Hoogspanningsstation omgeving Sloegebied, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Kennisgeving voornemen en participatie

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en TenneT TSO B.V. (TenneT) zijn van plan een nieuw 380 kV hoogspanningsstation te realiseren in de omgeving Sloegebied. In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren.

Wat houdt het project in?

Het project betreft de realisatie van een nieuw 380 kV hoogspanningsstation. Het 380 kV hoogspanningsstation moet verbonden worden met het landelijke hoogspanningsnet. Dit betekent dat er een verbinding gemaakt moet worden tussen het nieuw te bouwen station en de bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland. Deze (nieuwe) 380 kV verbinding tussen Borssele en Rilland wordt naar verwachting in 2023 in bedrijf genomen. Daarnaast zal de aansluiting Net op zee Nederwiek 1 op het landelijk hoogspanningsnet via een wisselstroomtracé op het 380 kV hoogspanningsstation ook onderdeel zijn van dit project.

Wat doet het ministerie?

Het vergroten van de capaciteit van een 380 kV verbinding is een uitbreiding van het hoogspanningsnet en dat is op grond van de Elektriciteitswet een project van nationaal belang en valt hierdoor onder de rijkscoördinatieregeling (RCR). Dit betekent dat de Minister voor Klimaat en Energie de besluitvorming coördineert en samen met de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) uiteindelijk bepaalt waar het hoogspanningsstation komt. Naar verwachting treedt 1 januari 2023 de nieuwe Omgevingswet in werking, waar de RCR-procedure in opgenomen wordt. Daarom wordt voor dit project vanaf de start gewerkt volgens de eisen van de nieuwe Omgevingswet.

Waarom is dit project nodig?

Het bestaande 380 kV hoogspanningsstation in Borssele heeft na de aansluiting van het project Net op zee IJmuiden Ver Alpha geen mogelijkheid om nieuwe verbindingen aan te sluiten. Nieuwe aansluitcapaciteit is nodig voor toekomstige initiatieven zoals bijvoorbeeld waterstofproductie, maar ook het aansluiten van het project Net op zee Nederwiek 1 (de extra 2 Gigawatt wind op zee verbinding naar het Sloegebied). Daarom is in/nabij het Sloegebied een nieuw 380 kV hoogspanningsstation noodzakelijk.

Samenhang met project Net op Zee Nederwiek 1

In de verkenning aanlanding wind op zee (VAWOZ) is gekeken naar mogelijke verbindingen tussen nieuwe windparken op zee en aanlandlocaties op land. Uit deze verkenning bleek dat een aanlanding vanuit windenergiegebied Nederwiek naar Borssele kansrijk is en zodoende is in januari 2022 de ruimtelijke procedure gestart voor het Net op zee Nederwiek 1. Het bestaande 380 kV hoogspanningsstation in Borssele zit na aansluiting van het project Net op Zee IJmuiden Ver Alpha aan de maximale capaciteit en heeft geen (fysieke) ruimte meer voor uitbreiding. Om toekomstige aansluitingen, waaronder dus Net op zee Nederwiek 1, op het hoogspanningsnet mogelijk te maken is een nieuw 380 kV hoogspanningsstation nodig.

Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk

Het project raakt de belangen van veel partijen zoals burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Het Ministerie van EZK en TenneT vinden het daarom belangrijk dat al deze partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken bij het project. In het voornemen en voorstel voor participatie staat beschreven hoe de verschillende partijen worden betrokken in verschillende fasen van het project. Dit participatieplan wordt geactualiseerd bij belangrijke momenten in het project.

Informatiebijeenkomst

Op dinsdag 5 juli 2022 bent u welkom bij de informatiebijeenkomst die het Ministerie van EZK samen met TenneT organiseert. Deze bijeenkomst vindt plaats in Dorpshuis Vijverzicht, Plein 3 4456 AS te Borsele.

Dit is een bijeenkomst met vrije inloop van 19.00 uur tot 21.00 uur. Bij de informatiebijeenkomst vindt u informatie over het project en over de procedure. Ook kunt u uw vragen stellen aan medewerkers van TenneT en het Ministerie van EZK.

Wilt u reageren?

U kunt van vrijdag 17 juni tot en met donderdag 28 juli 2022 reageren op het voornemen en het participatieplan. In deze periode kunt u deze documenten bekijken op www.rvo.nl/hos

Op papier kunt u de documenten tijdens openingstijden bekijken in het gemeentehuis Borsele, Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Het gemeentehuis is voor het inzien van documenten geopend van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.30 uur en vrijdagochtend van 08.30 tot 12.00 uur. Wij vragen u om voor het inzien van documenten van tevoren telefonisch een afspraak te maken, zodat deze alvast voor u kunnen worden klaargelegd. U kunt daarvoor contact opnemen met het team Informatiebeheer en Ondersteuning via het algemene telefoonnummer 0113 – 23 83 83.

U kunt op drie manieren reageren.

  • Digitaal: via www.rvo.nl/hos

  • Telefonisch op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

  • Per post: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Hoogspanningsstation omgeving Sloegebied, Postbus 111, 9200 AC Drachten. Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan sturen wij u per brief een ontvangstbevestiging.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie wordt betrokken bij het opstellen van de zogenoemde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (c-NRD). In de c-NRD staat welke tracé-alternatief of tracé-alternatieven in de volgende fase van het project worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt gedaan. De c-NRD zal naar verwachting december 2022 ter inzage liggen. Uw reactie op het voorstel voor participatie wordt gebruikt om het participatieproces verder uit te werken.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Hoogspanningsstation omgeving Sloegebied en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/hos en op de TenneT website www.tennet.eu/sloegebied.

Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 – 379 89 79. Of stel uw vragen tijdens de informatiebijeenkomst.

Naar boven