Kennisgeving terinzagelegging inpassingsplan Zuid-West 380 kV Oost, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 2 september tot en met vrijdag 14 oktober 2022 ligt het definitieve inpassingsplan ter inzage voor het project Zuid-West 380 kV Oost. U kunt in beroep gaan als de besluiten tegen uw belangen ingaan of als u heeft gereageerd op het ontwerp inpassingsplan.

Het project

Het project Zuid-West 380 kV Oost is de nieuw te realiseren 380 kV hoogspanningsverbinding die komt te lopen van hoogspanningsstation Rilland naar het nieuw te bouwen 380 kV station Tilburg. Het 380 kV station Tilburg doorloopt een aparte procedure.

Waarom is project Zuid-West 380 kV Oost nodig?

De huidige bestaande hoogspanningsverbinding tussen Rilland en Tilburg zit aan haar maximum transportcapaciteit. Hierdoor voldoet TenneT niet aan de eisen die gesteld zijn in de Elektriciteitswet 1998. Dit geeft risico’s bij het transport van elektriciteit op momenten van onderhoud. Zonder de nieuwe Zuid-West 380 kV-hoogspanningsverbinding kunnen problemen met de elektriciteitsvoorziening in Nederland ontstaan.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over het project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat in een inpassingsplan de route van de hoogspanningsverbinding wordt vastgelegd. De Minister voor Klimaat en Energie en de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast.

Bent u het niet eens met de besluiten?

U kunt de Raad van State van zaterdag 3 september tot en met vrijdag 14 oktober 2022 laten weten dat u het niet eens bent met het inpassingsplan. Dit heet in beroep gaan. U kunt in beroep gaan als het inpassingsplan tegen uw belangen ingaan of als u heeft gereageerd op het ontwerp-inpassingsplan. Actuele informatie over in beroep gaan vindt u op: raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak.

In deze periode kunt u het inpassingsplan inclusief addendum MER bekijken op rvo.nl/zuid-west-380kV-oost. Op papier kunt u de documenten tijdens openingstijden bekijken op onderstaande locaties. Maak uw afspraak online of bel het telefoonnummer van de gemeente:

  • Gemeente Dongen, Hoge Ham 62, 5104 JJ Dongen, www.dongen.nl, telefoonnummer: 14 0162;

  • Gemeente Halderberge, Parklaan 15, 4731 GJ Oudenbosch, www.halderberge.nl, telefoonnummer 14 0165.

U kunt op twee manieren in beroep gaan:

Post: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag.

Digitaal: via de website: https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/

We verzoeken u vriendelijk om daarnaast ook een kopie van het beroepschrift te sturen aan: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, T.a.v. directie WJZ, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag

Crisis- en herstelwet

Op de besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. In het beroepschrift moet u toelichten waarom u het niet eens bent met het besluit. Doet u dat niet, dan wordt het beroep niet in behandeling genomen. Na 14 oktober 2022 kunt u geen nieuwe redenen meer aanvoeren waarom u het niet eens bent met het besluit.

Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Zuid-West 380 kV Oost en alle bijbehorende documenten vindt u op rvo.nl/zuid-west-380kV-oost. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79. Informatie over het project zelf kunt u vinden op https://www.zuid-west380kv.nl/oost/.

Naar boven