Bekendmaking projectplan 286481 Aanpassing en automatisering ST0000047

Inzagetermijn: van 12 december 2017 tot en met 22 januari 2018

Het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel, namens deze de programmaeigenaar Watersysteem heeft op 11 december 2017 het besluit betreffende 286481 Aanpassing en

automatisering ST0000047 vastgesteld.

Op dit projectplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit projectplan houdt onder meer het volgende in.

Naam: Someren, tussen Parallelweg en Ripsvelderweg, KD25 HO12, aanpassen en

automatiseren stuw ST0000047.

 

Waterschap De Dommel heeft als beheerder van het oppervlaktewater de taak om de functie van watergangen en daarin aanwezige kunstwerken in stand te houden. Dit doen we door de (bestaande) watergangen en kunstwerken zo effectief en efficiënt mogelijk te beheren, onderhouden en in te richten, zodat deze (gaan) voldoen aan de gestelde doelen.

 

In de gemeente Someren tussen Parallelweg en Ripsvelderweg, ligt watergang KD25 HO12. In deze watergang ligt stuw ST0000047. Deze stuw dient aangepast te worden zodat deze geautomatiseerd kan worden. Waterschap De Dommel is voornemens om ST0000047 aan te passen en te automatiseren.

 

Naar aanleiding van het Actieplan Leven-de-Dommel is het gebiedsproces rondom de Peelrijt gestart. Peelrijt is als eerste gebied gekozen omdat dit gebied in juni 2016 flink getroffen is door hevige neerslag. Hierna zijn er toezeggingen gedaan in het gebied dat we daar direct na besluitvorming in het algemeen bestuur aan de slag zouden gaan. Dat heeft geresulteerd in een intentieovereenkomst tussen de gemeente Someren, Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel en het gebied voor een langdurige samenwerking om te komen tot een klimaatbestendigere leefomgeving voor de gehele gemeente Someren (ondertekend op 30 mei jl.).

Voor de korte termijn zijn de volgende maatregelen aangedragen: Aanpassen en

automatiseren van 6 stuwen Door het automatiseren van deze stuwen in het gebied kunnen

de bovenstroomse waterpeilen beter gereguleerd worden. Als het waterpeil te hoog wordt,

gaan de automatische stuwen het stuwpeil aanpassen zodat zo lang mogelijk het

bovenstrooms waterpeil gehandhaafd kan worden. Door automatisering wordt het peilbeheer

beter. De neerslag neemt toe in hoeveelheden (frequentie en intensiteit) waardoor je niet meer de tijd hebt om overal handmatig tegelijk te sturen (ongeacht tijd van de dag of nacht). Een geautomatiseerd systeem kan integraal sturen en anticiperen op hoge neerslag of extreme droogte. Een geautomatiseerd systeem stuurt slimmer ter vermindering van overlast (nat of droog). Automatisering maakt het watersysteem meer mens- en plaats-onafhankelijk. Deze maatregel draagt positief bij aan Spoor 3 Slim sturen (maatregel 12: ‘Investeren in

automatisering van stuwen en plaatsen van LOP-/knijpstuwen/kantelstuwen’.) vanuit Actieplan Leven-de-Dommel.

 

Stuw 0047 is een schotbalkenstuw met een breedte van 1,05 meter. De stuw wordt vervangen door een kantelstuw die gemonteerd wordt in de bestaande betonnen constructie. Dit is de eenvoudigste en snelste uitvoeringswijze. De bestaande drempelhoogte van 24,28 m +NAP wordt verhoogd naar 24,38 m +NAP.

 

Inzage

De stukken die ter inzage liggen kunt u downloaden (linkerzijde pagina).

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit vanaf 12 december 2017 gedurende 6 weken bezwaar indienen bij:

Waterschap De DommelHet dagelijks bestuurt.a.v. secretariaat bezwarenPostbus 10.0015280 DA Boxtel.

Het bezwaarschrift moet voorzien zijn van:

-naam en adres van de indiener;

-de dagtekening;

-omschrijving van het besluit waartegen bezwaar is ingediend en zo mogelijk een afschrift van het besluit;

-gronden van het bezwaar.

Verder dient het bezwaarschrift door de indiener te zijn ondertekend.

Ook kan naast een bezwaarschrift een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechtbank worden ingediend.

Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Sector bestuursrecht van rechtbank Oost Brabant. Voor het treffen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal voorlopige voorziening instellen bij genoemde rechtbank via Het digitale loket Rechtspraak. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Contact

Voor vragen over deze bekendmaking kunt u contact opnemen met Anna Kramer, (0411) 618 618.

Naar boven