Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 26 november 2021, nr. IENW/BSK-2021/321870, houdende vaststelling van de Regeling tot beperking van de uitoefening van burgerluchtverkeer in het luchtruim boven Nederland en in het luchtruim boven Bonaire, Sint Eustatius en Saba in verband met maatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding van het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt (Regeling vijfde tijdelijk verbod burgerluchtverkeer luchtruim Nederland en BES in verband met het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt)

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 5.10, eerste lid, onderdeel a, van de Wet luchtvaart en artikel 24 van de Luchtvaartwet BES;

BESLUIT:

Artikel 1 (begripsomschrijving)

In deze regeling wordt verstaan onder Covid-19: ziekte veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus.

Artikel 2 (verbod uitoefening burgerluchtverkeer)

  • 1. Om redenen van openbare orde en veiligheid is ter bescherming van de volksgezondheid de uitoefening van burgerluchtverkeer in het luchtruim boven Nederland en in het luchtruim boven Bonaire, Sint Eustatius en Saba verboden voor luchtverkeer dat het vervoer van passagiers tot doel heeft, met luchthavens gelegen op respectievelijk Nederlands grondgebied en in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba als plaats van bestemming.

  • 2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, geldt voor het luchtverkeer afkomstig uit de volgende landen die een hoog-risico vormen bij de verspreiding van het virus dat COVID-19 veroorzaakt:

    • a. Botswana;

    • b. Eswatini;

    • c. Lesotho;

    • d. Namibië;

    • e. Zimbabwe;

    • f. Zuid-Afrika.

  • 3. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, geldt niet voor:

    • a. repatriëring van personen met een Nederlands paspoort of andere EU- of Schengeningezetenen, waarbij voor:

      • i. het Europese deel van Nederland niet-Nederlands ingezetenen of niet-Nederlandse paspoorthouders een aantoonbare doorreis hebben,

      • ii. Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet-BES ingezetenen een aantoonbare doorreis hebben;

    • b. het vervoer van medisch personeel, personeel primair noodzakelijk voor de bestrijding van Covid-19 of patiënten wanneer dit in het belang is van de volksgezondheid in Nederland, respectievelijk op de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

    • c. het vervoer van zeevarenden in het bezit van een zeemansboekje, als zij in de uitoefening van hun functie reizen of als zij van of naar hun werkzaamheden reizen met uitzondering van zeevarenden op commerciële jachten en pleziervaart;

    • d. het vervoer van personeel werkzaam in de luchtvaartsector en dat daarvoor reist in de uitoefening van hun beroep;

    • e. het vervoer van de volgende personen die bij de toepassing van de Schengengrenscode (PbEU 2016, L77/1) zijn uitgezonderd:

      • personen die om dwingende gezinsredenen reizen,

      • personen die om humanitaire redenen reizen.

Artikel 3 (inwerkingtreding)

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van vrijdag 26 november 2021, 12:00 uur plaatselijke tijd.

  • 2. Deze regeling geldt tot en met zaterdag 4 december 2021, 23:59 uur plaatselijke tijd, tenzij de Minister voor dat tijdstip tot verlenging of intrekking van deze regeling heeft besloten.

Artikel 4 (citeertitel)

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vijfde tijdelijk verbod burgerluchtverkeer luchtruim Nederland en BES in verband met het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en van de inhoud van deze regeling zal mededeling worden gedaan in de luchtvaartpublicaties.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, B. Visser

TOELICHTING

De Minister van VWS heeft op verzoek van de Europese Commissie heeft gevraagd om een vliegverbod in te stellen voor enkele landen in het zuiden van Afrika, met het oog op een nieuwe virusvariant die daar is gevonden die de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Deze virusvariant is mogelijk besmettelijker en vaccins werken er mogelijk minder goed tegen.

Om te voorkomen dat deze variant zich verspreidt naar Nederland en de BES wordt met onderhavige regeling een vliegverbod ingesteld voor passagiersvluchten uit die landen waar de nieuwe variant van het virus is aangetroffen: Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Namibië en Zimbabwe.

Het vliegverbod geldt enkel voor passagiersvluchten, omdat voor deze vluchten het risico van verspreiding van het virus dat COVID-19 veroorzaakt aanwezig is. Het verbod ziet daarom niet op vrachtvluchten.

Met het oog op repatriëring zijn houders van een Nederlands paspoort, EU- of Schengeningezetenen van het vliegverbod uitgezonderd. Niet-Nederlands ingezetenen en niet-BES ingezetenen zullen aan moeten tonen dat zij doorreizen en niet in Nederland respectievelijk op de BES zullen verblijven. De doorreis kan ook met een andere vervoersmodaliteit zoals de trein worden afgelegd.

Het vervoer van medisch personeel en patiënten wanneer dat in het kader van de volksgezondheid in Nederland en de BES noodzakelijk is, is eveneens uitgezonderd.

Ook het vervoer van zeevarenden in het bezit van een zeemansboekje, als zij in uitoefening van hun functie reizen of als zij van of naar hun werkzaamheden reizen is uitgezonderd met uitzondering van zeevarenden op commerciële jachten en pleziervaart. Verder is uitgesloten van het verbod het vervoer van personeel werkzaam in de luchtvaartsector en dat daarvoor reist in uitoefening van hun beroep. Ten slotte is een uitzondering gemaakt voor personen die reizen om dwingende gezinsredenen en humanitaire redenen.

Het vliegverbod is ingegaan op vrijdag 26 november 2021, 12:00 uur en geldt tot en met zaterdag 4 december 2021, 23:59 uur plaatselijke tijd. Wanneer de noodzaak van het vliegverbod wijzigt, kan tot verlenging of intrekking van het vliegverbod worden besloten.

Onderhavig verbod wordt tevens bekendgemaakt via een Notice to Airmen (NOTAM). De Inspectie Leefomgeving en Transport houdt toezicht op de naleving van deze regeling en draagt zorg voor de handhaving daarvan.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, B. Visser

Naar boven