Kennisgeving voorbereidingsbesluit Net op zee IJmuiden Ver Gamma, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 24 juni 2022 tot en met donderdag 4 augustus 2022 ligt het voorbereidingsbesluit ter inzage voor het project Net op zee IJmuiden Ver Gamma.

Wat gaat er gebeuren?

De Minister voor Klimaat en Energie en de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bereiden een inpassingsplan voor waarin het tracé van het Net op zee IJmuiden Ver Gamma in gemeentelijk ingedeeld gebied wordt vastgelegd.

TenneT wil een ondergrondse kabelverbinding aanleggen die vanaf een platform in het windenergiegebied IJmuiden Ver op de Noordzee, aanlandt aan de zuidzijde van de Maasvlakte in de gemeente Rotterdam. Het tracé loopt vervolgens deels via gemeente Westvoorne naar de locatie van het nieuw te bouwen converterstation op de Maasvlakte.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, kolen en aardgas warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op duurzame energie uit wind, zon en aardwarmte. Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig.

Het windenergiegebied ‘IJmuiden Ver’ is onderdeel van de Routekaart windenergie op zee 2030 waarbij verschillende windparken op zee worden aangesloten op het landelijk hoogspanningsnet en groene stroom gaan leveren.

Wat houdt het voorbereidingsbesluit in?

Als gemeenten een aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning voor het bouwen of voor het uitvoeren van overige werken en werkzaamheden op gemeentelijke gebied, dan moet rekening worden gehouden met dit voorbereidingsbesluit. Dat kan betekenen dat de aanvraag wordt aangehouden. Om te voorkomen dat het gebied minder geschikt wordt voor Net op zee IJmuiden Ver Gamma, kunnen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen bovendien alleen nog maar plaatsvinden als hiervoor een specifieke omgevingsvergunning is verleend. Het gebied waarvoor deze beperking geldt, is aangegeven op de kaart bij het voorbereidingsbesluit.

Het voorbereidingsbesluit is op donderdag 16 juni 2022 in werking getreden en geldt t/m 15 juni 2023.

Waar kunt u het voorbereidingsbesluit inzien?

Het voorbereidingsbesluit is gepubliceerd op https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0000.EZKvb22NozIJverG-3000 en op https://www.rvo.nl/onderwerpen/bureau-energieprojecten/lopende-projecten/ijmuiden-ver-gamma. Op papier kunt u het voorbereidingsbesluit tijdens de reguliere openingstijden van vrijdag 24 juni 2022 tot en met donderdag 4 augustus 2022 bekijken op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag.

Tegen dit besluit staat geen bezwaar en beroep open. Dit volgt uit artikel 3.7 van de Wet ruimtelijke ordening in samenhang met artikel 8.5, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht en bijlage 2 bij deze wet.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Net op zee IJmuiden Ver Gamma en alle bijbehorende stukken vindt u op https://www.rvo.nl/onderwerpen/bureau-energieprojecten/lopende-projecten/ijmuiden-ver-gamma. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven