Kennisgeving concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau Hoogspanningsverbinding 380 kV Geertruidenberg – Krimpen aan den IJssel of Crayestein, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 26 mei 2023 tot en met donderdag 6 juli 2023 ligt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage voor het project Hoogspanningsverbinding 380 kV Geertruidenberg – Krimpen aan den IJssel of Crayestein. In deze notitie staan de kaders voor het op te stellen milieueffectrapport voor het bovengenoemde project.

Iedereen kan op de notitie reageren door het indienen van een zienswijze binnen de bovengenoemde periode.

Wat gaat er gebeuren?

Het project betreft de aanleg van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen de hoogspanningsstations Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of tussen Geertruidenberg en Crayestein (Dordrecht). De nieuwe hoogspanningsverbinding is een bovengrondse verbinding die de bestaande hoogspanningsstations met elkaar verbindt. Hiervoor moeten de stations worden aangepast en waar nodig uitgebreid. Om te bepalen wat het meest geschikte tracé is om deze verbinding aan te leggen, verkennen TenneT en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat tien mogelijke routes. De milieueffecten van deze routes worden onderzocht en vergeleken. In de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau worden de routes en de onderzoeken naar de milieueffecten beschreven. De resultaten van deze onderzoeken worden beschreven in het milieueffectrapport (MER) en de Integrale Effectenanalyse (IEA). Het streven is om in 2025, mede op basis van het MER en de IEA, een voorkeursalternatief vast te stellen. Na 2027 wordt de nieuwe verbinding gebouwd.

Waarom is dit project nodig?

De energietransitie is in volle gang. Deze transitie vraagt om aanpassing van ons elektriciteitsnetwerk, want er is een sterk groeiende vraag naar elektriciteit ontstaan en toenemende productie uit zon en wind. In 2030 dreigt er op de bestaande hoogspanningsverbinding tussen Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel een knelpunt te ontstaan. Die verbinding heeft dan de maximale capaciteit bereikt en kan niet verder opgewaardeerd worden. Daarom is het nodig om een nieuwe hoogspanningsverbinding te bouwen tussen de hoogspanningsstations in Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of Crayestein.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming voor dit project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de locatie van de nieuwe verbinding wordt vastgelegd in een rijksinpassingsplan. Na invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 wordt het rijksinpassingsplan vervangen door het projectbesluit. De Minister voor Klimaat en Energie en de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) stellen dit projectbesluit vast. Het projectbesluit en de vergunningen die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure en worden gelijktijdig ter inzage gelegd. De milieueffecten van het project worden weergegeven in een MER dat tegelijkertijd ter inzage gaat. Voor dit project wordt vanaf de start gewerkt volgens de nieuwe Omgevingswet.

Wat is een milieueffectrapport?

Een milieueffectrapport (MER) brengt de milieueffecten van een activiteit of project in beeld, zoals de effecten op de leefomgevingskwaliteit, gezondheid, landschap, natuur, bodem en water. Zo kan kennis over deze effecten een volwaardige rol spelen bij de besluitvorming. Naast milieueffecten onderzoeken we de routes ook in een breder kader. Dit gaat onder andere over technische complexiteit, ruimtelijke belemmeringen, kosten en veiligheid. Samen met de resultaten uit het MER, worden deze aspecten opgenomen in de IEA. Zo ontstaat een overzicht van alle belangrijke en onderscheidende informatie over de verschillende routes.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau van 26 mei tot en met 6 juli inzien op www.rvo.nl/hoogspanningsverbinding-g-k-c.

Informatiebijeenkomsten

U bent welkom op de volgende informatiebijeenkomsten om meer te weten te komen over het project. Die bijeenkomsten vinden plaats op:

  • 5 juni in Ridderkerk: Van der Valk hotel Ridderkerk

  • 6 juni in Lekkerkerk: Dorpshuis Lekkerkerk

  • 8 juni in Bleskensgraaf: Zalencentrum de Spil

  • 12 juni in Strijen: Dorpshuis Streona

  • 13 juni in Sleeuwijk: Dorpshuis de Bolderik

  • 14 juni in Made: Fletcher Hotel de Korenbeurs

  • 15 juni in Dordrecht: Crayestein Golf

  • 19 juni in Zevenbergen: Hotel de Borgh

  • 21 juni in Raamsdonksveer: Boelaars Zalencentrum

Vooraf aanmelden is niet nodig. De bijeenkomsten zijn tussen 19:00 en 21:00 uur. Er zijn medewerkers van TenneT en het Ministerie van EZK aanwezig aan wie u vragen kunt stellen over het project en de procedure.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau. U kunt een zienswijze indienen van 26 mei 2023 tot en met donderdag 6 juli 2023. Dat kan op drie manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via www.rvo.nl/hoogspanningsverbinding-g-k-c. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Hoogspanningsverbinding 380 kV g-k-c

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen is er tijdens de inloopbijeenkomsten een notulist aanwezig. Ook kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten op 070 379 89 79.

Na het indienen van een zienswijze ontvangt u hiervan een ontvangstbevestiging. Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft aangeleverd. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig. U vindt meer informatie over het privacy beleid op www.bureau-energieprojecten.nl.

Hulp nodig?

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid in bibliotheken. U kunt er binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld om de documenten die bij dit project horen op de computer te bekijken. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.

Wat gebeurt er hierna?

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt ook aan verschillende andere betrokkenen voorgelegd, zoals gemeenten en provincies. Daarnaast brengt de Commissie voor de milieueffectrapportage een advies uit. Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden verzameld en verwerkt in de definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Op basis van die notitie wordt het milieueffectrapport opgesteld. Dit milieueffectrapport vormt de onderbouwing voor het inpassingsplan. Het milieueffectrapport komt, samen met het ontwerp van het inpassingsplan en de daarmee samenhangende besluiten, ter inzage te liggen. In een latere fase kunt u daar ook weer op reageren.

Wilt u meer weten?

Meer procedurele informatie over Hoogspanningsverbinding 380 kV Geertruidenberg – Krimpen aan den IJssel of Crayestein en alle bijbehorende stukken vindt u op www.rvo.nl/hoogspanningsverbinding-g-k-c. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Inhoudelijke informatie over het project en contactgegevens van de omgevingsmanagers zijn te vinden op de projectpagina van TenneT: www.tennet.eu/nl/projecten/geertruidenberg-krimpen-aan-den-ijssel-crayestein.

Naar boven