Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 november 2021, kenmerk 3290365-1020941-PDC19 tot wijziging van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Gelet op artikel 7.2 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING HOOGRISICOGEBIEDEN EN ZEER HOOGRISICOGEBIEDEN

In bijlage IV en bijlage V van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden wordt in de alfabetische volgorde een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • Malawi;

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt terstond na bekendmaking in werking.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn

Als u het niet eens bent met deze beslissing

Bent u het niet eens met deze beslissing? Belanghebbenden kunnen bezwaar maken binnen zes weken na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit wordt geplaatst. Het bezwaarschrift e-mailt u naar: WJZ.bezwaarenberoep@minvws.nl. Uw bezwaarschrift kunt u ook per post versturen naar de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag. Vermeld altijd de reden van uw bezwaar en het kenmerk van dit besluit.

Het indienen van bezwaar schort de werking van dit besluit niet op. Dit betekent dat de verplichting om een negatief testbewijs te tonen als u vanuit een hoogrisicogebied reist, ook tijdens de behandeling van uw bezwaarschrift van kracht blijft.

TOELICHTING

Dit besluit wijzigt het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden. Dit besluit treedt terstond in werking na de bekendmaking ervan in de Staatscourant.

Op 25 november meldde het Zuid-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid dat er een nieuwe variant van het virus SARS-CoV-2 is gedetecteerd. In de regio waar deze variant, B.1.1.529, voor het eerst is gedetecteerd, is een grote verspreiding van het virus geconstateerd. Ook in buurlanden van Zuid-Afrika is deze variant gedetecteerd. Om import van deze variant tegen te gaan, zijn op 26 november een zevental landen in zuidelijk Afrika aangewezen als uitzonderlijk hoogrisicogebied (met zorgwekkende virusvariant). Op 27 november is aanvullend RIVM advies ontvangen met betrekking tot reisbeperkingen met als doel import van nieuwe zorgelijke variant uit Zuidelijk Afrika, B.1.1.529, te voorkomen of te vertragen. In dit advies wordt geadviseerd aanvullend ook reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Malawi. Daarom wordt met dit aanwijzingsbesluit ook Malawi aangewezen als uitzonderlijk hoogrisicogebied (met zorgwekkende virusvariant).

De aanwijzing van dit gebied als uitzonderlijk hoogrisicogebied betekent dat inreizigers uit dit gebied een quarantaineplicht hebben. Zij moeten bij inreis beschikken over een juist en volledig ingevulde quarantaineverklaring, ook als zij op de quarantaineplicht op grond van artikel 58nc Wet publieke gezondheid en artikel 6.19, zevende lid, Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 zijn uitgezonderd.1 De uitzonderingen op de quarantaineplicht voor inreizigers uit ‘zeer hoogrisicogebieden’ gelden niet.2 Dat betekent onder meer dat personen met een vaccinatie- of herstelbewijs niet zijn uitgezonderd van de quarantaineplicht.

De aanwijzing van dit gebied als uitzonderlijk hoogrisicogebied met een zorgwekkende variant van het virus SARS-CoV-2 betekent dat er een dubbele testplicht geldt bij inreis uit dit gebied.3

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn


X Noot
1

Artt. 58nb en 58ne van de Wet publieke gezondheid (Wpg).

X Noot
2

Art. 6.19 lid 6 Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 (Trm).

X Noot
3

Art. 6.7c Trm.

Naar boven