Kennisgeving Definitief vaststellingsbesluit gaswinning Groningenveld 2022–2023, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 30 september tot en met vrijdag 11 november 2022 ligt het vaststellingsbesluit voor de gaswinning uit het Groningenveld in gasjaar 2022–2023 ter inzage. Belanghebbenden kunnen beroep instellen tegen dit vaststellingsbesluit.

Kabinet: naar einde gaswinning in Groningen

In Groningen vinden door de jarenlange gaswinning aardbevingen plaats. Het kabinet heeft in 2018 besloten om de gaswinning zo snel als mogelijk te beëindigen. In gasjaar 2022–2023 is het Groningenveld alleen nog nodig als reservemiddel voor bijvoorbeeld een zeer strenge winter of bij storingen in het gassysteem. Alle huidige productielocaties blijven in de winter gebruiksklaar door op een minimaal niveau te produceren. Het kabinet kiest er vanwege onzekerheden op de internationale gasmarkt en onzekerheden bij de ingebruikname van de nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek nog niet voor om bij de start van het gasjaar enkele winningslocaties te sluiten. Met dit vaststellingsbesluit mag NAM in het gasjaar 2022–2023 2,8 miljard kubieke meter Gronings gas winnen. Het kabinet wil het Groningenveld in 2023 of uiterlijk 2024 definitief sluiten.

De inzet van het Groningenveld wordt jaarlijks met een vaststellingsbesluit bepaald. In dit besluit stelt de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de operationele strategie vast. Hierin staat onder meer aangegeven wat de hoogte van de winning is en de wijze waarop het gas gewonnen wordt. De benodigde hoeveelheid Gronings gas is de sluitpost van de totale vraag naar gas met een lage verbrandingswaarde (laagcalorisch gas). Er mag niet meer of minder worden gewonnen dan voor de leveringszekerheid nodig is.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op grond van artikel 52d, zevende lid van de Mijnbouwwet en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht doorloopt de Staatssecretaris van EZK voor dit besluit de uniforme openbare voorbereidingsprocedure. Het ontwerpvaststellingsbesluit heeft van zaterdag 25 juni tot en met vrijdag 5 augustus 2022 ter inzage gelegen. Bij de vaststelling van het definitieve besluit is rekening gehouden met de ingebrachte zienswijzen.

Waar kunt u de documenten inzien?

U kunt het vaststellingsbesluit en de onderliggende documenten digitaal inzien op www.rvo.nl/gaswinning-groningen. Het vaststellingsbesluit en de andere documenten kunt u ook van vrijdag 30 september tot en met vrijdag 11 november 2022 inzien op beeldscherm of papier. Dit kan tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

gemeente Eemsdelta / gemeentehuis Johan van den Kornputplein 10, Delfzijl T 14 05 96

gemeente Eemsdelta / gemeentehuis Molenweg 12, Loppersum T 14 05 96

gemeente Midden-Groningen Gorecht-Oost 157, Hoogezand T (0598) 37 37 37

Provincie Groningen / provinciehuis Sint Jansstraat 4, Groningen T (050) 316 44 31

Provincie Drenthe / provinciehuis Westerbrink 1, Assen T (0592) 36 55 55

U kunt het beste bellen met een van de locaties als u wilt weten wat de openingstijden zijn.

Meer informatie over de gaswinning in Groningen en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/gaswinning-groningen. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Bent u het niet eens met het besluit?

U kunt de Raad van State van zaterdag 1 oktober tot en met vrijdag 11 november 2022 laten weten dat u het niet eens bent met het besluit. Dit heet in beroep gaan. U kunt in beroep gaan als het besluit tegen uw belangen ingaat of als u heeft gereageerd op het ontwerp van het besluit. Actuele informatie over in beroep gaan vindt u op: www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak.

U kunt op twee manieren in beroep gaan:

Post: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 200192500

EA Den Haag.

Digitaal: via de website: https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

We stellen het op prijs als u een kopie van het beroepschrift stuurt aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Het beroepschrift moet tenminste de volgende onderdelen bevatten.

Omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat.

Naam en adres van indiener.

Handtekening en datum van ondertekening.

De redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Meer informatie kunt u vinden op www.rijksoverheid.nl/gaswinninggroningen

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, september 2022

Naar boven