Kennisgeving concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau Net op Zee Nederwiek 3, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 2 juni 2023 tot en met donderdag 13 juli 2023 is de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau van Net op zee Nederwiek 3 in te zien.

In deze notitie staat welke tracé-alternatieven van de kabelverbinding in de volgende fase onderzocht gaan worden en hoe dat gebeurt. Iedereen kan op de concept notitie reageren door het indienen van een zienswijze binnen de bovengenoemde periode.

Waarom is dit project nodig?

Nederland stapt over op groene energie. Om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen worden extra windparken op zee gebouwd. De windenergie uit deze windparken moet aan land worden gebracht. In de Verkenning aanlanding wind op zee 2030 (VAWOZ 2030) is onderzocht wat kansrijke opties zijn voor extra aansluitingen van windparken op zee op het landelijke hoogspanningsnet t/m 2030. Meer informatie hierover is te vinden op www.rvo.nl/vawoz. Uit deze verkenning bleek onder meer dat een verbinding vanuit windenergiegebied Nederwiek naar Geertruidenberg kansrijk is. Daarna is ook Moerdijk als mogelijke aansluitlocatie toegevoegd.

Wat gaat er gebeuren?

Het project bestaat uit meerdere onderdelen: de realisatie van een ondergrondse hoogspanningsverbinding (kabel) van windenergiegebied Nederwiek naar Moerdijk of Geertruidenberg, een converterstation op zee en één op land en de aansluiting op het landelijk hoogspanningsnet. In figuur 1 ziet u de tracé-alternatieven die op dit moment in beeld zijn om nader te onderzoeken. Meer uitleg over het project vindt u op www.rvo.nl/nederwiek3 en www.netopzee.eu.

Figuur 1

Figuur 1

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming voor dit project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het tracé wordt vastgelegd in een projectbesluit (een ruimtelijk besluit van het Rijk, vergelijkbaar met een bestemmingsplan). De Minister voor Klimaat en Energie en de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stellen dit projectbesluit vast. Het projectbesluit en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure, die de Minister voor Klimaat en Energie coördineert. De milieueffecten van het project worden weergegeven in een milieueffectrapport (MER) dat tegelijkertijd in te zien is.

Samenhang met andere projecten

Uitgangspunt voor Net op zee Nederwiek 3 is een tracé op zee dat parallel loopt aan het beoogde tracé voor Net op zee Nederwiek 1 en 2. Op land worden routes door de binnenwateren en over land onderzocht, vier alternatieven in totaal.

Eén van deze vier tracéalternatieven loopt door een strook die al in 2012 door het Rijk is gereserveerd voor toekomstige buisleidingen voor ondergronds transport van gevaarlijke stoffen. Dit is destijds vastgelegd in de Structuurvisie Buisleidingen. Het project Delta Rhine Corridor wil ook gebruik maken van deze gereserveerde ruimte voor de aanleg van een bundel buisleidingen. TenneT en EZK onderzoeken of inpassing van een ondergrondse gelijkstroomverbinding mogelijk is in of eventueel naast de bundel buisleidingen van de Delta Rhine Corridor.

In de onderzoeken voor Net op zee Nederwiek 3 worden ook de mogelijkheden voor verbindingen van netten op zee ná 2031 richting Moerdijk en Geertruidenberg meegenomen. Zo hoeven bepaalde onderzoeken niet meerdere keren uitgevoerd te worden, voorkomen we dat de omgeving te vaak wordt benaderd en zorgen we voor een integrale aanpak. Als er een extra verbinding naar Moerdijk mogelijk is na 2031 of indien de route naar Geertruidenberg niet wordt benut vanuit Nederwiek 3, maar wel kansrijk is, kunnen deze worden opgenomen in het Programma Verbindingen Aanlanding Wind op Zee (VAWOZ) 2031–2040. Dit programma onderzoekt hoe de energie vanaf windparken op zee in de periode 2031–2040 het beste aan land kan worden gebracht en aangesloten op het landelijk hoogspanningsnet of waterstofnetwerk. In het voorjaar van 2025 besluit de Minister voor Klimaat en Energie, namens het kabinet, welke kansrijke alternatieven verder uitgewerkt worden in ruimtelijke procedures die volgen op Programma VAWOZ.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau van 2 juni 2023 tot en met 13 juli 2023 inzien op www.rvo.nl/nederwiek3. Op papier kunt u de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau in dezelfde periode tussen 9.00–17.00 uur bekijken bij:

  • Gemeentehuis Moerdijk, Pastoor van Kessellaan 15 in Zevenbergen

Informatiebijeenkomsten

U bent welkom bij de informatiebijeenkomsten die het Ministerie van EZK samen met TenneT organiseert. Die bijeenkomsten zijn van 19.00 uur tot 21.00 uur en vinden plaats in:

  • 12 juni Dorpshuis Streona, Stockholmplein 6, 3291 TP Strijen

  • 13 juni ’t Dijckhuis, Dijckpotingen 10, 3237 AK Vierpolders

  • 14 juni Hotel de Korenbeurs, Kerkstraat 13, 4921 BA Made

  • 19 juni Hotel de Borgh, IJshof 1, 4761 BE Zevenbergen

  • 21 juni Boelaars Zalencentrum, Keizersdijk 48, 4941 GG Raamsdonksveer

  • 22 juni De Staver, Olympiaweg 32, 3245 DL Sommelsdijk

Vooraf aanmelden is niet nodig. Er zijn medewerkers van TenneT en het Ministerie van EZK aanwezig aan wie u vragen kunt stellen. Ook zullen bij verschillende avonden andere nationale energieprojecten, zoals Hoogspanningsverbinding Geertruidenberg-Krimpen/Crayestein, Delta Rhine Corridor, Programma VAWOZ, Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland of Hoogspanningsverbinding Zuid-West 380 kV Oost aanwezig zijn met informatie en om vragen te beantwoorden.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen kan een zienswijze indienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de concept NRD. We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van de notitie u reageert en uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt een zienswijze indienen van 2 juni 2023 tot en met donderdag 13 juli 2023. Dat kan op vier manieren.

  • Digitaal via www.rvo.nl/nederwiek3

  • Telefonisch op 070 379 89 79.

  • Mondeling op de informatiebijeenkomsten

  • Per post

  • Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Net op zee Nederwiek 3

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft aangeleverd. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig. U vindt meer informatie over het privacy beleid op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Nederwiek 3 en alle bijbehorende stukken vindt u op www.rvo.nl/nederwiek3. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven