mei is in gebied 16 Woensdrechtse Kil een onttrekkingsverbod oppervlaktewater ingesteld. De basis voor dit besluit is de dalende trend in de afvoermeting van Prins Karel Polder Woensdrecht. Na opmerkingen uit de omgeving en afstemming met waterschap Scheldestromen is gebleken dat in een deel van het gebied voldoende water beschikbaar is. Het westelijk deel van gebied 16 heeft nu nog de beschikking over oppervlaktewater omdat er veel kwelwater uit de omgeving is en omdat het waterpeil gereguleerd wordt door naburig waterschap Scheldestromen. Het waterschap wil daarom het gebied 16 opknippen in het oostelijke deel en een westelijk deel. Het gebied west krijgt nummer 30 met de naam Duinpolder. Een onttrekkingsverbod voor dit gebied zal in afstemming van Scheldestromen plaatsvinden op basis van de gemeten waterstand bij stuw Brugweg van waterschap Scheldestromen.

 

Gebied 17 - Ossendrechtse Kil

Het gebied 17 Ossendrechtse Kil is net als gebied 16 onder invloed van kwelwater en het waterpeil wordt gereguleerd door stuw Brugweg van waterschap Scheldestromen. Ook dit gebied moet opgeknipt worden in een oostelijk deel en een westelijk deel. Het westelijk deel wordt samengevoegd met het westelijk deel van gebied 16. Dit gebied krijgt de naam Duinpolder en nummer 30 op de kaart.

 

Gebied 5 - Stroomgebied van de Groote Leij en de Hultense Leij type verbod niet bekend gemaakt

In de bekendmaking van 25 mei staat voor gebied 5 niet vermeld of het om een graslandverbod of totaalverbod gaat. Dit moet zijn een totaal verbod.

 

Gebied 2 Gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal

Door de aanhoudende droogte is voor gebied 2 noodzakelijk het onttrekkingsverbod uit te breiden van een grasland verbod naar een totaal onttrekkingsverbod.

 

Besluit

  • Deelgebied Nummer 16Woensdrechtse Kil onderverdelen een deelgebied oost en west (figuur 1).

  • Deelgebied Nummer 17Ossendrechtse Kil onderverdelen een deelgebied oost en west (figuur 1).

Een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewaterlichamen wordt ingesteld voor: (figuur 2)

  • Nummer 5 – Stroomgebied van de Groote Leij en de Hultense Leij– totaal verbod

  • Nummer 2 - Gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal – totaal verbod

Breda, 28 mei 2020.

Namens het dagelijks bestuur,

Manager Bedienen

M.M. Laguzzi

Bijlagen

Figuur 1 Ligging van de Gebied 16 en 17 en 30

Figuur 2 onttrekkingsverbod na het nemen van dit vijfde besluit.

 

Naar boven