Ontwerp proces en uitgangspunten “Wijzer Onderhoud”

 

Bekendmaking

Inzagetermijn van 16 januari 2017 tot en met 27 februari 2017.

Het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas maakt bekend dat vanaf 16 januari 2017 zes weken ter inzage liggen de volgende, met elkaar samenhangende, ontwerpbesluiten:

 

Waterschap Aa en Maas maakt de komende tijd onder de noemer van “Wijzer Onderhoud” het onderhoud meer toekomstbestendig. Op deze wijze zorgt het waterschap voor een meer gelijkwaardige dienstverlening en dat alle waterlopen op een veilige manier kunnen worden onderhouden. “Wijzer Onderhoud” draagt ook bij aan het verbeteren van de (water)kwaliteit en aan kostenbeheersing.

“Wijzer Onderhoud” wordt geleidelijk en in goed overleg met de omgeving invulling geven. Per onderhoudsvak gaat het waterschap het gesprek aan met aangrenzende eigenaren en maakt daarbij afspraken over onder andere rijrichting, maaiselverwerking en obstakels in de beschermingszone. We sluiten hierbij zoveel mogelijk aan bij het planmatig groot onderhoud en de voorgenomen inrichtingsprojecten. We trekken hiervoor in totaal 14 jaar uit.

Ten behoeve van een zorgvuldige procesgang en om er voor te zorgen dat we gelijke situaties gelijk behandelen, wordt voor Wijzer Onderhoud een aantal procesmatige en inhoudelijke uitgangspunten gehanteerd.

 

Ontwerp algemene regel overgangsbepaling obstakels langs waterlopen

Obstakels in de beschermingszones vragen in het kader van “Wijzer Onderhoud” een weloverwogen aanpak. In de beschermingszones zijn namelijk duizenden obstakels aanwezig die niet voldoen aan de huidige regels van de Keur. Het betreft huizen, bedrijfsgebouwen, hekwerken, bomen en andere beplanting. Veel van deze obstakels dateren van voor de tijd dat de betreffende regels van kracht werden. Al deze oude obstakels alsnog laten verwijderen is niet uitvoerbaar. Het is ook niet nodig omdat een deel van de obstakels het onderhoud nauwelijks hindert. Alle oude obstakels laten staan is echter ook geen optie. Een flink aantal obstakels hinderen het uitvoeren van het onderhoud zodanig dat deze verplaatst/verwijderd dienen te worden.

 

Voor obstakels in de beschermingszones langs waterlopen wordt de volgende lijn gehanteerd:

Gebouwen van voor 2010 kunnen blijven staan

We rijden niet door tuinen, tenzij het uit oogpunt van veiligheid en kostenbeheersing niet anders kan

Obstakels die het onderhoud hinderen worden verwijderd/verplaatst (hierbij dient er minimaal 3 m werkruimte vrijgemaakt te worden)

Obstakels waar we geen last van hebben kunnen blijven staan

Deze lijn is vastgelegd in de overgangsbepaling obstakels langs waterlopen.

 

Inzage en meer informatie?

De bijbehorende ontwerpbesluiten kunt u downloaden aan de rechterzijde van de pagina.

 

Zienswijzen

Belanghebbenden kunnen gedurende de periode van terinzagelegging gemotiveerd hun zienswijze indienen bij het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas. De zienswijze moet tenminste bevatten uw naam en adres, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waar uw zienswijze

 

Wat gebeurt er met de zienswijzen?

Het dagelijks bestuur stelt een inspraaknota vast met alle ingediende zienswijzen en de reactie van het dagelijks bestuur hierop. Degene die een zienswijze heeft ingediend, krijgt een afschrift van de inspraaknota toegezonden. In de nota van zienswijzen worden géén persoonsgegevens vermeld.

 

Contact

Voor vragen over deze bekendmaking kunt u contact opnemen met de heer W. Egelmeers 073 – 615 6795

 

 

Naar boven