Projectplan vervangen klepkeringen Kampen-Midden

Projectplan

Het algemeen bestuur van het Waterschap Drents Overijssel Delta maakt bekend dat het projectplan vervangen klepkeringen Kampen-Midden is vastgesteld op 9 juli 2019, op grond van artikel 5.4, eerste lid, van de Waterwet.

Aanleiding:

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de wettelijke plicht om de waterkering aan de veiligheidseisen te laten voldoen en het Waterschap is tevens wettelijk verplicht om het noodzakelijk (preventief) beheer en onderhoud van waterkeringen uit te voeren. In dat kader heeft ook de primaire kering in Kampen, die door stedelijk gebeid loopt, aandacht.

Op 5 locaties zijn in de openbare weg klepkeringen aanwezig. Mede door het intensieve verkeer vraagt het onderhoud veel aandacht en zijn er regelmatig mankementen. Dat is de reden voor het projectplan.

Locatie:

De 5 te vervangen klepkeringen bevinden zich in het stedelijke gebied van Kampen. Om tot een definitief ontwerp te komen heeft het Waterschap een bouwteam gevormd. In dit bouwteam is ook de gemeente Kampen vertegenwoordigd. Deze persoon zorgt ook voor afstemming met andere disciplines binnen de gemeente Kampen. Naast de technische oplossing is er in het bouwteam ook veel aandacht voor beperken van de overlast tijdens de uitvoering. Overlast bestaat uit geluidshinder, bereikbaarheid en omleidingen voor het verkeer.

Plan:

In Kampen loopt de primaire kering door stedelijk gebied. Op 5 locaties zijn in de openbare weg klepkeringen aanwezig. Mede door het intensieve verkeer vraagt het onderhoud veel aandacht en zijn er regelmatig mankementen. Doel is een betere constructie, betrouwbaar en minder onderhoudsintensief. De bedrijfszekerheid is onvoldoende. Daarnaast leert de laatste inspectie dat er op korte termijn voor een aantal onderdelen groot onderhoud c.q. revisie noodzakelijk is. Gezien de onbetrouwbaarheid, de jaarlijkse kosten en de aankomende kosten voor groot onderhoud is dit het moment om de klepkeringen te vervangen door een ander sluitmiddel. Op de 5 locaties dient de klepkering vervangen te worden door een schotbalkering. De constructie is gelijk aan de andere schotbalksystemen in Kampen. De schotbalkkeringen komen op de zelfde plaats als de huidige locaties van de klepkeringen. De bestaande constructie wordt zoveel mogelijk gehandhaafd en maakt onderdeel uit van de nieuwe constructie.

Het ontwerpprojectplan lag vanaf 24 mei 2019 gedurende een periode van zes weken op het waterschapskantoor (Dokter van Deenweg 186 te Zwolle) ter inzage en kon digitaal worden ingezien op de website van het project en via de links aan de linkerzijde van deze digitale bekendmaking. Hierop is géén zienswijze binnen gekomen.

Instellen van beroep

Het projectplan ligt vanaf 16 juli 2019 gedurende zes weken ter inzage op het kantoor (Dokter van Deenweg 186 in Zwolle) en kan ingezien worden via de bijlage op deze pagina. Belanghebbenden kunnen beroep instellen bij de rechtbank Noord-Nederland (Postbus 150, 9700 AD, Groningen) onder overlegging van een afschrift van dit projectplan.

Het is mogelijk digitaal beroep in te stellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet de indiener wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site staan de precieze voorwaarden.

Het beroepschrift moet voorzien zijn van:

 

  • 1.

    naam en adres van de indiener;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    omschrijving van het besluit waartegen beroep is ingesteld en zo mogelijk een afschrift van het besluit;

  • 4.

    de gronden van het beroep

 

Voorts dient het beroepschrift door de indiener te zijn ondertekend

 

Op de vaststelling van een projectplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbenden in het beroepschrift moeten aangeven welke beroepsgronden zij aanvoeren tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. Belanghebbenden wordt verzocht in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis-en herstelwet van toepassing is.

 

Het besluit treedt na deze bekendmaking in werking, ongeacht of er een beroepschrift wordt ingediend. Om het inwerkingtreden te schorsen kan degene die beroep indient gelijktijdig of na het indienen daarvan een verzoek om voorlopige voorziening doen bij de Voorzieningenrechter van de genoemde rechtbank. Daarbij moet een kopie van het beroepschrift worden overgelegd.

 

Beroep instellen en het doen van een verzoek om voorlopige voorziening kan digitaal bij genoemde rechtbank via bovenvermelde link. Voor het indienen van beroep en voor het doen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

 

Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs verweten kan worden dat hij geen zienswijze over het ontwerpbesluit heeft ingediend. 

Zwolle, 16 juli 2019

Naar boven