Bekendmaking inspraak ontwerp-projectplan Waterwet en ontwerp-omgevingsvergunning voor het dijkversterkingsproject Vianen - Hazelaarplein

ONDERWERP

De primaire waterkering, die Vianen beschermt tegen hoogwater, voldoet op een aantal locaties niet aan nieuwe landelijke waterveiligheidsnorm die geldt per 1 januari 2017. De voorliggende dijkversterking betreft het deel van de Lekdijk gelegen tussen dijkpaal VY058+325 tot VY060 en is te verdelen in een westelijk dijkvak langs het Merwedekanaal (150 m) en een noordelijk dijkvak bij de rioolwaterzuivering (120 meter). Op dit deel voldoet de dijk niet op binnenwaartse macrostabiliteit, buitenwaartse macrostabiliteit en opbarsten/piping. Met de voorgenomen dijkversterking worden deze zogenoemde faalmechanismen opgelost. Door Waterschap Rivierenland, de beheerder van deze primaire waterkering, is voor dit dijkgedeelte in de gemeente Vijfheerenlanden een ontwerp-projectplan Waterwet dijkversterking Vianen – Hazelaarplein opgesteld. Dit ontwerp-projectplan beschrijft het voorkeursalternatief dat als oplossing is gekozen om de dijk te versterken:

• Noordelijk dijkvak: Piping-/stabiliteitsscherm in binnentalud (al dan niet met verankering);

• Langs het Merwedekanaal: Piping-/stabiliteitsscherm in binnentalud en verankerd stabiliteitsscherm in buitentalud (al dan niet gekoppeld tot kistdam).

PROCEDURE

Voor het project Dijkversterking Vianen is door Waterschap Rivierenland een ontwerp-projectplan conform artikel 5.4 van de Waterwet opgesteld.

Verder is voor de uitvoering van het project een ontwerp-omgevingsvergunning (bouwen) opgesteld door Burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden.

Gedeputeerde Staten van Utrecht bevorderen een gecoördineerde voorbereiding van de besluiten (artikel 5.8 Waterwet). Zij dragen er zorg voor dat de zienswijzen op het ontwerp-projectplan Waterwet en de ontwerp-omgevingsvergunning worden behandeld door de verschillende bevoegde gezagen. Gedeputeerde Staten van Utrecht dienen uiteindelijk het vastgestelde projectplan Waterwet goed te keuren (artikel 5.7, eerste lid Waterwet). Het projectplan Waterwet en de onderliggende besluiten vallen onder de Crisis-en herstelwet.

INZAGE

Het ontwerp-projectplan Waterwet, de ontwerp-omgevingsvergunning (bouwen) met de vergunningaanvraag en de overige relevante stukken liggen van vrijdag 6 september 2019 tot en met donderdag 17 oktober 2019, op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij:

- Provincie Utrecht, in het provinciehuis, Archimedeslaan 6, 3508TH Utrecht (melden bij de receptie);

- Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1, 4003BX Tiel (melden bij de receptie);

- Gemeente Vijfheerenlanden, in het stadhuis, Voorstraat 30, 4132AS Vianen.

Bovengenoemde stukken staan ook op de website www.overheid.nl bij >> Bekendmakingen >> officiële bekendmakingen.

ZIENSWIJZEN

Eenieder kan van vrijdag 6 september 2019 tot en met donderdag 17 oktober 2019 schriftelijk zijn zienswijze over het ontwerp-projectplan Waterwet voor de dijkversterking Vianen en de ontwerp-omgevingsvergunning (bouwen) naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen kunt u indienen bij Gedeputeerde Staten van Utrecht, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht, onder vermelding van dijkversterking Vianen – Hazelaarplein en van het besluit waar de zienswijze betrekking op heeft (e-mail: sara.spano@provincie-utrecht.nl). Daarbij kan worden verzocht om persoonlijke gegevens niet bekend te maken.

INLICHTINGEN

- ontwerp-projectplan Waterwet: dhr. M. Slimmens, tel. 06-1435 4994.

- ontwerp-omgevingsvergunning (bouwen): dhr. W. Bosse, tel. 088-599 75 70.

- algemene (procedurele) zaken en de ontwerpbesluiten: mw. S. Spano, tel. 06-54 99 00 74. 

De bijlagen van voornoemde ontwerpbesluiten zijn opgenomen in de linkerkolom van het Waterschapsblad.

Naar boven