Inspraak ontwerpbesluit tot wijziging van de legger wateren 2019

Besluit van het college van dijkgraaf en heemraden

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland heeft op 25 juni 2019 besloten om circa 5.000 wijzigingen in de legger wateren in ontwerp vast te stellen en voor inspraak ter inzage te leggen. Daarbij is gelet op:

  • -

    artikel 5.1 van de Waterwet;

  • -

    artikel 78, lid 2 van de Waterschapswet;

  • -

    afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht en

  • -

    artikel 2, lid 1 van de Inspraakverordening Waterschap Rivierenland 2010;

     

Inleiding

Waterschap Rivierenland is onder andere verantwoordelijk voor het waterkwantiteitsbeheer van ongeveer 22.000 kilometer watergangen in een gebied van zo’n 2.000 vierkante kilometer. Om het beheer van dit water op adequate wijze te kunnen uitvoeren moet de belangrijkste informatie over deze wateren actueel en overzichtelijk in een legger (een register) worden vastgelegd. In de loop van de tijd kunnen wijzigingen worden aangebracht aan het watersysteem. Om de legger actueel te houden neemt het waterschap deze wijzigingen jaarlijks in de legger wateren op.

 

Legger wateren

De legger is een soort register waarin de waterstaatswerken (wateren, duikers, stuwen, bruggen enz.) zijn opgenomen die van overwegend belang zijn voor een goede doorstroming en berging van het oppervlaktewater. In de legger is van deze objecten vastgelegd:

 

  • 1.

    de ligging en de daarbij behorende beschermingszones;

  • 2.

    de afmetingen die minimaal in stand gehouden moeten worden;

  • 3.

    wie verplicht is om het onderhoud uit te voeren.

 

Het waterschap heeft beperkingen gesteld aan het gebruik van de waterstaatswerken en beschermingszones. De keur (een verordening) van het waterschap is hierop van toepassing. Daarom mogen bepaalde activiteiten niet uitgevoerd worden zonder toestemming van het waterschap. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van een gebouw binnen de beschermingszone van een sloot of het leggen van een duiker in een sloot. De legger wateren en de keur zorgen ervoor dat het waterschap de watergangen goed kan blijven beheren en onderhouden.

 

Wijzigen leggers wateren 2019

Aanleiding voor het waterschap om de legger wateren te actualiseren zijn diverse wijzigingen aan de waterstaatkundige infrastructuur. Dit betreffen o.a.:

  • 1.

    Realisatie werkzaamheden peilbesluit Alblasserwaard

Conform het peilbesluit Alblasserwaard en de partiele herzieningen van 2013 en 2015 zijn de gerealiseerde werken opgenomen in dit ontwerpbesluit.

 

  • 2.

    Uitvoering  project Actualiseren Legger Wateren fase 2

In het kader van dit meerjaren project wordt het, in de Legger Wateren vastgestelde, watersysteem gecontroleerd en getoetst. Aangetoonde omissies worden in de ontwerplegger opgenomen Dit jaar zijn dit met name de stroomgebieden van de Alblasserwaard en Culemborgerwaard.

 

  • 3.

    Reguliere leggerwijzigingen 2019

De reguliere leggerwijzigingen voor het watersysteem betreffen:

  • -

    gerealiseerde werken uitgevoerd conform verleende watervergunningen of meldingen, waaronder Park Lingezegen en de Waalsprong;

  • -

    gerealiseerde werken uitgevoerd in eigen beheer, waaronder aangelegde natuurvriendelijke oevers;

  • -

    gehonoreerde verzoeken om de status van een water te wijzigen of om een beschermingszone aan te passen;

  • -

    correcties in de vigerende legger.

     

Inzien wijzigingen

Het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger wateren 2019 en de bijlagen liggen vanaf dinsdag 9 juli tot en met maandag 19 augustus 2019 ter inzage op het kantoor van het waterschap, De Blomboogerd 1 in Tiel. Als u van plan bent het ontwerpbesluit en de bijbehorende ontwerp-leggerkaarten in te komen zien en u wenst uitleg te krijgen, maak dan een afspraak via het e-mailadres inzienleggerwateren@wsrl.nl

 

Het ontwerpbesluit is ook als bijlage bij dit Waterschapsblad opgenomen; u vindt deze in de linker kolom.

 

De wijzingen zijn in dezelfde periode ook in te zien op de website, https://www.wsrl.nl/common/beleid/keur-en-legger/wijzigingen-legger-wateren-2019.html

 

Om snel te kunnen beoordelen of een leggerwijziging voor u van belang is, vindt u daar een vergelijkingskaart waarop alle wijzigingslocaties staan. U kunt dus zien waar in het beheergebied van het waterschap de legger wordt gewijzigd, en de details van iedere wijziging.

 

Per wijziging wordt aangegeven:

  • 1.

    het wijzigingsnummer;

  • 2.

    de betrokken kadastrale percelen;

  • 3.

    de omschrijving van de wijziging en de eventueel gewijzigde onderhoudsplicht;

  • 4.

    de ligging van de voorgenomen (nieuwe) situatie.

     

Reageren

Tijdens de inzagetermijn kunnen belanghebbenden of inwoners mondeling, schriftelijk of digitaal reageren op het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger wateren 2019. Uw brief kunt u richten aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland, Postbus 599, 4000 AN Tiel.

 

Uw schriftelijke reactie moet tenminste bevatten:

  • 1.

    naam en adres;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    het wijzigingsnummer waarop u reageert;

  • 4.

    en een toelichting.

 

Voor uw mondelinge zienswijze kunt u terecht bij de heer Ton Sijnen, telefoon (0344) 64 92 41 of bij de heer Rogier Müller, telefoon (0344) 64 92 12.

 

Voor het indienen van een digitale zienswijze per e-formulier, zie: https://www.waterschaprivierenland.nl/common/regelen-en-aanvragen/zienswijze.html

 

Voor het digitaal indienen is een DigiD vereist. Reacties per e-mail kunnen wij niet in behandeling nemen.

 

Degenen die een zienswijze hebben ingediend, brengen wij op de hoogte van het genomen besluit en van de manier waarop de resultaten van de inspraak zijn verwerkt.

Naar boven