Beleidsregel CAK bestuurlijke boete onverzekerden Zorgverzekeringswet 2022

Het CAK,

gelet op de artikelen 9b en 9c van de Zorgverzekeringswet en de artikelen 4:86 en 4:87 van de Algemene wet bestuursrecht;

besluit om de volgende beleidsregels vast te stellen:

Artikel 1 Invordering ex. artikel 9b en 9c

  • 1. Het CAK geeft de verzekeringsplichtige een termijn van zes weken zoals bedoeld in artikel 4:87 van de Algemene wet bestuursrecht om de aan hem op grond van artikel 9b en 9c van de Zorgverzekeringswet opgelegde bestuurlijke boete te betalen.

  • 2. In afwijking van het eerste lid kan het CAK met de verzekeringsplichtige een betalingsregeling treffen overeenkomstig het bepaalde in de Beleidsregel betalingsregelingen Rijk.

  • 3. Indien geen toepassing is gegeven aan het tweede lid en de verzekeringsplichtige de boete niet binnen de gestelde termijn betaalt, maant het CAK de verzekeringsplichtige éénmaal aan om binnen twee weken de boete te betalen. Vindt geen nakoming plaats dan gaat het CAK onverkort over tot de invordering van het gehele openstaande bedrag.

Artikel 2. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Beleidsregel CAK bestuurlijke boete onverzekerden Zorgverzekeringswet 2022

Artikel 3. Inwerkingtreding en publicatie

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 december 2022

Deze beleidsregel wordt in de Staatscourant geplaatst.

Den Haag, 1 november 2022

Voorzitter van het CAK, J.H. Ouwehand

TOELICHTING

Per 1 december 2022 treedt de Beleidsregel betalingsregelingen Rijk in werking. Dit betekent dat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in het kader van de inning van de bestuurlijke boete onverzekerden betalingsregelingen zal aanbieden conform de voornoemde beleidsregel. Het CAK sluit hierbij aan en hiermee vervalt de noodzaak om in de ‘Beleidsregel CAK bestuurlijke boete onverzekerden Zorgverzekeringswet’ inhoudelijke regels op te nemen omtrent betalingsregelingen. Artikel 1 wordt daarom overeenkomstig aangepast.

Voorzitter van het CAK, J.H. Ouwehand

Naar boven