Waterstofnetwerk Noord-Nederland Noord, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Kennisgeving voornemen en participatie

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Hynetwork Services b.v. (HNS) zijn van plan om een netwerk van hogedrukwaterstofleidingen te ontwikkelen. In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren. U kunt vanaf vrijdag 9 december 2022 tot en met donderdag 19 januari 2023 reageren op het voornemen en het voorstel voor participatie.

Wat houdt het project in?

Het waterstofnetwerk Noord-Nederland Noord is onderdeel van het landelijk netwerk van hogedrukwaterstofleidingen dat HNS ontwikkelt. Dit is een ondergronds netwerk van buisleidingen dat de vijf grote industriegebieden in Nederland met elkaar, met de waterstofopslag en met het buitenland verbindt. Het project zal bestaan uit bestaande en nieuwe buisleidingen. Deze infrastructuur kan in de toekomst worden uitgebreid voor nieuwe waterstof-producenten en -afnemers. Ook zal er rekening worden gehouden met andere regionale ontwikkelingen.

Wat doet het ministerie?

Voor het hele waterstofnetwerk Nederland is de rijkscoördinatieregeling (RCR) van toepassing. Deze regeling ziet erop toe dat procedures worden afgestemd en alle infrastructuur ruimtelijk zorgvuldig wordt ingepast. Dit wordt uiteindelijk vastgelegd in een Rijksinpassingsplan. Het Ministerie van EZK is aangewezen als het coördinerend bevoegd gezag in het Besluit Toepassing van de Rijkscoördinatieregeling op de landelijke infrastructuur voor het transport van waterstof. Dit betekent dat de Minister voor Klimaat en Energie de besluitvorming coördineert en samen met de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) uiteindelijk bepaalt waar het waterstofnetwerk komt. Naar verwachting treedt 1 juli 2023 de nieuwe Omgevingswet in werking, waar de RCR-procedure in opgenomen wordt. Daarom wordt voor dit project vanaf de start gewerkt volgens de eisen van de nieuwe Omgevingswet.

Waarom is dit project nodig?

In het duurzame energiesysteem van de toekomst speelt CO2-vrije waterstof een onmisbare rol. De industrie zet daarom in op CO2-vrije waterstof en ook het kabinet erkent met de Kabinetsvisie Waterstof de noodzaak om vroegtijdig in te zetten op infrastructuur die waterstof in heel Nederland beschikbaar maakt. Een robuust waterstofnetwerk is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van de waterstofeconomie en daarmee de verduurzaming van Nederland.

Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk

Het project raakt de belangen van veel partijen zoals burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Het Ministerie van EZK en HNS vinden het daarom belangrijk dat al deze partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken over het project. In het voornemen en voorstel voor participatie staat beschreven hoe de verschillende partijen worden betrokken in verschillende fasen van het project. Het participatieplan wordt uitgewerkt na de terinzagelegging van het voorstel voor participatie en geactualiseerd bij belangrijke momenten in het project.

Informatiebijeenkomsten

U bent welkom bij de informatiebijeenkomsten met vrije inloop die het Ministerie van EZK samen met HNS organiseert. Hier vindt u informatie over het project en de procedure. Ook kunt u uw vragen stellen aan medewerkers van HNS en het Ministerie van EZK. De bijeenkomsten vinden plaats op:

  • Dinsdag 13 december 2022 van 18.30 uur tot 20.30 uur in Hotel Ekamper (Radsweg 12, 9983 RC Roodeschool)

  • Woensdag 14 december 2022 van 18.30 uur tot 20.30 uur in Multifunctioneel Centrum (Oudeweg 70, 9628 CG Siddeburen)

  • Dinsdag 10 januari 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in buurthuis Westerdraai (Lisstraat 16, 9903 BD Appingedam)

  • Woensdag 11 januari 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in cultuurcentrum vanBeresteyn (Museumplein 5a, 9641 AD Veendam)

De informatiebijeenkomst op dinsdag 13 december 2022 betreft een gecombineerde bijeenkomst met een ander lokaal project; EemsEnergyTerminal (EET). Dit betreft een ander energieproject dat onder de RCR valt.

Wilt u reageren?

U kunt van vrijdag 9 december 2022 tot en met donderdag 19 januari 2023 reageren op het voornemen en het participatieplan. In deze periode kunt u deze documenten bekijken op www.rvo.nl/waterstofnetwerk-nnn. Op papier kunt u de documenten tijdens openingstijden en op afspraak bekijken bij een van de onderstaande gemeenten;

  • Gemeente Het Hogeland, Hoofdstraat W 70, Winsum

  • Gemeente Eemsdelta, Wilhelminaweg, 14 9901 CM Appingedam

  • Gemeente Midden-Groningen, Huis van Cultuur en Bestuur, Gorecht-Oost 157 9603 AE Hoogezand

  • Gemeente Veendam, Raadhuisplein 5, 9641 AW Veendam

  • Gemeente Oldambt, Johan Modastraat 6, 9671 CD Winschoten

  • Gemeente Stadskanaal, Raadhuisplein 1, 9501 SZ Stadskanaal

U kunt op drie manieren reageren.

  • Digitaal: via www.rvo.nl/waterstofnetwerk-nnn

  • Telefonisch op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur via telefoonnummer 070 379 89 79.

  • Per post: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Waterstofnetwerk Noord-Nederland Noord, Postbus 111, 9200 AC Drachten. Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan sturen wij u per brief een ontvangstbevestiging.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie wordt betrokken bij het opstellen van de zogenoemde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (c-NRD). In de c-NRD staat welke tracé-alternatief of tracé-alternatieven in de volgende fase van het project worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt gedaan. De c-NRD zal naar verwachting medio 2023 ter inzage liggen. Uw reactie op het voorstel voor participatie wordt gebruikt om het participatieproces verder uit te werken.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het waterstofnetwerk Noord-Nederland Noord en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/waterstofnetwerk-nnn en www.hynetwork.nl/noord-nederland. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79. Of stel uw vragen tijdens een van de informatiebijeenkomsten.

Naar boven