Verbod op onttrekken van water uit oppervlaktewater in gebieden waar geen wateraanvoermogelijkheden zijn

 

Verbod

Gelet op de aanhoudende droogte in het beheergebied van waterschap Vechtstromen is het met ingang van 18 juli 2019 verboden water te onttrekken uit oppervlaktewater in gebieden waar geen wateraanvoermogelijkheden zijn. Deze gebieden zijn weergegeven op de bij dit besluit behorende kaart.

Toelichting

Als gevolg van geringe afvoer van oppervlaktewater en gelet op de weersverwachting, ontstaan problemen met de waterkwaliteit. De kans op zuurstofloosheid, botulisme en blauwalg neemt toe. Met het verbod wordt beoogd de afvoeren in de waterlopen minder snel te laten stagneren. Daardoor wordt verdere verslechtering van de kwaliteit van het oppervlaktewater verminderd.

Het dagelijks bestuur van waterschap Vechtstromen heeft, op basis van de Keur waterschap Vechtstromen, de bevoegdheid een verbod in te stellen op het onttrekken van water als de waterkwaliteit en/of -kwantiteit in het geding is.

Dit verbod geldt voor alle onttrekkingen van water uit oppervlaktewater in gebieden waar geen wateraanvoermogelijkheden zijn, zowel op basis van een vergunning als op basis van een algemene regel en ook voor het onttrekken ten behoeve van het besproeien van sportvelden, golfbanen, gazon of tuin.

Zodra de omstandigheden dit toelaten wordt het verbod ingetrokken.

Extra toezicht

Het waterschap voert de komende periode extra toezicht uit. Wanneer een overtreding wordt geconstateerd zal direct handhavend worden opgetreden.

Informatie

Voor meer informatie over de droogte verwijzen wij u naar de website van het waterschap: www.vechtstromen.nl.

Naar boven