Kennisgeving voornemen en participatie Delta Rhine Corridor, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Delta Rhine Corridor (DRC) partners zijn van plan om een bundel van zes buisleidingen voor ondergronds transport aan te leggen. Gasunie treedt namens de DRC partners op als initiatiefnemer voor wat betreft de RCR procedure. In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren.

Wat houdt het project in?

Dit project gaat vooralsnog om de aanleg van een bundel van zes buisleidingen voor het ondergrondse transport van waterstof, aardgas, CO2, ammoniak, LPG, propeen en meerdere ondergrondse gelijkstroomverbindingen (kabels). De buisleidingenbundel loopt tussen Rotterdam, Geleen en een aftakking naar de Duitse grens.

Wat doet het ministerie?

Voor dit project is de rijkscoördinatieregeling (RCR) van toepassing. Dit betekent dat de Minister voor Klimaat en Energie de besluitvorming coördineert en samen met de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) uiteindelijk bepaalt waar de ondergrondse buisleidingen worden aangelegd. Op 1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking, waar de RCR-procedure in is opgenomen. Daarom wordt voor dit project vanaf de start gewerkt volgens de eisen van de nieuwe Omgevingswet.

Waarom is dit project nodig?

Het kabinet ziet een aantal uitdagingen op het gebied van klimaat, economie, leveringszekerheid en energieonafhankelijkheid en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Ondergrondse buisleidingen en gelijkstroomverbindingen (kabels) in Nederland en tussen Nederland en Duitsland kunnen bijdragen aan de oplossing.

Samenhang met andere projecten

Tegelijk met dit project zijn er nog een aantal andere RCR projecten actief in Zuid-Holland en West-Brabant. Het gaat hierbij om; Net op zee Nederwiek 3, waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland, hoogspanningsverbinding 380 kV Geertruidenberg-Krimpen aan den IJssel of Crayestein en hoogspanningsverbinding Zuid-West 380 kV Oost. Een aantal van deze projecten zullen zich presenteren op de hieronder genoemde informatiebijeenkomsten.

Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk

Het project raakt de belangen van veel partijen zoals burgers, landeigenaren en -gebruikers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Het Ministerie van EZK en Gasunie vinden het daarom belangrijk dat al deze partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken bij het project. In het voornemen en voorstel voor participatie staat beschreven hoe de verschillende partijen worden betrokken in verschillende fasen van het project. Dit participatieplan krijgt een update bij belangrijke momenten in het project.

Informatiebijeenkomsten

U bent welkom bij de informatiebijeenkomsten die het Ministerie van EZK samen met Gasunie organiseert. De informatiebijeenkomsten vinden plaats op:

  • Dinsdag 6 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in het Fortuna Stadion te Sittard;

  • Woensdag 7 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in Cultureel Centrum de Beuk te Posterholt;

  • Donderdag 8 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in Harmoniezaal Tegelen te Tegelen;

  • Maandag 12 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in Dorpshuis Streona te Strijen;

  • Dinsdag 13 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in ’t Dijckhuis te Brielle;

  • Woensdag 14 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in Fletcher Hotel de Korenbeurs te Made;

  • Maandag 19 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in Hotel De Borgh te Zevenbergen;

  • Dinsdag 20 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in De Dorpshuizen te Beek en Donk;

  • Donderdag 22 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in ‘t Plein te Udenhout.

Op de informatiebijeenkomst vindt u informatie over het project en over de procedure. Ook kunt u uw vragen stellen aan medewerkers van Gasunie en het Ministerie van EZK. Voorafgaand aan deze informatiebijeenkomsten wordt er op 2 juni 2023 een digitale talkshow georganiseerd om nadere toelichting te geven op het plan.

Wilt u reageren?

U kunt van vrijdag 26 mei 2023 tot en met donderdag 6 juli 2023 reageren op het voornemen en het voorstel voor participatie. In deze periode kunt u deze documenten bekijken op www.rvo.nl/d-r-c.

Hulp nodig?

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Niet iedereen is even handig met computers. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid. Deze informatiepunten vindt u in de bibliotheken. U kunt er makkelijk binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld voor het op de computer bekijken van documenten die bij dit project horen. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.

U kunt op drie manieren reageren.

  • Digitaal: Via de website www.rvo.nl/d-r-c

  • Telefonisch: Op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur via telefoonnummer 070 379 89 79

  • Per post: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Delta Rhine Corridor, Postbus 111, 9200 AC Drachten. Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan sturen wij u per brief een ontvangstbevestiging.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie wordt betrokken bij het opstellen van de zogenoemde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (c-NRD). In de c-NRD staat welke tracé-alternatief of tracé-alternatieven in de volgende fase van het project worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt gedaan. De c-NRD zal naar verwachting in het laatste kwartaal van 2023 ter inzage liggen. Uw reactie op het voorstel voor participatie wordt gebruikt om het participatieproces verder uit te werken.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Delta Rhine Corridor en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/d-r-c en www.gasunie.nl/deltarhinecorridor.

Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79. Of stel uw vragen tijdens de informatiebijeenkomsten.

Naar boven