Het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta heeft besloten tot het toepassen van spoedbestuursdwang

 

Op 3 juli 2019 heeft het waterschap geconstateerd dat er een lozing heeft plaatsgevonden van corroderend afval van de productie van synthetische drugs op het wegdek en de bermen van Waterschap Hollandse Delta te Brielle en Oostvoorne. Het waterschap heeft via het toepassen van spoedbestuursdwang de geloosde stoffen laten opruimen om de verontreiniging te beperken en ongedaan te maken.

Overtreding

De veroorzaakte verontreiniging is een overtreding van het gebods- en verbodsbepaling wegen, zoals dat is opgenomen in artikel 4.3, lid d, van de Keur voor Waterschap Hollandse Delta 2014. In dit artikel is een verbod opgenomen om zonder vergunning stoffen aan te brengen. De overtreder(s) is (zijn) tot op heden niet bekend.

Wegkwaliteit

Het waterschap heeft tot doel een goede kwaliteit van de wegen te bevorderen en is belast met het nemen van maatregelen tot bescherming van deze hoedanigheid. Gelet op de aard en de omvang van de verontreiniging en de gevolgen voor de wegen was het noodzakelijk dat onmiddellijk maatregelen zouden worden getroffen om daarmee grotere schade te voorkomen.

Maatregelen

In verband met het spoedeisende karakter hebben wij daarom op 3 juli 2019, op grond van artikel 61 van de Waterschapswet, (spoed)bestuursdwang toegepast bestaande uit het reinigen van de wegen en het saneren van de verontreinigde bermen.

Bekendmaking

Omdat in dit geval spoedig handelen vereist was en de overtreder(s) onbekend is (zijn), konden wij de beslissing tot het toepassen van bestuursdwang niet vooraf op schrift stellen en aan de overtreder(s) bekendmaken. Met toepassing van artikel 5:31, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) maken wij de op 12 juli 2019 op schrift gestelde beschikking door middel van deze publicatie achterafbekend.

Kostenverhaal

Gewezen wordt op artikel 5:25 van de Awb, dat bepaalt dat de overtreder de kosten verbonden aan de toepassing van bestuursdwang is verschuldigd, tenzij de kosten redelijkerwijze niet voor zijn rekening behoren te komen. De door ons gemaakte kosten zullen in beginsel altijd verhaald worden. In dit geval zijn er geen bijzondere omstandigheden om van het kostenverhaal af te zien.

Inzien stukken

Tot zes weken na de datum van publicatie kunnen de stukken tijdens kantooruren worden ingezien op het kantoor van Waterschap Hollandse Delta aan de Handelsweg 100 te Ridderkerk. Tegen vergoeding van de kosten kan een kopie van het besluit worden toegezonden.

Bezwaar

Wij wijzen u op de mogelijkheid om op grond van artikel 7:1 van de Awb bezwaar te maken tegen ons besluit door het indienen van een bezwaarschrift. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken vanaf de dag na verzenddatum van dit besluit. Het bezwaarschrift moet bevatten uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Ook moet het bezwaarschrift ondertekend zijn. U kunt het bezwaarschrift sturen aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC RIDDERKERK.

Naast het indienen van een bezwaarschrift kan op grond van artikel 8:81 Awb een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam, Team bestuursrecht, postbus 50950, 3007 BL ROTTERDAM. U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening aan vragen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Vragen?

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de heer Herfst van de afdeling Handhaving, telefonisch bereikbaar onder nummer 0900-2005005.

 

Ridderkerk, 12 juli 2019

Dijkgraaf en heemraden,

Namens deze:

P. Schakel, afdelingshoofd VTH (Vergunningverlening Toezicht & Handhaving)

Naar boven