Algemene regel 'inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen' vastgesteld

Bekendmaking 'Algemene regel 22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen'.

Dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard, gelet op artikel 4.11 van de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard, hebben op 11 februari 2014 de Algemene regel 22 vastgesteld.

Een algemene regel vervangt de vergunningplicht voor bepaalde activiteiten of werken die in de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard zijn verboden. Met een algemene regel hoeft voor bepaalde zaken geen vergunning meer te worden aangevraagd. Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker tuinen op een kade in te richten. De tekst in het kader bevat een toelichting op de algemene regels. Deze tekst is afkomstig uit de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard.

De ontwerp Algemene regel 22 heeft van 15 november tot en met vrijdag 27 december 2013 ter inzage gelegen. In deze periode zijn enkele zienswijzen over de Algemene regel 22 naar voren gebracht.

'Algemene regel 22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in bijlage aangegeven waterkeringen' word gepubliceerd in het elektronische waterschapsblad en treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van deze bekendmaking.

Aan de Algemene regels behorend bij de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard wordt Algemene regel 22 toegevoegd. Algemene regel 22 komt te luiden:

Algemene regel 22

22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen

Een algemene regel vervangt de vergunningplicht voor bepaalde activiteiten of werken die in de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard zijn verboden. Met een algemene regel hoeft voor bepaalde zaken geen vergunning meer te worden aangevraagd. Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker tuinen op een kade in te richten. De tekst in het kader bevat een toelichting op de algemene regels. Deze tekst is afkomstig uit de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard.

Algemene regels volgens de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard

In principe zijn alle handelingen, werken, werkzaamheden en gedragingen die op de één of andere manier van invloed (kunnen) zijn op waterstaatwerken, volgens Waterwet en de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard, verboden. Onder bepaalde voorwaarden, zoals opgenomen in beleidsregels, kunnen voor specifieke activiteiten vergunningen van die verboden worden verleend. Een vergunningaanvraag doorloopt een daartoe ingerichte procedure, welke enkele weken in beslag neemt. Daarnaast zijn legeskosten verbonden aan het in behandeling nemen van een vergunningaanvraag.

Bepaalde, regelmatig voorkomende activiteiten hebben weinig invloed op de staat van wateren en/of waterkeringen in het beheergebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Om de administratieve lasten voor zowel het hoogheemraadschap als voor burgers/bedrijven te verminderen en om de regelgeving omtrent deze activiteiten in, op, onder en boven de waterstaatswerken te vereenvoudigen, zijn voor deze veel voorkomende, weinig risicovolle activiteiten algemene regels opgesteld, overeenkomstig artikel 4.11 van de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard.

Door het stellen van algemene regels zijn de betreffende activiteiten niet langer vergunningplichtig, maar kan wel een meldingsplicht worden opgelegd. Aan het behandelen van een melding zijn geen legeskosten verbonden. Indien bij een melding blijkt dat wordt afgeweken van de in de algemene regels gestelde voorwaarden, moeten de activiteiten alsnog conform de algemene regels worden uitgevoerd, of moet er een vergunningaanvraag worden ingediend. Wanneer sprake is van een werk waarbij zowel vergunningplichtige als meldingsplichtige activiteiten, zoals bedoeld in deze algemene regels, worden uitgevoerd, kan voor alle activiteiten gezamenlijk een vergunningaanvraag worden ingediend. De aanvraag wordt dan getoetst aan de beleidsregels behorend bij de keur.

 

Kader

Deze algemene regel is bedoeld voor het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen (zoals dijken en kades). Dit zijn waterkeringen waarbij de risico’s voor het achterland beperkt zijn. Voorbeelden zijn kades langs boezemwateren die slechts water aanvoeren, zoals de kades langs de Vaart van de polder Bleiswijk, kades bij enkele ondiepe polders en waterkeringen die geen direct waterkerende functie hebben, zoals de landscheidingen.

De algemene regel zorgt ervoor dat particuliere tuinen bij een dijk of kade op eenvoudige wijze kunnen worden ingericht zonder dat dat risico’s oplevert voor de veiligheid van de waterkering. Tuineigenaren hoeven voor de inrichting van de tuin geen watervergunning te vragen of een melding te doen. Als de tuinbezitter iets wil doen dat buiten de algemene regel valt, kan hij daarvoor een watervergunning aanvragen.

Voor de activiteiten en objecten die in een algemene regel staan, is het niet meer nodig om een vergunning aan te vragen. In de algemene regel worden onder het kopje toetsingscriteria en voorwaarden de activiteiten genoemd die bezitters van particuliere tuinen kunnen uitvoeren zonder extra toestemming van het waterschap.

Activiteiten of objecten die niet in de algemene regel staan, zijn niet per definitie verboden. Een deel van deze activiteiten kan, afhankelijk van de situatie, met een watervergunning alsnog plaatsvinden, zoals het hebben van bomen binnen tien meter vanaf het water.

Voor het inrichten en gebruiken van percelen als tuin binnen de (in de legger vastgelegde) zones van een kade, dijk of watergang zijn de volgende keurbepalingen van belang:

  • 1. In artikel 4.1. van de Keur zijn verboden opgenomen ten aanzien van het gebruik van waterstaatswerken en beschermingszones.

  • 2. Artikel 4.11 van de Keur geeft het bestuur van Schieland en de Krimpenerwaard de mogelijkheid om algemene regels op te stellen die een vrijstelling van de vergunningplicht kunnen inhouden.

Met andere woorden: In artikel 4.1 van de Keur staat dat voor alle activiteiten en werken op of binnen de (beschermings)zones van kades, dijken en watergangen een watervergunning nodig is. Dit artikel zorgt ervoor dat de functies van waterkeringen en watergangen voldoende worden verzekerd. De Keur biedt in artikel 4.11 de mogelijkheid om een algemene regel op te stellen waardoor de vergunningplicht voor bepaalde activiteiten en objecten in, op of in de buurt van een kade, dijk of watergang in een bepaald gebied vervalt.

Motivering van de algemene regel

Met deze algemene regel krijgen de bezitters van een tuin vooraf direct duidelijkheid over de mogelijkheden voor het inrichten van een tuin. De meeste activiteiten en objecten vallen onder de algemene regel. In de toelichting wordt hierop ingegaan.

Voor alle, in de bijlage aangegeven, waterkeringen wordt uitgegaan van de geldende leggers. In de leggers zijn de ligging, vorm, afmeting (het profiel) en constructie van de dijken en kades  beschreven. Het is daarbij van belang dat tijdens en na werkzaamheden, zoals het inrichten van een tuin, het profiel van de waterkering in stand blijft en de waterveiligheid verzekerd blijft.

Toetsingscriteria en voorwaarden

Deze algemene regel is van toepassing op de volgende activiteiten in particuliere tuinen:

  • -ophoging met klei tot maximaal 0,50 meter en niet hoger dan de kruin van de waterkering;

  • -grondbewerkingen voor tuinaanleg en –onderhoud;

  • -het leggen van kabels ten behoeve van tuinverlichting;

  • -het planten van lage struiken en beplanting (lager dan twee meter);

  • -het planten van hogere struiken op een afstand van minimaal vijf meter vanaf het water (de waterlijn):

  • -het planten van bomen op minimaal tien meter afstand vanaf het water (de waterlijn);

  • -het plaatsen van hekwerken en schuttingen;

  • -het plaatsen van niet gefundeerde opstallen;

  • -bemesten;

  • -het aanbrengen van verharding (met uitzondering van vlonders);

  • -het plaatsen van tuinmeubilair en bloempotten;

  • -het plaatsen van een beschoeiing op de doorgaande waterlijn.

Voor het inrichten en gebruiken van percelen als tuin in de kern- of beschermingszone van de in de bijlage (zie ook tekening nummer 5) genoemde waterkeringen is geen vergunning volgens artikel 4.1 van de Keur vereist, als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • 1.alle aangebrachte werken binnen een strook van vijf meter vanaf de waterlijn zijn zodanig geconstrueerd dat deze in het kader van het verrichten van onderhoudswerkzaamheden aan de waterkering kunnen worden verwijderd;

  • 2.voor het uitvoeren van periodiek onderhoud aan de waterkering verwijderen de eigenaren/gebruikers de (bouw)werken, objecten en beplantingen in de zone van vijf meter vanaf de waterlijn op eigen kosten binnen drie maanden na de eerste schriftelijke aankondiging van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard (zone A in tekening 4):

  • 3.de waterkering is vanaf het water zichtbaar en inspecteerbaar;

  • 4.planten en struiken met een maximale hoogte van twee meter zijn overal op de waterkering toegestaan, op voorwaarde dat het profiel van de kering voldoende zichtbaar blijft;

  • 5.struiken hoger dan twee meter zijn toegestaan op een afstand van minimaal vijf meter vanaf de doorgaande waterlijn, zoals op de bij deze algemene regel behorende tekening nummer 4 is aangegeven;

  • 6.bomen zijn toegestaan op een afstand van tenminste van tien meter vanaf de doorgaande waterlijn, zoals op de bij deze algemene regel behorende tekening nummer 4 is aangegeven;

  • 7.de beschoeiing volgt de bestaande waterlijn en is aan de achterzijde voorzien van anti-worteldoek;

  • 8.de beschoeiing is van een deugdelijke constructie zodat vervorming of overhelling wordt voorkomen;

  • 9.de beschoeiing wordt in goede staat onderhouden.

Begripsbepaling

De begrippen die zijn gedefinieerd in de Keur zijn ook van toepassing op de bepalingen in deze algemene regel.

Overgangsrecht

Vergunningen die zijn verleend voor de in deze algemene regel toegestane werkzaamheden, vervallen op het moment van inwerkingtreding van deze algemene regel van rechtswege.

I nformatie

Voor een toelichting op de algemene regel en advies over de inrichting van de tuin op of nabij een waterkering kunt u contact opnemen met het team Advies & Vergunningverlening van het hoogheemraadschap (tel. 010 45 37 300).

Als u werkzaamheden op of nabij de waterkering wilt uitvoeren die niet vallen onder deze algemene regel, kunt u hiervoor een vergunning aanvragen. Deze aanvraag wordt getoetst aan de overige regels van de Keur, waarbij met een vergunning maatwerk kan worden toegestaan.

Wilt u andere werkzaamheden uitvoeren of werken aanbrengen op een waterkering of  vlak langs, in of boven een watergang, dan hebt u ook te maken met de regels uit de Keur van het hoogheemraadschap. Om teleurstelling te voorkomen, kunt u hierover contact opnemen met het team Advies & Vergunningverlening van het hoogheemraadschap (tel. 010 45 37 300).

Toelichting

Algemeen

De algemene regel geldt voor de inrichting van een tuin op en nabij specifieke waterkeringen, dijken of kades met een laag risico (zie tekening 5). De tuin mag overal worden beplant en betegeld. Ook zijn bijvoorbeeld tuinhuisjes toegestaan, als deze gemakkelijk verplaatst of gedemonteerd kunnen worden. Er kunnen in de eerste vijf meter vanaf de waterlijn planten en struiken staan, die lager zijn dan twee meter. De bovenkant van de dijk of kade moet voldoende zichtbaar blijven voor het uitvoeren van inspecties.

Overal kunnen losse, dus niet ingemetselde tegels of bestrating worden gelegd.

Per voorwaarde

Hierna volgt per voorwaarde een toelichting:

  • 1. Als u iets in de zone van de kade plaatst of bouwt, moet dit gemakkelijk te verwijderen zijn. Gefundeerde schuren en tuinhuisjes zijn volgens de algemene regel niet toegestaan. Deze moeten voldoen aan het bouwbeleid van Schieland en de Krimpenerwaard. Woningen, garages en gefundeerde schuren zijn geen onderdeel van een tuinrichting. Voor dergelijke bebouwing is een watervergunning nodig.  

  • 2. Als u binnen de zone van vijf meter vanaf de waterlijn iets op de kade of dijk plaatst of bouwt, moet u dat op eigen kosten verwijderen zodra het hoogheemraadschap u dit (schriftelijk) vraagt.

  • 3. De strook van vijf meter vanaf het water moet zichtbaar en inspecteerbaar zijn, zodat de medewerkers van het hoogheemraadschap kunnen zien of de waterkering nog voldoet aan de juiste hoogte, vorm en ligging zoals beschreven in de legger.

  • 4. Planten en struiken tot een hoogte van twee meter zijn overal toegestaan, dus ook in de hierboven genoemde strook.

  • 5. Struiken die meer dan twee meter hoog zijn, mogen alleen worden geplant buiten de strook van vijf meter vanaf het water.

  • 6. Aanplant van nieuwe bomen is volgens deze algemene regel mogelijk, als deze bomen verder dan tien meter vanaf het water worden geplant. Dit om de stabiliteit en veiligheid van de waterkering zo veel mogelijk te borgen.

  • Voor bestaande bomen binnen tien meter vanaf het water kan het hoogheemraadschap u een watervergunning verlenen. De voorwaarde is dat de bomen levensvatbaar zijn, geen risico vormen voor de waterkering en niet in de weg staan voor onderhoudswerkzaamheden.

  • 7-9. Het aanbrengen van een beschoeiing op de doorgaande waterlijn is volgens deze algemene regel mogelijk. Van belang is dat de beschoeiing zodanig wordt aangebracht dat deze niet kan vervormen of overhellen en in goede staat wordt onderhouden.

 

Bijlage: Overzicht waterkeringen waarvoor deze algemene regel geldt (tekening nummer 5)

Het gaat hierbij om keringen zoals de kade langs de vaart polder Bleiswijk,

Zomerkaden gekanaliseerde Hollandsche IJssel en Landscheidingen zoals aangegeven op bijgevoegde kaart (tekening 5)

Tekening nr. 4 bij Algemene regel 22 

tekening4idaa43b89-a7b1-455a-96dd-62dde3304c35.jpg

Aief8c063b-a46a-41ac-a261-569b7ab9398b.jpg

  • -ophoging met klei van erosiebestendigheidsklasse 1 of 2 tot maximaal 0,50 meter en niet hoger dan de kruin van de waterkering;

  • -grondbewerkingen voor tuinaanleg en –onderhoud;

  • -het aanbrengen van gras (m.u.v. bamboe-achtigen);s

  • -het leggen van 12- of 24 volt kabels ten behoeve van tuinverlichting op maximaal 30 centimeter diepte;

  • -het planten van lage beplanting;

  • -het plaatsen van hekwerken en schuttingen in langs- en dwarsrichting op de waterkering, voor zover deze niet ingegraven zijn. De palen mogen wel worden ingegraven;

  • -het plaatsen van niet gefundeerde wegneembare opstallen zoals tuinhuisjes, kippenhokken etc.;

  • -bemesten;

  • -het aanbrengen van bestrating/verharding (m.u.v. vlonders); eventueel op een laag van maximaal 10 centimeter stelzand; 

  • -het aanbrengen van kleine losstaande objecten zoals tuinmeubilair en bloempotten;

  • -het aanbrengen van een beschoeiing op de doorgaande waterlijn.

Bifcf6f58a-48b8-49d9-822a-2bde3d9386a2.jpg

  • -Struiken, hagen en heesters hoger dan 2,00 meter

Ci2d4ca468-c288-4d23-b7a6-09c38d392250.jpg

  • -Bomen

Naar boven