Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 26 mei 2023, nr. WJZ/ 27081942, tot wijziging van de Regeling stimulering deelname Europees Defensiefonds in verband met enkele technische wijzigingen en het vaststellen van de subsidieplafonds voor 2023 en 2024

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling stimulering deelname Europees Defensiefonds wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid, tweede volzin, komt te luiden:

Indien de begindatum niet valt op een werkdag begint de periode op de eerstvolgende werkdag.

2. Het vierde lid, tweede en derde volzin, wordt vervangen door:

Indien de begindatum niet valt op een werkdag begint de periode op de eerstvolgende werkdag.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. Een subsidieaanvraag kan worden ingediend vanaf 09:00 uur op de in het tweede en vierde lid genoemde begindatum en is tijdig ingediend indien deze op de in het tweede en vierde lid genoemde sluitingsdatum voor 17:00 uur is ontvangen.

B

Artikel 8, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vijfde lid wordt ‘2021: € 2.750.000’ vervangen door ‘2023: € 5.950.000’ en ‘2022: € 4.500.000’ door ‘2024: € 5.000.000’.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 8. Indien blijkt dat het totale bedrag van de te verlenen subsidies voor acties als bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel a, in een bepaalde openstellingsperiode lager is dan het daarvoor vastgestelde subsidieplafond, wordt het overblijvende bedrag aan het subsidieplafond voor acties als bedoeld in artikel 2, aanhef en onderdeel b, toegevoegd.

C

Na artikel 15 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 15a.

Deze regeling vervalt met ingang van 29 november 2026, met dien verstande dat deze van toepassing blijft op subsidies die voor deze datum zijn verleend.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 26 mei 2023

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

1. Inleiding

Met deze wijzigingsregeling wordt de Regeling stimulering deelname Europees Defensiefonds (hierna: de regeling) gewijzigd. Het betreft de vaststelling van het subsidieplafond voor de jaren 2023 en 2024 en enkele technische wijzigingen. Met laatstgenoemde wordt onder andere getracht de dienstverlening tijdens het aanvragen te optimaliseren.

2. Inhoudelijke wijzigingen

2.1 Aanvang openstellingsperiode op een werkdag vanaf 9 uur

De openstelling van de regeling is gekoppeld aan de publicatie van de oproepen voor het Europees Defensiefonds. Deze methodiek wordt gehanteerd omdat de publicatie van de oproepen niet plaatsvindt op een vast moment in het jaar. Om te garanderen dat de Regeling een stimulerend effect heeft, kan de openstelling pas plaatsvinden nadat de oproepen inhoudelijk gepubliceerd zijn.

Als gevolg van deze methodiek is in jaar 2022 ondervonden dat de openstelling heeft plaatsgevonden in de nacht van zondag 31 juli 2022, waardoor er tijdens de openstelling van de regeling gelimiteerde ondersteuning is geweest voor het indienen van een aanvraag. In deze wijzigingsregeling is opgenomen dat de openstelling op de eerstvolgende werkdag zal plaatsvinden om de doelgroep te kunnen voorzien van voldoende ondersteuning bij het indienen van de aanvraag.

Om dezelfde reden is de regeling gewijzigd om de openstellingsperiode te laten beginnen om 9:00 uur in plaats van om 00:00 uur middernacht.

2.2 Gebruik budget voor ander luik

Het wordt mogelijk gemaakt om in geval van onderuitputting van het subsidieplafond van consultancysteun als bedoeld in artikel 2, onderdeel a, het overgebleven budget te gebruiken voor cofinanciering als bedoeld in artikel 2, onderdeel b. Dit om optimaal gebruik te maken van het beschikbare budget voor deelname aan het Europees Defensiefonds.

2.3. Openstelling 2023 en 2024

Het subsidieplafond van consultancysteun als bedoeld in artikel 2, onderdeel a, blijft ongewijzigd op € 250.000. Voor de cofinanciering als bedoeld in artikel 2, onderdeel b, wordt voor de openstelling van 2023 en 2024 het subsidieplafond op respectievelijk € 5.950.000 en € 5.000.000 vastgesteld.

2.4 Vervaldatum

Op grond van artikel 4.10, tweede lid, van de Comptabiliteitswet 2016 moet een subsidieregeling een vervaldatum bevatten waarop de regeling vervalt. Deze mag niet later zijn dan vijf jaar na inwerkingtreding van de regeling. Abusievelijk is verzuimd in de Regeling stimulering deelname Europees Defensiefonds een vervaldatum op te nemen. Met onderhavige wijzigingsregeling wordt een vervaldatum toegevoegd aan de regeling. Te zijner tijd zal bezien worden of het wenselijk is deze regeling te verlengen. De (mogelijke) ontwerpregeling inzake een dergelijke verlenging zal, overeenkomstig artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016, aan de Tweede Kamer worden overgelegd.

3. Staatssteun

Zowel de consultancysteun als de cofinanciering betreffen staatssteun en vallen binnen het kader van Verordening (EU) nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2014, L187). De maximale steunbedragen blijven beneden de aanmeldingssteunbedragen en maximale steunintensiteiten van dit steunkader. De consultancysteun komt ten goede aan kleine en middelgrote ondernemingen die actief zijn in de defensiesector. De cofinanciering is bestemd voor zowel kleine en middelgrote ondernemingen als voor grotere ondernemingen die actief zijn binnen de defensiesector. De kennisgeving en verslaglegging over deze regeling zal plaatsvinden overeenkomstig artikelen 10 en 11 van Verordening (EU) nr. 651/2014.

4. Regeldruk

De wijziging van de Regeling stimulering deelname Europees Defensiefonds leidt niet tot wijziging van informatieverplichtingen en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van deze regeling.

5. Inwerkingtreding

De onderhavige regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven