Gemeente Nissewaard – Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het windpark Brielse Maasdijk ter inzage

Logo Nissewaard

Burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard maken bekend dat er ruimtelijke besluiten en een milieueffectrapport (MER) voor Windpark Brielse Maasdijk worden voorbereid.

Aanleiding

Om invulling te geven aan Nationale energietransitie doelstellingen is met de provincie Zuid-Holland en gemeenten in de regio Rotterdam afgesproken dat er voor 1 januari 2026 een opgesteld windenergie vermogen van 150 MegaWatt moet zijn gerealiseerd in het gebied van de voormalige stadsregio Rotterdam. Tenminste 18 MegaWatt moet in de gemeente Nissewaard worden gerealiseerd. (Ter referentie: één gemiddelde windturbine op land is tegenwoordig ongeveer 3,5 MW aan opgesteld vermogen.)

Deze laatste deelopgave is in 2019 bekrachtigd in een bestuursovereenkomst tussen de gemeente Nissewaard en de provincie Zuid-Holland. In de gemeente Nissewaard zal de deelopgave ingevuld worden door ontwikkeling van een windpark op de Brielse Maasdijk. De beoogde locatie is gelegen tussen Geervliet en het einde van de Plaatweg aan de oostelijke zijde in Spijkenisse, op de landstrook tussen het Hartelkanaal en het voedingskanaal.

Om deze planontwikkeling mogelijk te maken zijn meerdere ruimtelijke besluiten nodig, zoals bijvoorbeeld een bestemmingsplanwijziging en/of een omgevingsvergunning. Onderdeel van die ruimtelijke besluiten is een milieueffectrapport (MER). De DCMR wordt door de gemeente ingeschakeld om zaken in opdracht van de gemeente te behandelen.

MER en notitie Reikwijdte en Detailniveau

In het MER worden de milieueffecten van de gewenste planontwikkeling (realisatie windenergie) op de omgeving in beeld gebracht. Het MER maakt onderdeel uit van een aantal door de gemeente Nissewaard en andere overheden te nemen ruimtelijke besluiten. De notitie Reikwijdte & Detailniveau MER Windpark Brielse Maasdijk (NRD) is het eerste onderdeel van de MER. De genoemde notitie beschrijft het voornemen om dit windenergieproject planologisch mogelijk te maken. In deze notitie wordt beschreven welke alternatieven worden bekeken en welke onderzoeken er in ieder geval uitgevoerd worden in het MER.

Zienswijzen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard maken bekend, mede namens Waterschap Hollandse Delta, Rijkswaterstaat Zuid-West Nederland en gemeente Rotterdam, dat zij op 26 januari 2021 hebben besloten om de door de ontwikkelaar aangeboden NRD ter inzage te leggen.

Ter voldoening aan het bepaalde in artikel 7.9 en 7.27 Wet milieubeheer maakt het college bekend dat de NRD MER Windpark Brielse Maasdijk gedurende een periode van 6 weken vanaf 10 februari 2021 tot en met 23 maart 2021 ter inzage gelegd wordt bij:

  • gemeente Nissewaard

  • DCMR Milieudienst Rijnmond

Digitaal inzien

U kunt de ter inzage liggende stukken ook digitaal raadplegen via www.nissewaard.nl/brielsemaasdijk.

Op locatie stukken inzien

Tijdens de reguliere openingstijden kunt u de stukken inzien in het Stadhuis van de gemeentehuis van Nissewaard, Raadhuislaan 106 in Spijkenisse. U hoeft daarvoor geen aparte afspraak te maken.

Ook kunt u de stukken inzien bij de DCMR Milieudienst Rijnmond. Dit kan alleen op afspraak (vanwege de maatregelen rondom de Coronavirus-crisis) en uitsluitend op maandag en donderdag tussen 10:00 en 14:00 uur. De DCMR bevindt zich aan de Parallelweg 1, 3112 NA Schiedam. Een afspraak kunt u maken door het sturen van een e-mail aan info@dcmr.nl of te bellen naar telefoonnummer (010) 246 80 00.

Houd u bij uw bezoek aan het gemeentehuis of de DCMR Milieudienst Rijnmond rekening met de geldende regels teneinde verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Gedurende bovengenoemde termijn kunt u over het voornemen en de NRD schriftelijk gemotiveerdezienswijzen kenbaar maken aan:

  • DCMR Milieudienst Rijnmond

  • t.a.v. Adviesloket Ruimtelijke Ontwikkeling

  • Postbus 843

  • 3100 AV Schiedam

  • of per e-mail via zienswijze@dcmr.nl.

Indien u uw zienswijze mondeling wilt inbrengen, kan dit door een afspraak te maken met de DCMR,met mevrouw De Voogd via telefoonnummer: (010) 246 81 66 of via e-mail lien.devoogd@dcmr.nl.

Over de NRD wordt door de DCMR namens de gemeente Nissewaard advies gevraagd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage, bestuursorganen en maatschappelijke partijen. De zienswijzen en adviezen worden samengevat in het advies Reikwijdte en Detailniveau en, voor zover dat mogelijk is, verwerkt in het MER.

Op dinsdagavond 16 februari 2021 tussen 19:00 en 20:00 uur vindt er een digitale informatieavond plaats met informatie over de procedure. Deze avond is niet bedoeld voor inhoudelijke vragen: die kunt u uiteraard wel stellen via de zienswijzenprocedure. U kunt zich intekenen voor de digitale informatieavond door uw naam door te geven via duurzaamheid@nissewaard.nl. Er is ruimte voor 45 personen. Mocht er meer belangstelling zijn dan organiseren we een tweede informatieronde op dinsdagavond 16 februari 2021 tussen 20:30 en 21:30 uur.

Voor vragen over de algehele planontwikkeling kunt u contact opnemen met de heer Michel Simons, telefoonnummer: 06 – 83 5716 25 of e-mail m.simons@nissewaard.nl .

Voor specifieke vragen over de m.e.r.-procedure kunt u zich richten tot mevrouw Lien de Voogd van de DCMR, telefoonnummer: (010) 246 81 66 of e-mail lien.devoogd@dcmr.nl.

Naar boven